Rubriky
Kultura Zprávy

Jiří Trnka: Festival pouličního divadla láká na hvězdy

Ani letos nebude chybět v Děčíně Festival pouličního divadla. Na co se můžete těšit říká Jiří Trnka, ředitel divadla, které akci pořádá.

Čím bude letošní Festival pouličního divadla výjimečný?
Je to dvanáctý ročník, takže mnoho věcí jsme už ozkoušeli, ale přes několik málo ostřílených matadorů je to ročník, kde bude mnoho nových interpretů, kteří na festivalu ještě nehráli. Třeba v pátek vystoupí zpěvačka a herečka Róza Havelková se svým autorským písničkovým programem. Hraje krásně na akordeon, ještě lépe zpívá, a jak se říká, že jablko nepadá daleko od stromu, tady to platí dvojnásob.

Co bude podle Vás největším diváckým magnetem?
Já bych řekl, že v pátek Obludov, naprosto skvělá komedie se skvělým obsazením: Pavel Šimčík, Jan Plouhar a Lukáš Příkazký. Kluci to hrají léta. Oficiálně představení trvá hodinu, ale viděl jsem je to hrát i hodinu čtyřicet. Záleží na tom, jak moc kluci improvizují a jak se publikum baví.

Co byste Vy osobně vypíchl z programu?
Báru Hrzánovou a Bachtale Apsa. To bude závěrečný koncert v sobotu 9. září večer. Bára není jen skvělá herečka, ale také parádně zpívá. Vedle jejího staršího projektu Condurango koncertuje taky s Bachtale Apsa a myslím, že si pár lidí určitě i zatančí.

Jak Festival pouličního divadla vnímáte v kontextu Děčína?
Jako akci, která v průběhu let vykrystalizovala v krásnou rozlučku s létem. Je to dvoudenní akce, kde se objevují divadýlka a hudba, kterou jinak v Děčíně nemáte šanci moc jinde potkat a skvěle to doplňuje kulturní mozaiku našeho města. Například vloni tam stálo několik set Děčíňáků i přes setrvalý déšť. Myslím, že už to tu lidem přirostlo k srdci.

Zdroj: Magistrát města Děčín