Rubriky
Turisti Zprávy

Dobrovolníci pomáhali v Zadních Jetřichovicích i na Dolském mlýně

České Švýcarsko, 21. 9. 2015 – Během září proběhly poslední brigády roku 2015 v Zadních Jetřichovicích i na Dolském mlýně. Správa NP České Švýcarsko děkuje všem obětavým pomocníkům za jejich čas a práci, kterou nezištně věnují kulturním stopám v této krásné krajině.

Dolský mlýn

Na účast byla (tradičně) bohatší akce na Dolském mlýně. Čtrnáct dobrovolníků konzervovalo zdivo čelní fasády stáje a čistilo její okolí od napadané zeminy, staré suti a odpadků (jen lepenky ze střechy se shromáždily tři pytle!). V letošním roce se na mlýně uspořádalo celkem sedm brigád, kterých se zúčastnilo celkem 112 pomocníků. Mimo jiné se jim podařilo osadit a přizdít poslední chybějící ostění tohoto objektu (dveřní a okenní) a vydobýt ze země základy menších hospodářských staveb za stájí, o jejichž existenci se nelze nic dozvědět ani z archivních zpráv – ani z dobových fotografií.



Zadní Jetřichovice

K odhalování pozůstatků tzv. Křinické hospody v zaniklé osadě Zadní Jetřichovice se schází menší skupina zájemců, což je dáno i odlehlostí místa a špatným spojením. V září přijelo osm brigádníků, kteří čistili druhý sklepní prostor a přilehlou studnu.


Zdroj: www.npcs.cz