Rubriky
Turisti Zprávy

Severní stopou se letos vydala tisícovka turistů

stopa 1DOLNÍ POUSTEVNA – Účastníci letos premiérově zamířili k nejsevernějšímu místu České republiky. Největší turistická akce na severu Čech přilákala i hosty z Německa a Polska.

Už 38. ročník známého turistického pochodu byl ve znamení deště. Propršel celý týden před startem a ani předpověď na den konání neslibovala změnu. „Meteorologové předpovídali na dopoledne drobný déšť, vydatný pak v odpoledních hodinách. Mnoho turistů proto svou účast vzdalo už předem,“ říká hlavní organizátor pochodu Jaroslav Leksa.

I tak dorazilo na tradiční akci do Dolní Poustevny 920 účastníků, což je ale o celou polovinu méně, než v předchozích letech. Například v roce 2006 to bylo 1917 lidí. Přesto se akce stále řadí mezi nejnavštěvovanější v Ústeckém kraji.

Turisté letos vybírali z tras od 3 do 28 kilometrů a připraveny byly i cyklotrasy. Premiérově se šlo k nejsevernějšímu bodu České republiky, na jehož místě je od minulého roku pamětní čtyřtunový hraniční kámen. „Tento pochod má zvláštní atmosféru. Sjíždějí se sem turisté z celého kraje a nechybí ani návštěvníci z Německa a Polska. Pochod je ale významný i pro místní. Za téměř čtyřicet let konání se ho zúčastnilo už několik generací. Tam, kde před lety startovali dnešní senioři, teď pochod absolvují jejich synové, dcery a už i vnoučata,“ dodává starosta Dolní Poustevny Miroslav Jemelka.

Organizátoři, kterými jsou každoročně město Dolní Poustevna a Klub českých turistů Dolní Poustevna, i letos vyhlásili nejmladšího a nejstaršího účastníka. Tím nejmladším se stal Matyáš Šolc, který se na trase objevil v pouhém měsíci a dvou dnech. Nejstarším účastníkem byl Václav Malec z Mostu, který trasu prošel v 90 letech.

Magdaléna Jenčíková