Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

policie_alesoUstlal si v autě 
DĚČÍN/HŘENSKO – Ke konci srpna loňského roku zkřížil majiteli rodinného domu ve Hřensku cestu mladý cizinec. Na jeho pozemek vstoupil po vysazení části plotu, odkud si to namířil k zaparkované uzamčené „Pragovce“v zahradě. Dovnitř se nedostal, a tak to zkusil vedlejší Tatru 805, která byla odemčená. Nastoupil a usnul.  Krátce před osmou ráno ho v autě zastihla policejní hlídka, která tehdy devatenáctiletého mladíka zadržela. Jelikož mládenec policistům odmítl sdělit potřebné informace, protáhlo se policejní prověřování až do letošního ledna. Sedmého ledna letošního roku byl nakonec nevítaný návštěvník v nepřítomnosti obviněn z trestných činů porušování domovní svobody a krádeže, jelikož po propuštění z policejní cely se po něm slehla zem. Policejní vyšetřovatel s ohledem na všechny okolnosti případu zahájil trestní stíhání jako proti uprchlému.
Skončil v nemocnici
ŠLUKNOV – Strážci zákona z Výběžku přijali během loňského září informace o možném výtržnictví a ublížení na zdraví. K nepříjemnému incidentu mělo dojít 28. září 2014 v jedné ze šluknovských restaurací. Mládenec, zjevně ovlivněný alkoholem, měl ve večerních hodinách slovně provokovat hosty v šluknovské restauraci. Po opuštění tamního podniku měl navíc ještě fyzicky napadnout  nic netušícího muže, stojícího před restaurací. Napadený skončil v péči lékařů. V průběhu prověřování srpnové události došli policisté k závěru, že výtržník by měl nést následky svého jednání a osmého ledna letošního roku mládence obvinili z výše uvedených trestných činů. Trestní stíhání je vedeno na svobodě. V sázce je až tříletá ztráta svobody obviněného.
Neklid a obavy 
DĚČÍN – Děčínští policisté v poslední době  již poněkolikáté vyjížděli do Školní ulice v Děčíně, kde jednačtyřicetiletý muž opakovaně napadá svou družku. Žena v obavě o svůj život a zdraví žádá policisty o pomoc, jelikož potyčky zpravidla končí fyzickým napadením oznamovatelky. Šrámy na těle se dají vyléčit pomocí lékařů. Šrámy na duši se hojí déle… Svou roli sehrává alkohol požívaný útočníkem. Oznámení přibývá. Policisté nepříjemné události z posledních tří měsíců prošetřují s ohledem na trestný čin ublížení na zdraví. Současně ho strážci zákona osmého ledna letošního roku vykázali ze současného místa pobytu. Pokud se policistům podaří posbírat dostatek důkazů, může být útočník obviněn z výše uvedeného trestného činu a připravit se tak svým jednáním až o tři roky svobody.
Neschvalujte násilí ve vztazích ! V případě, že jste vystaveni jakémukoliv násilí, řešte jej. Nečekejte, že se stane zázrak a útoky ustanou. Domácí násilí je jednou ze situací, které mohou skončit tragicky. V případě, že napadaná osoba najde odvahu situaci řešit ve svůj prospěch, může se obrátit na dostupné pomocníky, kteří jí bezplatně pomohou. V sázce je kvalita života a úsměv Vašich nejbližších. Pokud jsou nepříjemným situacím navíc přítomny i děti, odnesou si do života více, než jen bolavé vzpomínky. Níže naleznete odkazy na instituce a odborníky, kteří Vám s touto nelehkou životní situací mohou pomoci :
Spirála
DONA
Ženská práva jsou lidská práva
ROSA
Azylový dům pro ženy
Azylový dům pro muže
Krizová poradna Děčín
Bílý kruh bezpečí 
Ach ty peníze ! 
RUMBURK – Jednadvacetiletý prodavač ze Šluknovského výběžku čelí od sedmého ledna letošního roku podezření se spáchání přečinu zpronevěry. Během své pracovní doby měl v prosinci loňského roku v Jiříkově prodat zboží, za které utržil přes tři a půl tisíce v českých korunách. Kromě toho mu byla svěřena i finanční hotovost v Eurech. Vymyslel fígl a peníze si ponechal, ačkoliv je měl odevzdat zpět svému zaměstnavateli. Netrvalo dlouho a  mladý prodavač začal být prověřován rumburskými policisty. Případ je veden ve zkráceném přípravném řízení, na jehož konci může být nejen zápis v trestním rejstříku.
Zatracená opatrnost
DĚČÍN – Další zákaznice obchodního domu přišla o svou peněženku. Tentokrát se na policisty obrátila žena z Děčína, která ve zdejším obchodním domě v Obloukově ulici. Stačila chvilinka nepozornosti a volně odloženou tašku s peněženkou přilákala zřejmě pozornost neznámého lapky, který si z ní ulovil peněženku. Ačkoliv v ní byla jen malá finanční hotovost, úlovek stál za to. V portmonce měla zákaznice také platební kartu, ze které někdo odčerpal sedm tisíc českých korun. Zaskočená zákaznice během necelých dvou hodin přišla o částku přesahující sedm tisíc českých korun. Bonusem se stala životní zkušenost, která ji možná přivede k větší obezřetnosti.
Děčín, 9. ledna 2015  
nprap.  Petra  Trypesová
Oddělení tisku a prevence Děčín