Rubriky
Sport Zprávy

Byl to nešťastný zápas

Tuři Svitavy vs BK DěčínBK Děčín vs Tuři Svitavy – 78:79 (18:28 39:45 59:65)
Svitavští přijeli do Děčína bojovat, dosud získali jedenáct výher a ty to potvrzují. Cílem týmu je zlepšit loňské 12. místo a vyhnout se tak baráži o udržení v lize. Takže jsme mohli očekávat zajímavý zápas.

Přestože první koš dával děčínský Stria, brzy se vedení ujali díky dvěma trojkám Teplého hosté. Celou první čtvrtinu tahali za delší konec hosté, kteří získali v samém závěru této periody desetibodový náskok i díky čtyřem trojkám. Ani druhá čtvrtina nezačala o mnoho lépe. Hosté měli brzo dvanáctibodový náskok, který teprve v samém závěru Děčínští dokonce srovnali na 39:39. Do konce poločasu však hosté opět vedli rozdílem šesti bodů – 39:45. Úvodní dvě minuty po přestávce patřily domácím, kteří šesti body srovnali stav na 45:45. Ale brzo poté tři trojky soupeře zvedly jejich náskok na 9 bodů – 47:56. V posledních třech minutách se sice Děčínští dostali na dostřel, ovšem závěr patřil opět soupeři a do posledních 10 minut se šlo se stavem 59:65. Začátek čtvrté čtvrtiny patřil trojce Strii, přidal se košem Jiříček a také Landa a bylo tu konečně děčínské vedení 66:65. O něco později dokonce 70:67. To ovšem znovu obraceli hosté na 70:72. Následná trojka Strii přinesla znovu těsné jednobodové vedení domácích 73:72, to však znovu hosté obraceli ve svůj prospěch. Do posledních 3 minut se šlo za stavu 73:76 a nervózní závěr ovlivnily i tři neproměněné šestky děčínského týmu, který se tak musel srovnat s tím, že prohrál o jediný bod 78:79.

Družstvo hostí podalo až nečekaně dobrý výkon. Opíralo se především o úspěšnou střelbu trojek, kterých dalo 10 proti pouhým 4 Válečníků. Ostatní herní prvky byly takřka vyrovnané, efektivita dokonce hrála o 11 bodů pro děčínské hráče, ale výsledek to nezměnilo. V týmu hostí podal nejlepší výkon Teplý, k němu se družili především Kornowski, Macela a Jelínek. Děčínskému týmu se nedá vytknout bojovnost, o výsledku zápasu rozhodly také zbytečné chyby, které se objevovaly i v příznivých situacích, kdy se tým nedokázal střelecky trefit. Jak již bylo nadepsáno, byl to již další nešťastný zápas.

Střelci Svitav: Kornowski 19. Teplý 17, Macela 14, Andres 9, Jelínek 8, Peterka 6 a Sehnal 6.
Střelci Děčína: Stria 20 (2×3), Bosák 13, Soukup 11, Venta 8, Bažant 6, Houška 6, Landa 5, Vyoral 5 (1×3), Jiříček 4.
Trojky 4:10, TH 10/15:11/16, doskoky 38:33, asistence 20:14, ztráty 8:17, zisky 10:4, bloky 2:4, fauly 21:21.
Čtvrtiny: 18:28, 21:17, 20:20, 19:14.
Před 840 diváky řídili Hošek, Kec a Blahout.

Autor: Stibium

Lubomír Růžička (trenér Svitav):
„Gratuluji svým hráčům. Dneska sem přijeli absolutně sebevědomí, i když papírové předpoklady byly na straně Děčína už jen kvůli domácímu prostředí a skvělé atmosféře, za kterou bych chtěl poděkovat, protože je opravdu nejlepší v Mattonce. My jsme to dnes pojali tak, že se do play-off nedostaneme, tak jsme si řekli, že si zkusíme takový pla-off zápas zahrát. Že do toho dáme veškerou energii jako bychom hráli v Děčíně páté rozhodující utkání, kde chceme zvítězit, ale nemáme, co ztratit. Kluci k tomu přistoupili přesně tak, jak jsem chtěl. Bojovali, bylo tam nasazení, každý, kdo přišel na hřiště se nebál hrát – vyzdvihnul bych určitě Petra Andrese a Marka Sehnala. Jsem rád, že ti hráči ukázali svou výbornou tvář, kterou třeba předvádí v tréninkovém procesu. My jsme po většinu utkání vedli, Děčín v druhém poločase zvýšil tlak, za druhou půli 12 útočných doskoků, tam se dotáhl. Pro mne rozhodla jednoznačně procentuální úspěšnost střelby. My jsme volné, ale někdy i těžké střely dávali, ale štěstí přeje odvážným. Děčín měl o 15 střel více, a přesto to nestačilo. Jsem za to vítězství nesmírně rád a musím před klukama opravdu smeknout klobouk, s jakým nasazením hráli. Trošku mě mrzí, že se přizpůsobujeme vždy hře soupeře – když hraje soupeř aktivní basketbal, my ho hrajeme taky. Když hraje pochodový basketbal, tak my také. Je to pro mne záhadou, zkusím si to zanalyzovat a budu se tím zabývat do budoucna. Ještě jednou děkuji hráčů a jsem rád za výkon, jakým jsme se tady prezentovali.“

Pavel Budínský (trenér Děčína):
„Gratuluji Svitavám k výhře. Myslím, že to je pro nás nešťastná prohra, ale nedá se vytknout hráčům nasazení a bojovnost. V preview jsem na to upozorňoval a přesně to se naplnilo – Svitavy nemají co ztratit, mohou jen získat, je jasné, že v Děčíně se každý chce prezentovat dobrým výkonem, protože ta energie z diváků vás do toho dostane. K čemu nám je vyšší efektivita? Vytvoříme i tlak v některých činnostech, ale basketbal se hraje na koše. Od začátku, kdy Teplý trfil dvě trojky, bylo jasné, že nás budou zlobit. Přidali se i hráči, kteří se nebáli střílet a trefovali i některé těžké střely jako třeba Macela. To k tomu ale patří, my jsme počítali, že zápasy budou přesně takové – nikdo vám nedá nic zadarmo a bohužel naše bídné procento střelby, především z trojkové vzdálenosti – my 22% a soupeř 48% – prohrajete-li o bod, viděl bych právě tam příčinu. Sice jsme soupeře přeskákali, máme i výrazně více zisků, ale zkrátka Svitavy jsou basketbalové, Svitavy držela vysoká efektivita, my jsme moc chtěli vyhrát, bojovali jsme až do konce a koncovka byla podobná jako v domácím utkání s USK.“
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta