Rubriky
Zprávy

Pracovníci začali odklízet zbytky sesuvu na stavbě dálnice D8 na Litoměřicku

D8 Dobkovičky duben 2009_alesoBagry začaly likvidovat zbytek sesuvu na stavbě dálnice D8 na Litoměřicku. Nad Prackovicemi nad Labem musí stavbaři odtěžit zhruba 150 tisíc kubíků zeminy a postavit opěrné zdi. Práce navazují na začátek roku, kdy dělníci odtěžili první část sesuvu pod kamenolomem Dobkovičky. Celkem vyjdou na téměř půl miliardy korun.

Po více než dvou letech a třech měsících začínají stavbaři s odstraněním zeminy, která se dostala na rozestavěnou dálnici. Na místě jsou buldozery, bagry a nákladní vozy.

„Připravíme si místo pro vrtné soupravy, které budou vrtat piloty. Ty budou zvyšovat stabilitu svahu nad stavbou dálnice. Až potom odtěžíme zbývající horninu,“ vysvětlil František Zuckerstein z Ředitelství silnic a dálnic.

Částka za likvidaci se přiblížila půl miliardě. „První část stála 70 milionů a tato je naceněná na 400, takže k půl miliardě se blížíme,“ potvrdil Zuckerstein.

Práce na odstranění zhruba 150 tisíc kubíků zeminy a vybudování opěrné zdi mají trvat zhruba rok. Termín otevření dálnice to prý neohrozí.

„V prosinci roku 2016 bude Ředitelství silnic a dálnic – doufám, že slavnostně – stíhat pásku a pouštět plnou dopravu na veškerou a celou D8 z Prahy do Ústí a potažmo do Drážďan,“ dodává Jan Rýdl z ŘSD.

Autor: Jan Bachorík, mkp
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever