Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Kudy za Popelkou na Moritzburg?

Již tuto sobotu, 10. listopadu 2012 se na zámku Moritzburg nedaleko Drážďan slavnostně otevřou brány kultovní pohádky Tři oříšky pro Popelku. K letošnímu 40 letému výročí je nachystána velkolepá expozice s bohatým doprovodným programem. To musíte zažít!

Jen 90 kilometrů od hranic, doslova za humny, objevíte pohádkový zámek Moritzburg. Zde zaznělo slavné „…šaty s vlečkou stříbrem vyšívané, ale princezna to není, jasný pane.“ Nádherné kulisy vás přenesou přímo doprostřed natáčení. Všude samé kostýmy, rekvizity a pečlivě vystavěné filmové scény. A nad tím vším kouzelné melodie. Melodie nezapomenutelného skladatele Karla Svobody. Ještě teď nám všem zní v uších.

Letošní kulaté výročí nejkrásnější pohádky všech dob je rozšířeno právě o hudební tvorbu Karla Svobody. Známé melodie tu budou znít od rozbřesku do setmění. Ale nebylo by Popelky, nebýt režiséra Václava Vorlíčka, kterému je zde vytvořena samostatná expozice. Pohádku Tři oříšky pro Popelku ještě doplní Princ a Večernice, Dívka na koštěti nebo Arabela.

Aby toho nebylo málo, ožije zámek i podzámčí v čase adventním bohatým programem. Celé městečko se promění ve vánoční trh. Pro děti jsou připravené zajímavé atrakce a dospělí si také přijdou na své. Naše české pohádky, tu budou znít z pohádkových kin a návštěvnice budou na schodišti ztrácet své střevíčky. Pomyslnou třešničkou na dortu pak bude Popelčin kostýmový ples 9. března 2013.

Praktické informace:

Expozice: „Tři oříšky pro Popelku“ otevřena od 10. 11. 2012 do 9. 3. 2013
Vstupné: 7€ dospělí, 3,50€ děti, 14€ rodiny
Otevírací doba: denně 10-17 hod. mimo pondělí
Poloha: Zámek Moritzburg leží 16 kilometrů od Drážďan, směr Berlín
Příjezd: dálnice D8, hraniční přechod Petrovice, dálnice A17 Drážďany, dálnice A4
směr Berlín, sjezd č. 80 Wilder Mann, silnice S179 směr Moritzburg
Více informací: www.schloss-moritzburg.de/cs/

Připravil: Jiří Šťastný, certifikovaný průvodce www.ceskesvycarsko.cz

Foto: cpradi