Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci koncentrovaným výkonem dokráčeli k pohodové výhře nad USK…

usk-prahaBK Děčín vs USK Praha – 81:62 (20:15 42:24 64:45)
Děčínský kouč musel oželet služby zraněného snajpra Luboše Strii a také Jana Jiříčka, který si při rozcvičce poranil kotník – do utkání sice na 4 minuty zasáhl, ale poté se zatejpovaným poraněným místem zůstal pouze na kraji střídačky. Pražané přijeli na sever Čech bez dua slovinských tahonů, Mateje Krušiče a Mitji Nikoliče.

Průběh zápasu:
Po úvodním rozskoku si vzal hlavní slovo děčínský kapitán Jakub Houška, který svými pěti body v řadě jako by předeslal budoucí vývoj utkání. Sovy se ale v úvodní pětiminutovce držely stále na dostřel a odpoutat se na větší bodový rozdíl se Válečníkům povedlo až na konci 9. minuty, kdy po Jelínkově trefě z pole svítil na tabuli stav 20:12. Do konce úvodního kvartálu sice vysokoškoláci tři punkty ze svého manka smazali, ale ve druhé periodě jsme svůj tlak vystupňovali. Díky zlepšené střelbě, a to i zpoza perimetru, jsme postupně svůj náskok vyšponovali až na 19 bodů, když v polovině minuty 17. prohnal síťkou trojku Jiří Jelínek – a svou trefou zvýšil na 40:21. Do kabin jsme nakonec odcházeli velmi spokojení za stavu 42:24.

Po změně stran Bosák a spol. na kurtu i nadále dominovali a nedovolili Pražanům jakkoli utkání zdramatizovat, naopak naše vedení se brzy po startu druhého poločasu přehouplo přes hranici dvaceti bodů. Nejvyšší hodnoty ve třetí čtvrtině pak dosáhlo v polovině 26. minuty po dvou úspěšných šestkách Tonyho Tuckera na 57:33. Do poslední desetiminutovky se vstupovalo za stavu 64:45 a svěřenci Pavla Budínského bavili i v této sekvenci hry své tifosi rychlou a nápaditou hrou okořeněnou celou řadou efektních i efektivních akcí. Velkým pozitivem také bylo, že šanci opět dostali všichni hráči z lavičky. Děčínští tedy dovedli utkání k výhře 81:62 a po závěrečném hvizdu si tak mohli užít s fanoušky „rituální“ děkovačku a také předvést vítěznou veslici.

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Bosák, Bažant, Kaša, Houška
USK – Feštr, Michal Mareš, Křivánek, M. Peterka, Grunt

Body: Bažant 12 (z pole 5/4; trojky 3/2), Kaša 12 (z pole 7/5; trojky 3/2), Jelínek 12 (7 doskoků; trojky 5/3), Houška 10, Tucker 9 (5 asistencí), Bosák a Vyoral po 9, Kroutil a Landa po 4 – Grunt 13 (dvojky 6/6), Šafarčík 10 (7 získaných faulů; TH 6/6; efektivita 21), Feštr 9 (6 asistencí), Slavík 9, Michal Mareš 8, Křivánek 6, M. Peterka 3 (6 doskoků), Štěrba 2 (6 doskoků), Marek Mareš 2 ; střelba 3 b.: 30/12 (!) – 14/3; střelba 2 b.: 34/16 – 36/19; TH: 17/13 – 24/15; doskoky: 37:32 (útočné 10:6); chyby: 21:17; ztráty: 8:11; týmová efektivita: 95:70; počet diváků: 820; nejlepší hráč utkání: Lukáš Bažant (Děčín).

Ohlasy trenérů po utkání:
Mirsad Alilovič (kouč USK): „Gratuluji Děčínu ke snadné výhře. My jsme dnes hráli pouze prvních pět minut, Děčín dominoval v utkání ve všech basketbalových elementech. My jsme dnes měli dva hlavní úkoly – první byl ubránit vymezené území a druhý pohlídat si doskok. Hlavně ten doskok se nám nedařil, domácí získávali druhé šance, z toho potom byly fauly a trestné hody. A díky tomu se Děčín dostal do hry. Jedna poznámka – i když jsme i o poločase mluvili o tom všem a hlavně o tom, že kdo zkrátka nebude dělat box out a doskakovat, tak že bude střídat nebo bude na lavičce. Po dvou a půl minutách jsem musel prostřídat sestavu, což jenom hovoří o tom, že jsme na dnešní utkání nebyli dostatečně mentálně připravení.“

Pavel Budínský (lodivod Děčína): „Osobně jsem za výhru moc rád. USK je velmi perspektivní, talentovaný a houževnatý tým, který hraje 40 minut, a to se mi líbí. Ale já mám dneska pro svůj tým zase slova chvály za to, že jsme přenesli nejen sebevědomí z derby s Ústím do hry, ale hlavně i zodpovědnost a kvalitní obranu, což byl základ, na kterém jsme mohli dnešní výkon postavit. Hráli jsme v tempu, utkání se v něm celkově hrálo, rozhodovalo samozřejmě několik detailů. Z těch, co bych vypíchl, to je dobrý pohyb míče, lepší atak i exekutiva střelby – a samozřejmě co tu již bylo zmíněno, tedy útočné doskoky, které nám umožňovaly druhou šanci. Zkušenost i dravost v našem podání proti mladšímu týmu se jevila jako dobrá zbraň. Odvedli jsme koncentrovaný, kolektivní a profesionální výkon, tak bych si to představoval.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta