Rubriky
Sport Zprávy

Zápas, ve kterém vlastně nebylo vítěze ani poraženého…

lions-j-hradecBK Děčín vs Lions Jindřichův Hradec – 117:88 (30:21 61:46 89:71)
V děčínském dresu do utkání nenastoupil Míra Soukup, který léčí poraněné oko z utkání s Pardubicemi; poprvé se naopak na střídačku a v závěru klání i na hřiště dostal talentovaný mladý rozehrávač Honza Kout, jenž si dokonce zapsal z trestného hodu premiérový bod v MNBL. Týmu Lions scházel Brian Tracey, který se ještě nevzpamatoval ze šoku úterní tragédie.

Průběh utkání:
Ještě před úvodním rozskokem uctila celá hala památku zesnulých hráčů minutou ticha a hráči obou týmů nastoupili s černými páskami na dresech.

Jindřichohradečtí, kteří přijeli bojovat i za své kamarády, pak do utkání vstoupili velmi bojovně a byli na samém začátku dokonce ve vedení; ještě v minutě 6. navíc ztráceli pouze bod. Válečníci však postupně získali převahu a vyjádřili ji i v bodech, když v polovině 8. minuty po trojce Kuby Kaši jsme vedli dvouciferným rozdílem – 22:12. Úvodní čtvrtinu nakonec na 30:21 uzavřel další trefou zpoza perimetru Pavel Bosák.

Druhá perioda byla divácky velmi atraktivní a oba sokové v ní dohromady nasázeli 56 bodů. Borci v bílém bavili své fanoušky především rychlou hrou, jež navíc nesla ovoce. Na více než dvacetibodovou hranici se náš náskok vyšponoval v 16. minutě, kdy po trojkách Luboše Strii a Mateje Venty svítil na tabuli průběžný stav 55:30. Závěr úvodního poločasu měli ve své režii borci od Vajgaru, kteří své manko o deset punktů snížili i díky závěrečnému trojkovém projektilu z rukou Adriana Melského, kterým uzavřel na 61:46.

Po změně stran hosté pokračovali ve velmi dobrém výkonu na útočné polovině, když je držely především úspěšné trefy z dlouhé vzdálenosti. V závěru 25. minuty trefil svou druhou trojku v zápase Melski a přitáhl svou družinu na dostřel deseti bodů – 74:64. Vzápětí po jeho trefě nás ovšem pěti body podržel Matej Venta a po oddechovém čase jindřichohradeckého kormidelníka jsme již soupeři nedovolili snížit. Na sedmnáct bodů naše vedení navýšil závěrečnou trefou třetí periody Honza Jiříček, který skóroval po přihrávce Tomáše Vyorala. Do poslední čtvrtiny řádné hrací doby se tak vstupovalo za stavu 89:71.

Ve čtvrtém kvartálu už Lvi tolik nekousali, ale podali po celý zápas velmi sympatický a bojovný výkon, za který byli právem odměněni potleskem děčínských tifosi! Stobodovou hranici dokázal zlomit v polovině 34. minuty trefou z pole Jakub Houška, čímž upravil na 101:79. Dvacet vteřin před závěrečnou sirénou byl faulován mladíček Honza Kout a dokázal za ohromného aplausu proměnit jeden trestný hod. Ve velmi přátelské atmosféře tak dospělo tohle specifické utkání ke konečnému výsledku 117:88.

Základní sestavy:
Děčín – Venta, Stria, Bažant, Landa, Kaša
Jindřichův Hradec – Laroche, Pavlík, Melski, Hall, Vošlajer

Body: Bosák 20 (střelba 10/8, trojky 3/2, dvojky 7/6), Venta 20 (+ 9 asistencí a 6 doskoků; validita 33), Kaša 13 (trojky 4/3), Jiříček 13 (+ 9 doskoků), Houška 11 (+ 6 doskoků a 2 bloky), Vyoral 11 (+ 5 asistencí a i získaných faulů), Stria 9, Linhart 7, Landa 6 (+ 6 doskoků), Bažant 4, Hendrych 2, Kout 1 – Hall 25 (+ 7 doskoků – 4 útočné), Laroche 16 (5 F+; 4 zisky), Vošlajer 13 (trojky 3/3), Rolls 11 (trojky 5/3), Melski 10 (+ 7 doskoků), Šlechta 6, Dlugoš 5, M. Novák 2; střelba 3 b.: 17/9 – 23/12; střelba 2 b.: 52/34 – 54/20; TH:38/22 – 23/12; doskoky: 46:28 (útočné 14:11); chyby: 26:30; ztráty: 15:11; týmová efektivita: 144:69; počet diváků: 1.060; nejlepší hráč utkání: Ferrakohn Hall (Jindřichův Hradec).

Ohlasy trenérů po utkání:
Pavel Budínský (kouč Děčína): „Děkuji Davidovi za gratulaci. Vyhráli jsme, tečka. Dál k tomu nechci nic moc říkat. Jen snad svůj osobní pohled – nikdy bych nechtěl být v podobné situaci – ani na pravé, ani na levé straně lavičky. Zkrátka tento týden je velmi smutný pro všechny, kdo mají rádi basketbal. Nebylo jednoduché nastavit hlavu týmu, protože nevíte, jak takové utkání uchopit. Ale věřím, že ten ofenzivní basketbal pomohl i Lvům, aby si dokázali, že jsou dobrým týmem, který má kuráž. Přeju jim hodně síly, mají naší podporu na dálku. Diváci také pochopili atmosféru, slavilo se střídmě. Teď se musíme soustředit na další zápas.“

David Musil (asistent trenéra Lions): „V první řadě gratuluji domácím k vítězství a zároveň gratuluji našim hráčům, že takto těžký zápas takhle zvládli. S těmi hráči, s nimiž jsme přijeli, jsme věděli, že to bude hodně těžký zápas, což se potvrdilo. Ale přesto před nimi chci smeknout, nemáme se vůbec za co stydět. Každý hráč, který nastoupil, tam nechal srdce. Domácí jednoznačně měli mnohem větší kvalitu a my se s tím nedokázali vyrovnat – především s jejich rychlou hrou.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta