Rubriky
Kultura Zprávy

V Děčíně se bude přednášet o buddhismu

budhDěčín, 24. 10. 2014 – O pohledu buddhismu na život v moderní společnosti promluví v pondělí 3. listopadu od 18 hodin cestující učitel Karel Trachta, který se buddhismem zabývá již řadu let. Přednáška se uskuteční v děčínské Městské knihovně, ul. Karla Čapka 1441/3. V závěru přednášky bude vyhrazen prostor pro otázky a odpovědi a krátká meditace. Vstupné na přednášku je 70 Kč.

Buddhistické učení získává v poslední době stále více příznivců. Podle Karla Trachty se totiž nejedná o exotiku nebo násilné přenášení kulturních tradic východu do evropského způsobu života, ale o využití nadčasových metod, které vedou k rozpoznání všudypřítomného potenciálu lidské mysli. „Buddhismus přináší prověřené metody, díky nimž můžeme rozpoznat všudypřítomný potenciál naší mysli. Právě proto jej mohou využívat lidé po celém světě,“ říká Karel Trachta, který pochází z Liberce. V současné době žije v Praze.

Trachta_foto„Myslím, že buddhismus je tolik oblíbený, protože přináší konkrétní metody, které vedou k rozvoji lidského potenciálu,“ doplňuje buddhistický učitel. V civilu pracuje jako architekt. Působí také jako buddhistický učitel, což znamená, že lidem předává základy učení buddhismu.

V západních zemích je dnes buddhismus praktikován v tzv. laické podobě. Lidé, kteří se mu věnují, nejsou mnichy, ale žijí běžným životem. Přesto je buddhismus Diamantové cesty znám pro svou dlouholetou tradici. Metody tohoto učení pocházejí přímo od historického Buddhy Šákjamuniho, který je svým žákům předával již před 2 550 lety. Buddhovy nauky se po staletí rozvíjely v Indii, odkud byly posléze přeneseny do Tibetu. Odtud se buddhismus vlivem čínské invaze v 50. letech 20. století začal postupně dostávat až do západního světa.

Centrum buddhismu Diamantové cesty sídlí v Děčíně v ulici Prokopa Holého 139/21. Společné meditace určené pro širokou veřejnost tam probíhají každé pondělí a čtvrtek od 19.30 hodin. Bližší informace o chodu centra a o tibetském buddhismu Diamantové cesty linie Karma Kagju na www.bdc.cz/decin.