Rubriky
Zprávy

Chovanec v Děčíně slíbil miliony na udržení preventistů kriminality

Asisten Prevence Kriminality_bezdomovecPreventisté kriminality zůstanou u městských policií i poté, co na podzim skončí projekty, ze kterých jsou placení. Ministr vnitra Milan Chovanec slíbil uvolnit na jejich činnost z rezervy ministerstva několik milionů korun do doby, než budou k dispozici peníze z nových projektů.

„Nechci, aby funkce preventistů zanikly, protože v mnoha obcích jsou důležitým pomocníkem městských strážníků,“ řekl Chovanec v Děčíně, kde strážníci preventisty zaměstnali už před několika lety jako jedni z prvních v Česku.

Nyní má děčínská městská policie na svých šest preventistů peníze jen do konce listopadu. „Na překlenovací dobu, tedy než nám schválí projekty, bude příspěvek velmi vítaným. Díky němu nebudeme muset preventisty propustit a pak složitě přijímat a vychovávat jiné,“ poznamenal ředitel děčínské městské policie Marcel Horák.

Peníze z nových projektů však nemá městská policie jisté. „I když je jich celá řada, může se stát, že žádný náš projekt neprojde. Pak bychom preventisty přijali na veřejně prospěšné práce. Už o tom s úřadem práce jednáme,“ uvedl Horák.

Preventisty si chce městská policie udržet, protože se jí osvědčili. „Nasazujeme je především do problematických sídlišť obývaných sociálně vyloučenými lidmi a kde si starousedlíci stěžují na hluk a nepořádek,“ řekl Horák.

Děčínské městské policii pomáhají také dobrovolníci, kteří se snaží v problémových lokalitách udržovat pořádek. Lidem se mohou prokazovat průkazkami, mají i speciální oblečení a vesty. Dobrovolníci ani preventisté však nemají žádné zvláštní pravomoci.

Autor: Alice Klaubenschalková
Zdroj: http://usti.idnes.cz/