Rubriky
Sport Zprávy

Předsezonní tisková konference BK Děčín

basket kolinPřed začátkem nové sezony Kooperativa NBL, která bude mimochodem pro Děčín jeho sedmdesátou v historii, uspořádal děčínský klub tiskovou konferenci, na které byli přítomni prezident klubu Miroslav Chrastný, generální manažer Lukáš Houser, hlavní trenér A-týmu Pavel Budínský a šéftrenér mládeže Miroslav Soukup.

Lukáš Houser na úvod představil nového sponzora nejvyšší soutěže, pojišťovnu Kooperativa. „Dosavadní titulární partner Mattoni, který se po 16 letech rozhodl jít trošku jiným směrem, v basketu ale bude i nadále určitým způsobem pokračovat,“ nastínil GM, že ani bývalý hlavní partner z basketbalového prostředí úplně neodchází.

Systém nejvyšší soutěže zůstal stejný jako loni, tedy 11 týmů bude hrát čtyřkolovým systémem, jen Nymburk z důvodu velkého zápasového vytížení sehraje s každým ligovým týmem pouze dvě utkání. Novinkou však je, že účasti v Českém poháru se letos Nymburk vzdal, čímž se otevírá velká šance pro ostatní týmy včetně Děčína. Ligové týmy se v poháru stejně jako dříve připojí v určité fázi do tzv. pavouka, který vyvrcholí klasickým Final four.

V plánu je nově také Superpohár, který by se měl odehrát na začátku příští sezony. Utkat by se v něm měl vítěz Kooperativa NBL s nejúspěšnějším týmem z Českého poháru, podobný systém funguje již několik let například ve fotbalové Synot lize.

Podle Miroslava Chrastného jsou ambice děčínského klubu umístit se co nejvýše. „Naše ambice jsou trvalé, tedy umisťovat se co nejvýš. Nedáváme si malé cíle, a to díky tomu, že tým je stabilizovaný a vhodně doplněný. Chtěli bychom se dostat mezi první čtyři týmy,“ nastínil vyhlídky do nové sezony Chrastný.

V Děčíně je podle prezidentových slov basketbal sportem číslo jedna, loni bylo dokonce deset děčínských zápasů v televizi (na letošek jsou již zajištěny minimálně čtyři přenosy, bude se hrát vždy v pondělí od 17:45) a jeho domácí zápasy navštívilo více jak 22 tisíc fanoušků. „Otázka financí je i přesto složitá, ale letošní ročník máme již na 90 procent pokrytý. A i když už se rýsuje stoprocentní pokrytí, na úsporných opatřeních i tak dost tvrdě pracujeme,“ nastínil prezident, že i přes popularitu shánění financí relativně složité. Děčínský klub musel v průběhu let snížit rozpočet z 16 až na 12 milionů, nyní je potřeba jít ještě o něco níž. Z těchto peněž je ale tažen celý oddíl, takže například placený i provoz haly, který vyjde zhruba na dva miliony…

Pozitivem podle názoru Lukáše Housera a Miroslava Chrastného je i fakt, že ještě do loňské sezony šel děčínský klub s dluhem, ale přesto ji neskončil v červených číslech, ale s vyrovnaným rozpočtem. „Současný ročník tak začínáme s čistým štítem, jsme zdravý klub, který si nestaví vzdušné zámky,“ podotkl Houser.

Kouč Pavel Budínský, který v Děčíně startuje již svou 11. sezonu, si pochvaloval vydařený osmitýdenní tréninkový cyklus, který po čtyřech letech u české reprezentace absolvoval kompletní a byl přítomen na každém tréninku. Děčínský kormidelník je spokojený také s minimem změn a věří, že tým posunou v tabulce k vyšším příčkám. „Výměna byla tak citlivá, že se nepodepíše na kvalitě směrem dolů, ale budu rád, když nás posune směrem nahoru,“ věří Budínský.

Kromě vydařené přípravy je čtyřicetiletý trenér spokojený i s čtyřkolovým systémem, který je podle něj výborný pro mladé hráče. Mladší hráči ho také příjemně překvapili připraveností, se kterou se k týmu připojili po letní dovolené. Zároveň se také změní jejich role v týmu vedle zkušených matadorů. „I mladší hráči dostanou minutáž, Bažant, Jiříček nebo Vyoral by už měli brát odpovědnost na svá bedra,“ věří kouč jejich schopnostem.

Se svými svěřenci by opět chtěl hrát basket, který bude bavit fanoušky, tedy moderním stylem, který je náročný, hodně kontaktní a běhavý. Plusem také bude, když se do rotace zapojí všichni hráči, podobně jako tomu bylo v přípravných zápasech.

Míra Soukup, který ještě loni hájil barvy Válečníků přímo na hřišti při ligových zápasech, se posunul na pozici šéftrenéra mládeže. Udržovat v kondici se i nadále bude v prvoligových Litoměřicích, za které bude hrát, avšak reálné zapojení do zápasů v Děčíně vidí pouze v krajním případě, kdy by došlo například ke zranění několika pivotů, kterých má náš celek na soupisce pět. V jeho gesci kromě trénování bude zařídit určitou koncepci vývoje mládeže a řídit ji.

Za cíl vyhlásil do budoucna vybojovat s B-týmem, který navíc Soky sám trénuje, 1. ligu. „Béčko“ je podle něj důležité z hlediska určitého způsobu stabilizace. Za dlouhodobou metu si dal vychovávat hráče pro A-tým.

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta