Rubriky
Politika Zprávy

Vítězní komunisté v Ústeckém kraji chtějí post hejtmana

V Ústeckém kraji si vítězní komunisté začali vybírat koaličního partnera. Budou si chtít také nárokovat post hejtmana. Podle lídra Oldřicha Bubeníčka je to logické vzhledem k tomu, že KSČM vyhrála volby s devítiprocentním náskokem před ČSSD a má 20 křesel v zastupitelstvu.

Právě sociální demokraty dnes osloví jako první s nabídkou spolupráce. Oldřich Bubeníček řekl, s čím půjde už do prvního kola vyjednávání.

„Za důležité budeme považovat i obměnu v orgánech Krajské zdravotní a dokončit věci, které se týkají nebo byly zahájeny ve výboru ROPu, aby tedy se podařilo maximálně peněz zachovat z toho v Ústeckém kraji,“ uvedl.

Dotační program Severozápad má kvůli machinacím s projekty zastavené financování a hrozí, že by Ústecký a Karlovarský kraj měly vracet až 3,5 miliardy korun.

Dosavadní hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová z ČSSD se spolupráci s komunisty nebrání, chtěla by ale pro svou stranu zastoupení v krajské radě.

„ S KSČM jsme bez smlouvy spolupracovali na kraji celé čtyři roky a ta spolupráce byla dobrá,“ říká Vaňhová.

Většinu hlasů v krajském zastupitelstvu by komunisté složili i s hnutím Severočeši.cz, které získalo v krajském zastupitelstvu 9 mandátů. Ani jeho lídr Jiří Zelenka se spolupráci nebrání.

„Budu s nimi spolupracovat velmi rád. Špatné by bylo, kdyby pokračovali ve zlodějinách, to bychom s nimi nespolupracovali. Chceme podílet na řízení kraje a být členy krajské rady,“ potvrdil Zelenka.

Podle Oldřicha Bubeníčka by v budoucí krajské radě měly mít zastoupení všechny koaliční strany. Zástupci opozice by měli dostat místa v krajských výborech a komisích.

Autor: Gabriela Hauptvogelová, Tomáš Šácha
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever