Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci vydřeli postup do Hyundai FINAL 4 Českého poháru!

nymburkBasketball Nymburk B vs BK Děčín – 67:72 (20:19, 32:40, 55:57)
Nymburský kouč nemohl v utkání nasadit křídelníka či menšího pivota Lukáše Stegbauera, jenž v pohárovém čtvrtfinále hájil barvy Jindřichova Hradce proti Opavě. Děčínský celek nastoupil do zápasu v kompletním složení.

Základní sestavy:
Nymburk – Dlugoš, Kolář, Svoboda, Kříž, Peterka
Děčín – Vyoral, Kroutil, Stria, Landa, Jelínek

Průběh utkání:
Válečníci sice vstoupili do utkání dobře a v polovině 3. minuty po koši s faulem v podání Luboše Strii svítil na tabuli stav 2:7, ale domácí hráči úvodní děčínský nápor utlumili a díky rychlému a energickému pojetí hry se drželi na dostřel – v závěru úvodní periody byli i ve čtyřbodovém vedení. Ve druhé desetiminutovce, do níž se šlo za stavu 20:19, se svěřencům kouče Růžičky podařilo odpoutat dokonce až sedm punktů, když na 28:21 zvyšoval na konci 12. minuty trefou zpod koše Kříž. Ve zbytku úvodní půle ovšem děčínská ekipa utěsnila šrouby v „defe“, zlepšila i hru na útočné polovině a průběžný stav dokázala zvrátit ve svůj prospěch. Tečku za první půlí nakonec udělala trojka Tomáše Vyorala těsně před jejím koncem, po níž se šlo kabin za stavu 32:40.

Na startu druhého poločasu se Tomáš Vyoral a spol. dostali do jedenáctibodového vedení, avšak bojovně hrající Nymburk se postupnými krůčky opět začal přibližovat na dostřel. Z děčínského náskoku ukrajovali Středočeši bod po bodíku a jejich převahu v této sekvenci hry korunovala závěrečná Peterkova trojka na 55:57. Boj o každý centimetr na Komendě pokračoval i v poslední čtvrtině řádné hrací doby. Válečníci se po většinu tohoto kvartálu drželi ve vedení, ale to se změnilo v závěru 39., kdy Peterka trefou z blízkosti koše srovnal na 67:67.

Následně ovšem strhl vedení zpět na děčínskou stranu Tomáš Pomikálek, načež domácím útok nevyšel; následně Nymburští faulovali Tomáše Vyorala a ten obě šestky s přehledem proměnil. Do konce zbývalo zhruba 18 vteřin, a ač se domácí ještě snažili výsledek zlomit, nepodařilo se jim to. Válečníci tak nakonec po velkém boji a výhře 72:67 pronikli do pohárového Hyundai FINAL 4, které se bude hrát 12. a 13. února v Pardubicích. Soupeřem Děčína v semifinále bude jeden z tria BK JIP Pardubice, BC GEOSAN Kolín či BK Opava.

Body: Kříž 25, Svoboda 15, Peterka 12, Ivan 4, Vítek 3, Senohradský, Kolář, Kotásek a Dlugoš po 2 – Vyoral a Landa po 11, Jelínek 9, Šiška, Bažant a Stria po 8, Kroutil 7, Pomikálek 6, Bosák 4; střelba 3 b.: 22/3 – 19/4; střelba 2 b.: 42/20 – 47/25; TH: 29/18 – 19/10; doskoky: 47:32 (útočné 16:8)!; chyby: 22:27; ztráty: 14:13; asistence: 13:18; týmová efektivita: 74:65; počet diváků: 128.

Ostatní výsledky 6. kola Českého poháru:
BC GEOSAN Kolín – Ariete Prostějov 97:76
Lions Jindřichův Hradec – BK Opava 71:78

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský (trenér BK ARMEX Děčín):

Byl zápas těžší, než jste čekali?
„Podle výsledku to tak vypadá. Já jsem čekal, že to bude takové utkání, když postoupí soupeř do čtvrtfinále, není to náhoda a potvrdilo se, že je tady spousta talentovaných hráčů, kteří se dnes předvedli v dobrém světle.

My jsme předvedli směšný, trapný a hanebný výkon. Někteří hráči si mysleli, že nebudou muset vynaložit žádné úsilí – a opak se stal pravdou. Tohle bylo výborné utkání, aby si každý uvědomil, že bez poctivé práce a normálního profesionálního výkonu se nemůžeme měřit s nikým.“

Lubomír Růžička (kouč Basketball Nymburk B):

„Skvělý zážitek pro všechny zúčastněné!

V první řadě bych chtěl dát velký kredit nymburským fanouškům, protože vytvořili vynikající kulisu a bez nich bychom se do vyrovnané koncovky nedostali. Dále bych chtěl vyslovit i velké poděkování našim hráčům. Pro ně to byl svátek a mrzí mě, že jsem nemohl otočit více hráčů, protože všech dvanáct by si to zasloužilo za svou práci v tréninku, v zápasech první ligy a vůbec za svou práci v Akademii. Bohužel, nebo bohudík (úsměv) byl zápas příliš těsný na to, abychom mohli hrát v širší rotaci.

Děčín jsme udrželi na 72 bodech a to je skvělé číslo. Kluci ukázali, že i v takovém raném věku jsou vyspělí a že práce celé Akademie dává smysl. Chtěl bych vyslovit ještě velký kredit všem trenérům od minižáků, kteří Martina Koláře, Edu Kotáska a další vypiplali, aby z nich v budoucnosti mohli vyrůst výborný hráči.

Na jednu stranu je škoda, že nám los přidělil Děčín, který se nevzdává. Musel hrát v plné sestavě… To je takové naše malé vítězství, že jsme je donutili hrát v takové sestavě a naplno.“

Utkání se lámalo ve druhé čtvrtině, kdy Děčín získal poprvé výraznější vedení. Co se stalo?
„Děčín hrál trochu jiný způsob obrany, který naši rozehrávači nedokázali dobře přečíst a trápili jsme se v útoku. Až po chvíli jsme našli skulinky, jak se do jejich obranného valu nabourat a zase jsme se dostali do zápasu. Jsem moc rád, že kluci nedali hlavu dolů za stavu minus deset a stále bojovali.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta