Rubriky
Zprávy

Zámecké nádvoří prochází proměnou

zamek_nadvori_rekonstrukce_alesoV letních měsících vrcholí práce na rekonstrukci hlavního nádvoří.
Proměna hlavního prostranství děčínského zámku vstupuje na počátku prázdnin do nové fáze. Až doposud se v rámci probíhajících oprav řešily především problémy s izolací a odvodem dešťové vody. Jde o nezbytné zásahy, které se pozitivně odrazí na provozu zámku a jeho stavebním stavu, ale běžnému návštěvníkovi nebudou na první pohled zřetelné. V současnosti už se ovšem začíná pracovat na úpravách, které do nové podoby zformují vzhled celého nádvoří. Prakticky z celé plochy již zmizel nevzhledný asfaltový povrch, který zde byl položen v časech sovětské armády. Pomalu se také začínají rýsovat obrysy budoucích záhonů, které rozlehlý prostor rozčlení a oživí. V dohledné době se také začne s pokládkou nového povrchu.

Vzhledem k charakteru těchto prací je v současné době provoz zámku poněkud komplikovaný. Pohyb po ploše hlavního nádvoří je totiž prakticky vyloučený. Přesto v nadcházející hlavní části návštěvnické sezony nebude zámek uzavřen ani na jediný den. V období letních prázdnin budou i přes poněkud neobvyklý přístup fungovat jak obě prohlídkové trasy v interiérech západního a jižního křídla, tak zážitkové prohlídky s Černým rytířem v zámeckém podzemí či hravé prohlídky pro menší děti, kde provádí opravdová komtesa. Vchod do zámku bude podloubím kolem zámecké kavárny a chodbou jižního křídla kolem zámecké restaurace. Kritická situace ovšem nastane v okamžiku, kdy bude nutné uzavřít jediný přístup na hlavní nádvoří, totiž průjezd východním křídlem. Ani v takové situaci ovšem správa zámku nemá v úmyslu prohlídky nijak omezovat, byť vstup do zámku bude možný jen výrazně náročnější cestou přes zámeckou konírnu.

Přes veškeré úsilí si ovšem obnova zámeckého nádvoří jednu „oběť“ přece jen vybere. Právě nemožnost průchodu nádvořím je důvodem, proč není možné během prázdnin uvést oblíbené noční prohlídky. Nicméně ihned po dokončení prací se zájemci mohou těšit na několik repríz tohoto představení, které je zavede hluboko do 19. století, kdy se na děčínském zámku sešli panovníci tří středoevropských zemí.

Rekonstrukce hlavního nádvoří bude dokončena v průběhu měsíce srpna. K slavnostnímu představení a otevření nádvoří veřejnosti dojde v rámci slavností medu a vína, které se zde odehrají v neděli 30. srpna.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz