Rubriky
Sport Zprávy

Preview před zápasem Sokol Pražský – BK ARMEX Děčín

Po zápasech Kooperativa NBL a utkáních evropského Helios Alpe Adria Cup čekají na basketbalisty Děčína i duely v Českém poháru mužů. Válečníci byli stejně jako další týmy z nejvyšší soutěže nasazeni až do 4. kola, kde je čeká soupeř z 1. ligy, Sokol Pražský. Se stejným rivalem se Děčínští už potkali dvakrát, vždy v Českém poháru a vždy slavili vítězství. V sezóně 2005/06 vyhráli 77:112, o rok později pak 75:102.

Sokol Pražský se brzy po svém vzniku v roce 1995 stal předním klubem starajícím se o výchovu nových talentovaných hráčů (jeho žákovské, kadetský i juniorský tým hrají ty nejvyšší soutěže) a přispívajícím rovněž do mládežnických reprezentačních výběrů. Ostatně Sokolem Pražským prošel i nynější pivot Pardubic, Ondřej Kohout, či ještě v loňské sezóně děčínský rozehrávač Tomáš Vyoral.

Jak už bylo zmíněno, Sokol Pražský má také družstvo mužů, jež působí v 1. lize, kde se většinou pohybuje na předních příčkách. Největší úspěch zaznamenal tým v sezóně 2015/16, když vyhrál svoji základní skupinu, v play-off však vypadl s Litoměřicemi. V letošním ročníku se ale zatím Sokolu příliš nedaří, ze šesti zápasů vyhrál jen dva, a je osmý v desetičlenné tabulce. Do Českého poháru naskočili Pražané až ve 3. kole, kde porazili SKB Rokycany 64:84 (nejlepší střelci Sokola: Kohout 20, Růžička 15, Brix 12, Štěpánek 12).

Bodovým tahounem týmu je Jan Štěpánek s průměrem 12,6 bodů na zápas, Matěj Kohout přidává 9,8 bodů stejně jako Jiří Brůha, který má přes šest doskoků na zápas. Duel bude pikantní pro rozehrávače Pražanů, Tomáše Gavendu, který ještě loni oblékal dres Válečníků. V Děčíně pak nahlédli do (především tréninkového procesu) nejvyšší soutěže mužů i Lukáš Růžička a Michal Hartig, rovněž současní hráči Sokola Pražského.

V případě výhry a postupu se v dalším kole Válečníci utkají s lepším z dvojice Slavoj Litoměřice – USK Praha. Setkají-li se v Českém poháru dvě mužstva z Kooperativa NBL, budou o postup bojovat ve dvou zápasech a o postupujícím rozhodne součet skóre z obou duelů.

Další zápasy 4. kola ČP: Slavoj Litoměřice – USK Praha, BK Loko Plzeň – Sluneta Ústí n. L., Sokol Písek – Fio banka Jindřichův Hradec, Basketbal Olomouc – Královští sokoli, UP Olomouc – Geosan Kolín, Sokol Šlapanice – BK JIP Pardubice, BC Nový Jičín – mmcité+ Brno, BK Přelouč – ČEZ Basketball Nymburk, VŠB Ostrava – NH Ostrava, BK Hladnov – BK Olomoucko, Sokol Karviná – BK Opava.

NÁZOR BK DĚČÍN
Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Na Sokole Pražském vstupujeme do třetí soutěže, a tou je Český pohár. V minulosti jsme několikrát hráli tuto soutěž s tímto soupeřem v podobné fázi a vždy to bylo klasické pohárové utkání, které mělo dobrou úroveň. Papírově slabší týmy se mnohdy dokáží vyburcovat k nadstandardním výkonům, které dělají tuto soutěž atraktivnější. Jsme favorité, chceme vyhrát, a proto se musíme náležitě připravit a odehrát toto utkání v potřebné kvalitě.“

Pavel Grunt, pivot BK ARMEX Děčín: „Do středečního pohárového utkání proti Sokolu Pražskému nastupujeme jako favorit, to nás ale nesmí uspat, jelikož týmy z první ligy mají svoji kvalitu. My, v okleštěné sestavě, musíme předvést svoji hru a snažit se ji dál rozvíjet. Doufám, že od začátku do konce budeme kontrolovat průběh utkání a vybojujeme postup do dalšího kola poháru.“

Zdroj: www.bkdecin.cz