Rubriky
Sport Zprávy

Tisková konference Válečníků před startem nové sezóny

Tradiční předsezónní tisková konference BK ARMEX Děčín se letos konala v  prostorách restaurace ARRIGO spadající pod skupinu ARMEX, a na setkání představitelů klubu a hráčů s novináři zazněla řada zajímavých informací.

Úvodního slova se chopil generální manažer BK ARMEX Děčín, Lukáš Houser, který na začátek připomněl, že děčínský klub vstupuje do své 78. sezóny, z čehož 34 roků strávil mezi českou elitou. Posledních 31 let pak Děčín působí neustále v nejvyšší tuzemské soutěži. „Jsme jeden ze čtyř klubů, kteří nejvyšší českou ligu hrají nepřetržitě. Dalšími jsou USK Praha, Pardubice a Ostrava. Je to pro nás veliká pocta být stálým členem této rodiny,“ řekl Lukáš Houser.

Válečníci mají za sebou nejúspěšnější sezónu v historii klubu, když nejprve vyhráli Český pohár mužů a získali první zlatou trofej pro Děčín. Tento skvělý výsledek pak podtrhli v Kooperativa NBL, kde po základní části skončili na 3. místě, poté v play-off postupně vyřadili Ostravu i Pardubice, a ve finále svedli velmi dramatické bitvy s Opavou, jež ale byla o kousek lepší a zvítězila 3:1 na zápasy. „Je to ohromný úspěch pro náš klub a moc si toho vážíme,“ zavzpomínal Lukáš Houser, který také upozornil na jednu změnu v letošním ročníku Kooperativa NBL. Finále už nebude na tři vítězství, což bylo dáno dominancí Nymburka, ale nově se bude hrát na čtyři výhry.

Děčín vstupuje do nového ročníku v sobotu 23. září domácím zápasem s Pardubicemi, už před tím ale zabojoval ve Final Four Federálního poháru, které se konalo na Slovensku. Zde Válečníci v semifinále porazili domácího slovenského mistra z Levic, ve finále však podlehli v repríze ligového finále Opavě.

Letos se také slaví 100 let československého basketbalu, v rámci oslav proběhne několik akcí a vrcholem budou Československé poháry, do kterých se kvalifikují nejlepší čtyři týmy z českého a čtyři týmy ze slovenského poháru, jenž si to pak rozdají ve Final 8. „Soupeři se budou losovat a hrát se bude na jedno vítězství. Naším cílem je postoupit na tento turnaj a obhájit naše vítězství z loňského ročníku Českého poháru,“ doplnil Lukáš Houser.

Generální manažer také nastínil cíle děčínského klubu, které nemohou být malé, ovšem klub musí respektovat sílu soupeřů. Proto jako první cíl je postup do skupiny A1 a zahrát si play-off z co nejlepší pozice. „Minulá sezóna znovu ukázala, jak důležité je pro nás domácí prostředí. Proto musíme bojovat o co nejlepší umístění a mít tuto výhodu. Čeká nás třicet šest zápasů, což není moc a není tam mnoho prostoru na chyby,“ uvedl Houser a pokračoval: „Věřím, že budeme silní a konkurenceschopní, ale musíme být zdraví.“ A jak vidí novou sezónu trenér Tomáš Grepl, pro kterého už bude šestá v barvách Děčína? „Minulá sezóna je z mého pohledu zapomenutá a doufám, že to takhle mají nastavené i hráči, kteří budou letos za děčínský tým hrát. Do sezóny musíme jít s maximální pokorou a hladovostí, která nás provázela v sezóně předcházející. Věřím tomu, že budeme schopni nalákat co nejvíce diváků do haly a předvádět minimálně stejně dobrý basketbal jako loni,“ řekl děčínský kouč.

Kádr Válečníků je už nějakou dobu známý a klub se může pochlubit, že udržel osu týmu – dále budou pokračovat AJ Walton, kapitán Tomáš Pomikálek, Matěj Svoboda, který v létě oblékal dres české reprezentace, Filip Kroutil, Petr Macháč, Martin Mach, Lukáš Bobek, Lukáš Rozsypal a Tomáš Randýsek. Za odejivší Ty Nicholse, Igora Josipoviče, Tomáše Jansu, Davida Žiklu a Jordana Brunera sehnal klub náhradu v podobě zkušeného srbsko-černohorského pivota Maksima Šturanoviče, mladého rozehrávače Tadeáše Slowiaka, mládežnického reprezentanta Olivera Žižky a nového Američana, Michaela Cubbage. „Máme nového centra Šturanoviče, křídelníka Cubbageho a rozehrávače Slowiaka. Jsou to hráči, kteří by měli nahradit ty, co odešli. Zbytek týmu zůstal pohromadě, za což chci poděkovat vedení klubu a hlavně Lukáši Houserovi, který vedl kolikrát velmi složitá jednání. Kostra týmu zůstala stejná, za to jsem moc rád,“ uvedl ke složení týmu Tomáš Grepl, který ještě jednou vypíchl nového pivota: „Šturanovič skvěle lidsky nahradil Igora Josipoviče a zároveň je schopen předvádět velmi slušné výkony pod košem, což nám někdy v minulé sezóně chybělo.“

Úspěchy v minulé sezóně přinesly Válečníkům kromě medailí také možnost zúčastnit se evropských pohárů, a to kvalifikace poháru FIBA Europe Cup. „Bohužel, naše hala nám neumožnila start v této soutěži, a to z důvodů kapacity a dalších technických podmínek. Na odstranění těchto zádrhelů ale pracujeme,“ prozradil Lukáš Houser a dodal, že do konce listopadu by na hale měly být nainstalovány nové LED ukazatele skóre a LED panely na 24 vteřin. Budou také nové reklamní LED panely, klub rovněž pracuje na vytvoření prostoru pro nové koše, které by splňovaly standardy FIBA. O malinko se zvýší kapacita haly, protože v místech, kde při play-off byly na palubovce židle, vznikly malé tribunky.

Na přetřes přišel i rozpočet klubu, kde sice nezazněly žádné přesné částky, ale bylo zmíněno, že hlavními finančními pilíři klubu jsou skupina ARMEX a město Děčín. „Pan Houser s celým klubem zaslouží obdiv, za to, jak kvalitně a úspěšně vytváří basketbal nejen na té profesionální mužské úrovni, ale i ve všech mládežnických týmech. Vnímáme, že ambice klubu jsou vysoké a jednáme o podpoře pro další období,“ doplnil David Otoupalík, zástupce generálního partnera skupiny ARMEX.
Nemalou částkou pomohou i fanoušci, kteří si zakoupí permanentky či vstupenky. „V minulé sezóně jsme utržili za vstupné nejvyšší částku v historii klubu. Blížilo se to deseti procentům rozpočtu klubu! Všem moc děkujeme,“ řekl generální manažer a dodal, že loňská průměrná návštěvnost v Děčíně byla 1 050 fanoušků na utkání.

Děčínský klub se prezentuje v televizi, na internetu a před sezónou proběhla tři představení dokumentu BK ARMEX Děčín – PLAY OFF 2023. Dokument je nyní nabídnut v rámci dopoledního promítání děčínským školám, jedná se rovněž o jeho možnosti uvedení na programu ČT Sport. Poté chce klub dát dokument k dispozici veřejnosti. „Loni jsme udělali dokument jen z play-off, letos plánujeme udělat dokument z celé sezóny. Myslím si, že basketbalová komunita ocení to, že bude moct vidět co se děje v zákulisí, vidět emoce, radost i smutek,“ doufá Lukáš Houser.

Na závěr tiskové konference dostali slovo také kapitán týmu Tomáš Pomikálek a rozehrávač AJ Walton„Loňská sezóna byla veleúspěšná, ale teď začínáme od nuly. Tohle si musíme všichni uvědomit. Úspěch nepřijde sám, musíme makat od prvního zápasu. Ten odehrajeme tuto sobotu na domácí palubovce, takže větší tlak bude na nás. Musíme si s tím ale poradit a rozjet sezónu na domácí půdě na vítěznou vlnu,“ burcoval kapitán Pomikálek, který pak s úsměvem na tváři vybídl AJ Waltona, aby zkusil češtinu. To však MVP loňské sezóny odmítl a spustil anglicky: „Těšíme se na novou sezónu, protože ta minulá se nám velmi povedla. Povedlo se nám předvádět skvělé výkony, které přivedly diváky do hledišť. Doufáme, že se nám povede na tu minulou sezónu navázat.“

Zdroj: BK Děčín