Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci mořili ústecké střelce ultrapevnou „defe“ a ovládli i druhé letošní derby!

sluneta ustiBK Děčín vs SLUNETA Ústí nad Labem – 90:72 (30:15, 46:36, 69:51)
Děčínský kouč postrádal kvůli svalovému zranění křídelníka Luboše Striu. Sluneta přijela do Děčína s deseti hráči, když s týmem nepřicestovala perimetrová dvojice Adam Žampach – Richard Musel.

Průběh utkání:
Válečníci odstartovali v pořadí druhé letošní severočeské derby ve velkém stylu, a i když na krátkou chvíli pustili Slunetu do vedení, brzy začali mít nad zápasem jasnou kontrolu. V úvodním kvartálu jsme navíc výborný výkon podpořili šesti úspěšnými trojkami! Naše vedení tedy narůstalo a na konci 7. minuty po trefě Muže zápasu Filipa Kroutila bylo již dvouciferné – 21:10. Skvělou děčínskou desetiminutovku korunovala závěrečná trojka z rukou Tonyho Tuckera, po níž svítil na tabuli stav 30:15. Ve druhé periodě hosté zpřesnili mušku a začali manko stahovat, v polovině minuty 16. prohnal síťkou dalekonosnou trojku Čarnecký těsně před časovým limitem, čímž snížil na 36:29. Ještě více se přiblížit jsme však Pandám nedovolili, naopak jsme se záhy opět odpoutali opět na dvomístný rozdíl. A ten jsme i přes závěrečnou trefu Barbera udrželi až do konce úvodní půle, po které platil stav 46:36.

Začátek druhého poločasu byl podobně jako ve druhém kvartálu z naší strany bodově dietnější, ale tato sekvence byla naštěstí krátká a soupeř toho nedokázal využít. Po ní už to naší ekipě opět začalo padat, výsledkem čehož bylo odpoutání se až na osmnáctibodový rozdíl, když po pěti bodech Tonyho Tuckera v řadě to bylo zkraje 28. minuty 63:45. Stav 69:51 před poslední čtvrtinou se nakonec ukázal jako uklidňující a rozhodující prvek. Brzy po začátku čtvrté periody se naše vedení vyhouplo přes dvacetibodový stupínek a nejvyšší hodnoty dosáhlo v polovině 34. minuty, kdy se zpod koše na 81:56 trefil Filip Kroutil. V dalším průběhu utkání se již na kurtu nic podstatného neudálo, hosté sice skore kosmeticky upravili, ale to již nic nezměnilo na naší výhře, která má konečnou hodnotu 90:72!

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Bosák, Bažant, Landa, Houška
Ústí – Laroche, Rahon, Alič, Pecka, Vette

Body: Tucker 18 (5 asistencí; trojky 6/4), Vyoral 14 (6 asistencí), Landa 10 (8 doskoků – 6 útočných; 6 plusových faulů; validita 19), Kroutil 10, Jelínek 8 (trojky 3/2), Kaša 7, Jiříček 6, Houška 5 (10 doskoků – 5 útočných), Bažant a Linhart po 5, Bosák 2 – Vette 17 (10 doskoků → double-double – 5 útočných), Barber 16 (8 doskoků a 7 získaných faulů), Rahon 12, Laroche 9 (6 asistencí), Alič 8, Čarnecký 6 (trojky 3/2), Pecka 4 ; střelba 3 b.: 31/12 – 15/6; střelba 2 b.: 45/23 – 51/20; TH: 13/8 – 19/14; doskoky: 42:36 (útočné 18:12); chyby: 23:17; ztráty: 5:8; týmová efektivita: 105:86; počet diváků: 1020; nejlepší hráč utkání: Filip Kroutil (Děčín).

Ohlasy trenérů po utkání:
Martin Stavěl (1. asistent trenéra Ústí): „Gratuluji domácím k vítězství. Průběh byl v podstatě velmi podobný jako v prvním utkání, které jsme hráli doma před měsícem a půl. Celý ráz zápasu určila už první čtvrtina, která vypadala z naší strany hrůzostrašně, zejména v obraně. Pokud necháme soupeře jako je Děčín v domácí hale trefit 6 trojkových pokusů za první čtvrtinu a mít 13 útočných doskoků během prvního poločasu, tak ten zápas prostě nemůžete vyhrát. Tohle byly dva klíčové faktory, nicméně oba mají společného jmenovatele, a to je agresivita a tvrdost, se kterou Děčín hraje. Bylo to to nejhlavnější, co jsem hráčům před zápasem říkal, věděli to, i přesto se s tím ale nedokázali popasovat. Děčín nás přehrál a vyhrál naprosto zaslouženě, hrál svou agresivní, tvrdou a nadšenou hru.“

Pavel Budínský (kouč Děčína): „Děkuju za gratulaci od Martina (Stavěla). Ústí mělo v poslední době výborné výsledky a jejich ofenzivní síla vyjadřovaná bodově byla pro naši obranu velkým vykřičníkem. My jsme se na to připravovali, snažili se najít nějaké slabiny, abychom soupeři nedovolili nějaký ofenzivní festival nebo rytmus. Od začátku jsme hráli velmi koncentrovaně, s velkou mírou intenzity a nasazením. Už raketový vstup do první čtvrtiny nás dostatečně uklidnil, druhá už byla trochu horší, protože tam jsme zpomalili a nechali jsme soupeře po některých našich mentálních chybách zkorigovat poločasový výsledek. Ale i ve druhém poločase jsme pokračovali v podobném duchu, byť jsme trochu v průběhu třetí čtvrtiny hráli pasivně a staticky v útoku. Nicméně bych chtěl klukům poděkovat, bylo to krásné utkání. Odehráli jsme ho tak, jak jsme potřebovali, stlačili jsme Ústí na 72 bodů, jsme rádi za každou výhru.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta