Rubriky
Zprávy

Za stání v křižovatce hrozí řidičům odtah a vysoká pokuta

spatne parkovani_alesoNa parkování v křižovatkách se intenzivně zaměřují děčínští strážníci. Reagují tak na podněty řady lidí, kteří na porušování pravidel silničního provozu poukazovali. Pokuta za zaparkování v křižovatce může dosáhnout až dvou tisíc korun, v krajním případě hrozí řidičům odtah a přičtení dvou bodů do karty řidiče.

Intenzivní kontroly nařídil městské policii primátor František Pelant. „V poslední době se nás obrátilo několik občanů, například z ulice Riegrova, a stěžovali si na bezohledné parkování. Strážníci teď mají instrukce se více zaměřit na tento typ přestupků,“ vysvětlil děčínský primátor.

Jen za poslední týden strážníci při kontrolách vyřešili na dvě desítky přestupků spočívajících ve stání v křižovatce. Zatím se hlídky městské policie snaží řidičům domlouvat. „Jedná se často o rodiče, kteří přivážejí své děti do školy či školky nebo pro ně naopak jedou. Nedochází jim ale, že svým špatným parkováním ohrožují ostatní děti. Každý přestupek, i ten, který strážníci vyřeší domluvou, strážníci zaevidují do informačního systému a v případě, že by se řidič nepoučil, dojde na pokuty. Primární je ale preventivní působení a podle výsledků kontrol je vidět, že tento postup je účinný,“ vysvětlil ředitel děčínské městské policie Marcel Horák. Upozornil, že strážníci mají oprávnění nechat vozidlo stojící v křižovatce odtáhnout. K tomuto prostředku ale strážníci sahají jen výjimečně. „Vždy se snažíme dohledat řidiče, který si vůz přeparkuje. Až pokud by se nám to nepodařilo, můžeme využít oprávnění zavolat odtahovou službu. Pro řidiče to samozřejmě znamená, že musí uhradit jak pokutu, tak náklady za odtah a uskladnění vozidla,“ dodal Horák.

Tomáš Pavlík
MP Děčín