Rubriky
Sport Zprávy

BK Děčín přivezl 3.místo z Bosch Rexroth Cupu ve Würzburgu

turnaj-ve-wurzburgu-19-2092015_1V sobotu a v neděli 19. a 20. září 2015 se Válečníci představili na kvalitně obsazeném turnaji v německém Würzburgu. Po semifinálové porážce 75:101 s bundesligovým medi Bayreuth následovalo vítězství 96:93 v souboji o 3.místo s Rockets Gotha (německá ProA).

Semifinále:

BK Děčín – medi Bayreuth 75:101 (23:32, 36:53, 58:77)
Střelci DC: Houška 15, Šiška 12, Jelínek 10, Landa 8, Ježek a Kroutil 7, Kaša a Stria 6, Bosák a Gavenda 2, Musel a Vyoral 0
Střelci Bay: Horton 19, Leslie 17, Wachalski 14, Mullings 11, …

V semifinálovém utkání se Válečníci utkali s vyspělým soupeřem hrajícím kolektivně a trestajícím každou obrannou chybu. Především pohyb fyzicky lépe vybavených hráčů soupeře dělal našemu týmu obtíže a jejich přesné zakončování v útoku situaci děčínským jen ztěžovalo (Bayreuth měl 59% dvojky, 42% trojky a 92% TH). V dresu Děčína se nejlépe dařilo kapitánu Houškovi, který k 15 bodům přidal i 10 doskoků. Větší podporou mu byli ještě Šiška (12 bodů s vysokou úspěšností, ale také 6 ztrát), Jelínek (z 10 bodů 2 trojky) a Landa . Při absenci Lukáše Bažanta (po čištění chrupavky bude mimo hru zhruba do poloviny října) se na hřiště dostalo všech 12 hráčů. Nejméně vytížení byli mladý Gavenda a Bosák doléčující menší svalový problém.

 

o 3.místo:

BK Děčín – Oettinger Rockets Gotha 96:93 (32:17, 55:47, 77:73)
Střelci DC: Šiška 19, Jelínek a Vyoral 14, Kroutil 12, Landa 11, Bosák 10, Houška 7, Kaša 4, Ježek a Musel 2, Stria 1
Střelci Got: Riewer 24, Guyton a Lawson a Razis 15, Dileo 10, …

Gotha v sobotu podlehla domácímu bundesligovému Würzburgu 63:84 a v utkání zklamaných působila zpočátku odevzdaně, když si Děčín postupně vybudoval šestnáctibodové vedení ve 14.minutě. Potom však německý tým zabral a začal děčínské vedení stahovat. Když potom na začátku poslední desetiminutovky udělal šňůru 0:8, šel do vedení 77:81 a trenér Budínský musel brát time-out. Děčín hned kontroval podobnou mincí (9:0) a Gotha se dostala jen na pár vteřin na stav 88:89. Potom košem Kaši, trojkou Kroutila (oběma asistoval Stria) Děčín nápor odrazil a trestnými hody Šiška se Striou dovedli zápas do vítězného konce.

Turnaj splnil všechna očekávání. Kvalita soupeřů byla výborná a předváděná hra na vysoké úrovni. Pozitivní bylo rozložení minut na všechny hráče, vyzkoušení různých sestav, ale také odolání tlaku Gothy v konci utkání. Hodně také potěšila vysoká návštěva fanoušků i na naše utkání, ač proti nám domácí s.Oliver nehrál. Diváci ocenili každý koš, povedenou akci přímo bouřlivým potleskem a v mezičasech si rytmickým tleskáním užívali atmosféru. Děkujeme i touto cestou za pozvání a jsme rádi za další zkušenosti. Nejen herní, ale i organizační.

 

 

Před turnajem:

V sobotním semifinále se svěřenci Pavla Budínského střetnou od 17 hodin s týmem medi bayreuth, jenž hraje nejvyšší německou soutěže. V loňské sezoně Bundesligy obsadil bayreuth 16. místo z 18 celků s bilancí 10 výher a 24 porážek (doma 9×8, venku 1×16).

V týmu německého kouče Michaela Kocha v sezoně 2014/2015 působil i reprezentační křídelník Lukáš Palyza, jenž bude v nadcházejícím ročníku hájit barvy týmu Ariete Prostějov v Kooperativa NBL.

Druhou semifinálovou dvojici poté tvoří s.Oliver Baskets a OeTTINGER Rockets Gotha, kteří se spolu střetnou tentýž den od 20 hodin. Vítězové těchto duelů se střetnou v nedělním finále (17:00), poražení pak týž den v boji o třetí příčku (14:30).

Prvním z nedělních soupeřů soků Houšky a spol. může být domácí celek s.Oliver Baskets. Tento tým se po roční odmlce vrací do Bundesligy, když vloni jasně kraloval v ProA (druhá nejvyšší soutěž). Základní část druhé nejvyšší soutěže ovládli svěřenci amerického stratéga Spradleyho díky osmadvaceti výhrám ku pouhým dvěma porážkám (doma dokonce v patnácti zápasech nepoznali přemožitele, na venkovních kurtech prohráli pouze dvakrát) – na druhý Norimberk měli k dobru šest vítězství.

Borci z Würzburgu došli nakonec až do finále soutěže, v němž dvakrát těsně podlehli GIESSENU (doma 76:77, na soupeřově kurtu 71:73), ale i přesto do nejvyšší soutěže postoupili.

Druhým, kdo může Válečníky vyzvat, je OeTTINGER Rockets Gotha, což je přední celek ProA. V loňské sezoně skončila Gotha v tabulce po základní části na páté příčce s pozitivní bilancí 17×13 (doma 11×4, venku 6×9). Hráči Gothy se prokousali až do semifinále soutěže, v němž vypadli se svým semifinálovým soupeřem na Bosch Rexroth Cup s. Oliver Baskets v poměru 1:3 na zápasy.

Více informací o jednotlivých týmech, které se kromě BK Děčín na turnaji představí, najdete na webových stránkách těchto družstev:

1. medi bayreuth → http://www.medi-bayreuth.de/

2. s.Oliver Baskets → http://www.soliver-baskets.de/home/

3. OeTTINGER Rockets Gotha → http://www.big-gotha.de/

Foto: soliver-baskets.de
Zdroj: www.bkdecin.cz