Rubriky
Sport Zprávy

Severočeské semifinálové derby začíná na palubovce Slunety

Po senzačním vyřazení mistrovské Opavy ve čtvrtfinále s Ostravou čekají letošní ročník Kooperativa NBL už semifinálové bitvy. A v nich třeskuté severočeské derby mezi ústeckou Slunetou a děčínskými Válečníky.

Oba celky se potkávají v nejvyšší soutěži mužů už dlouho, ale v play-off půjde o premiéru. V letošní sezóně se „nordico“ hrálo již pětkrát. V základní části dvakrát slavil Děčín, který pak vyřadil na domácí palubovce Slunetu i ve čtvrtfinále Českého poháru mužů. V nadstavbové skupině A1 ale obě derby vyhrál ústecký tým.

Ústí nezačalo aktuální ročník Kooperativa NBL příliš dobře a prohrálo první tři zápasy. Pak ale začalo své výkony vylepšovat, a po základní části se hřálo na 3. příčce s bilancí 14 výher a 8 porážek (Děčín měl bilanci 13-9). V nadstavbové skupině přihodila Sluneta na stranu výher dalších deset  zápasů, dotáhla se na Opavu, která měla však lepší vzájemné zápasy, a Ústí tak vyrazilo do čtvrtfinále play-off z historicky nejlepší 3. příčky.

V něm se Sluneta potkala se šestými Pardubicemi, které doma porazila 84:64 a 78:68. Ve třetím duelu se domácí Pardubice (už bez zraněného Chatmana) zvedly a snížily po výhře 78:72. Jenže ve čtvrtém střetnutí Ústí nedalo domácím šanci (80:95) a celou sérii pak ukončilo doma drtivým vítězstvím 83:64.

Sluneta vedená nejlepším trenérem celé sezóny, Janem Šotnarem, se opírá především o výkony svých cizinců, kde prim hraje americká dvojice Ty Nichols a Lamb Autrey. Prvně jmenovaný dává v průměru 20,8 bodu, má přes 5 asistencí, dva získané míče a 8 získaných faulů na utkání. A byl jednoznačně zvolen MVP Kooperativa NBL. Autrey střílí 16,1 bodů, má 6 doskoků a 5 asistencí na zápas. Zkušený pivot Ladislav Pecka přidává 14,1 bodu a 8 doskoků. Dvojcifernými střelci jsou pak ještě další dva Američané – Kristopher Tramaine Martin (11,5) a Maverick Rowan (10,1). V pěti zápasech čtvrtfinále se pořadí ústeckých střelců trochu zpřeházelo – Autrey (18,2), Nichols (16,2), Rowan (12), Martin (10,2) a Pecka (9,6). Pozor si ale Válečníci musí dávat i mladé české hráče Nábělka a Karlovského, pod košem pak bude jistě tvrdit muziku pivot Johnson.

Druhé semifinále se hraje hned v pátek 3. května opět v Ústí ve stejný čas, do ARMEX Sportcentra se série přesune v úterý 7. a středu 8. května, hrát se bude od 18:00.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Hrajeme derby s Ústím v semifinále ligy, a to mluví za vše. Zápasy budou o tom, jestli dokážeme naší obranou přibrzdit hráče Ústí z perimetru, kde jsou velmi efektivní. Abychom mohli zůstat v zápase, potřebujeme kvalitně doskakovat, protože když dovolíme soupeři druhé šance, bude to neřešitelné.“

Maksim Šturanović, pivot BK ARMEX Děčín: „Je před námi další těžká výzva. Tentokrát hrajeme proti největšímu rivalovi. O důležitosti série není třeba hovořit, protože její vítěz bude mít šanci hrát o titul. Nemám tak obavu, že by u kteréhokoliv týmu chyběla motivace. Věřím, že budeme schopní hrát na vysoké úrovni, a že fanoušci budou sledovat kvalitní basketbal. Ústí má výhodu domácího prostředí, ale my budeme bojovat o naše šance. Hodně štěstí oběma týmům a ať vyhraje lepší.“

Vzájemné zápasy ve sk. A1:
SLUNETA Ústí nad Labem – BK ARMEX Děčín 93:83
Autrey 24, Pecka 16, Martin 15 – Svoboda 24, Ogundiran 24, Šturanovič 12, Walton 10.
BK ARMEX Děčín – SLUNETA Ústí nad Labem 71:93
Svoboda 22, Walton 11, Pomikálek 11, Ogundiran 10 – Nichols 22, Autrey 22, Pecka 15, Karlovský 15.
Čtvrtfinále Českého poháru mužů:
BK ARMEX Děčín – SLUNETA Ústí nad Labem 76:71
Svoboda 28, Kroutil 13, Walton 11 – Nichols 21, Autrey 20, Rowan 16.
Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
SLUNETA Ústí nad Labem – BK ARMEX Děčín 88:95
Autrey 19, Nichols 18, Pecka 15 – Svoboda 22, Walton 19, Pomikálek 17.
BK ARMEX Děčín – SLUNETA Ústí nad Labem 93:82  
Pomikálek 19, Svoboda 16, Kroutil 16, Walton 14 – Nichols 28, Autrey 14, Karlovský 10, Rowan 10.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Hošek Jan

Zdroj: BK Děčín