Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Zámek na podzim

zámek podzim_alesoJednou z možností jak využít malé prázdniny, které jsou spojeny se svátkem 28. října, je návštěva nejvýznamnější místní památky.

Zámek Děčín nabízí o podzimních prázdninách řadu příležitostí k návštěvě. Kromě stávajících prohlídkových tras se ve čtvrtek 16. října otevírá zajímavá výstava archeologických exponátů, která představí výsledky několika průzkumů na obou stranách česko-saské hranice. V centru expozice stojí především dva středověké hrady, které dnes již neexistují, či zůstávají běžnému pohledu skryté – Děčín a Pirna. Na obou probíhal před několika lety rozsáhlý výzkum, který znalosti o původní podobě těchto významných dominant zásadně upřesnil. Například během rekonstrukce jižního křídla děčínského zámku, která probíhala v letech 2010–2011, byla nalezena celá řada fragmentů původního středověkého a renesančního vybavení, především větší či menší části kachlových kamen a pískovcová klenební žebra. Po skončení vlastního průzkumu byly nalezené předměty odborně ošetřeny a vyhodnoceny. Z několika fragmentů se například podařilo sestavit překrásné renesanční kachle s reliéfní výzdobou, které budou v rámci výstavy představeny. Velmi zajímavé budou také fragmenty renesanční freskové výmalby, které byly objeveny již na konci 90. let během rekonstrukce severního křídla. Až dosud ovšem nebyly ve stavu, který by umožňoval jejich prezentaci.

Velmi zajímavé srovnání nabídne prezentace výzkumu na zámku Sonnenstein v Pirně, který v letech 2009–2010 prováděl Zemský úřad pro archeologii Sasko. Srovnání těchto objektů totiž přináší řadu paralel. Oba byly založeny jako panovnické hrady ve 13. století. Pirna byla dokonce po jistou dobu součástí českého království. Jak děčínský hrad tak i hrad v Pirně prošly v 15. století rozsáhlou obnovou po zničujícím požáru a následně v 16. století došlo k jejich přestavbě na zámek ve stylu tzv. saské renesance. Oba objekty také po jistou dobu sloužily jako vojenské pevnosti. Symbolem společné minulosti a vlastně i celé výstavy je kamnový kachel s motivem sv. Václava nalezený na obou objektech. Kromě vlastních hradů se návštěvníci budou moci seznámit také se středověkými nálezy z obou měst. Mezi nejatraktivnější exponáty budou jistě patřit například zbytky ševcovské dílny s rozpracovaným kusem středověké obuvi či brakteátový poklad z Pirny. Společnou minulost ovšem oba regiony do značné míry sdílely i v raných dobách, jak ukazuje bronzový depot nalezený na děčínském Kvádrberku a jeho srovnání s nálezy na některých stolových horách Saského Švýcarska.

Vedle nové výstavy je pro návštěvníky zámku v době podzimních prázdnin nachystána řada již tradičních atrakcí. Rodiny s dětmi se mohou vypravit na zážitkovou prohlídku s Černým rytířem či do zámecké konírny na výstavu historických kočárů ze sbírek Poštovního muzea. Vzhledem k očekávanému příjemnému počasí bude také čas na jednu z posledních návštěv Růžové zahrady či jižních teras, které se na konci října uzavírají.

[FŠ]
Zdroj: www.zamekdecin.cz