Rubriky
Sport Zprávy

BK Děčín vs USK Praha – 93:64

(23:18 47:33 65:52)
Velice pozitivní zprávou pro naše barvy byl návrat zkušeného Ella Sanderse do sestavy po zranění kotníku; na hřišti tak chyběl „pouze“ dlouhodobě absentující kapitán Jakub Houška. Hostující kouč přivezl jedenáctku borců, ve které scházel křídelník Viktor Cvek a nevešli se do ní mladíci Vít Petrák a Petr Šafarčík.

Průběh zápasu:
Zápas loňských soků ze čtvrtfinále play-off začal velmi zostra, když prim hrál na obou stranách jednoznačně útok; na konci 2. minuty se prosadil za tři body Admir Alič – 8:6 a necelé dvě minuty poté prošel hladce hostující defenzivou opět bosenský křídelník a zvýšil náskok našeho celku na 13:10. Během následných tří minut však úvodní děčínská ofenzivní jiskra pohasla, což Pražané potrestali a na konci 7. minuty po trefě Mena zpoza perimetru otočili na 13:15 – a děčínský time-out byl nasnadě. Po něm jako by se na kurt vrátil obměněný děčínský tým, který opět převzal otěže zápasu do svých rukou a i díky závěrečným trojkám Luboše Strii a Petera Sedmáka vyhrál úvodní čtvrtinu v poměru 23:18.

Úvod druhé periody patřil jednoznačně družině Kena Scalabroniho, která se po necelých čtyřech odehraných minutách dokonce dostala do nejtěsnějšího vedení – na konci 13. minuty platil stav 27:28. Válečníci však nezpanikařili a další minuty byly jasně v jejich moci. Mezi závěrem 13. minuty a polovinou 17. se díky šňůře 13:0! dostali do dvanáctibodového trháku – 40:28. Zajímavostí je, že během této „černé série“ vysokoškoláků si trenér Scalabroni vybral hned dva oddechové časy (ten první za stavu 33:28 a ten druhý při skóre 40:28). Bodový půst soupeře přerušil až „and one“ Mena, ale i přesto jsme si až do konce úvodní půle udrželi komfortní čtrnáctibodový náskok – 47:33.
Na straně Děčína pálili ostrými v první půli nejpřesněji Peter Sedmák (9 punktů), kterého následovala sedmibodová čtveřice Patrick Pope, Luboš Stria, Admir Alič a Míra Soukup; v dresu Pražanů hrál prim exsvitavský pivotman Boris Meno (12 bodů), v jehož závěsu se držel s 8 body rozehrávač Michal Šotnar.

Po změně stran se brzy dostali naši hráči do téměř dvacetibodového náskoku, když ve 23. minutě prohnal svou další trojku síťkou Peter Sedmák – 54:35. V dalších minutách však byla hra rozkouskovaná řadou faulů, takže tempo hry za první půli výrazně pokulhávalo. Menovi a spol. se podařilo z náskoku postupně ukrojit „až“ šest bodů, když v 25. minutě snižoval košem s faulem Mareš – 56:43. Třináct bodů v plusu nakonec zůstali Válečníci i po konci třetího kvartálu, za nímž udělala tečku Menova trojka – 65:52.

Třináctibodový náskok se dá v basketu velmi snadno prohospodařit, což si uvědomili i děčínští hráči, kteří do závěrečné čtvrtiny vlétli s ještě větším nadšením a energií než tomu bylo ve třetí čtvrtině. Náš skvělý začátek okořenily trojky Petera Sedmáka a Admira Aliče, ke kterým se co do produktivity brzy začali přidávat i další spoluhráči; přes dvacetibodovou hranici se vedení družiny Pavla Budínského vyšplhalo ve 34. minutě, kdy po útočném reboundu skóroval výborně hrající Peter Sedmák – 77:56. V dalším průběhu závěrečné čtvrtiny si Válečníci v poklidu udržovali vysoké vedení, hosty nepouštěli na dostřel a naopak sami bavili diváky pohlednými akcemi i přesnou (trojko)palbou. V posledních třech minutách dostali poprvé možnost zasáhnout do ligového utkání i benjamínci Lukáš Linhart s Vojtou Čonkou; první jmenovaný bohužel po krátkém pobytku na hřišti s bolestivou grimasou odešel střídat, ale vytáhlý pivotman v poslední minutě po příhře Patricka Popea skóroval a za mohutného aplausu skvěle fandícího publika zároveň uzavřel účet zápasu. Děčínský celek odčinil smolnou jednobodovou prohru z minulého domácího špílu s Kolínem a pražský USK setnul jednoznačně 93:64. 

Body: Sedmák 21 (+ 7 doskoků – z toho 4 útočné; trojky 5/3, dvojky 6/5), Alič 16 (+ 6 asistencí), Pope 12 (+ 7 asistencí; efektivita 25), Stria 9, Soukup 8 (+ 9 doskoků a 5 získaných faulů), Jiříček 8, Bejček 5, Bažant, Landa a Sanders po 4, Čonka 2 – Meno 21 (+ 8 doskoků – 4 v útoku), Mareš 13 (5 F+), Šotnar 10, Vocetka 8, Feštr 5, Votroubek 4, Slavík 3; střelba 3 b.: 25/10 – 20/5; střelba 2 b.: 43/26 – 34/16; TH:18/11 – 28/17; doskoky: 40:29 (útočné 13:9); chyby: 22:22; ztráty: 11:17; týmová validita: 121:49!; počet diváků: 1035. 

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský (Děčín): „Děkuji za gratulaci. Před zápasem jsem říkal, že bych chtěl vyhrát pro naše fanoušky, kteří nás neustále podporují. To, že nás i při naší nešťastné porážce s Kolínem hnali celý zápas dopředu, bylo motto dnešní předzápasové porady. Dalším důvodem byly Patrickovy narozeniny. Kluky musím ale pochválit za to, v jakém tempu zápas odehráli. Myslím, že je vidět, jak se tým lépe sehrává. Určité mechanismy fungují lépe než na začátku, každý si uvědomil svoji roli. Hráli jsme tvrdě a fyzicky, hráli jsme dobrou obranu, ale pochvalu zaslouží i náš nápaditý útok. Těší mě aktivita a trestání chyb soupeře. Celkově jsme splnili taktický plán a to skóre je pro nás příznivé. Nechci ho přeceňovat – USK byl ještě po třech čtvrtkách na dostřel. Taky jsme zapojovali vícero hráčů a třeba hráči z lavičky dali u nás 31 bodů, u soupeře 13. Tam je také rozdíl, protože ti náhradníci dokázali držet výkon na vysoké úrovni – děláme samozřejmě chyby, ale celkově jsme to zvládli s bravurou. Jedná se tedy o cennou výhru, po prohrách s Kolínem a v Nymburce jsme rádi, ale nespíme na vavřínech.“ 

Ken Scalabroni (USK): „Gratuluji trenérovi a soupeři. Hráli velmi dobře a hodně fyzicky. Nedovolili nám chytit jakýkoliv rytmus hry. Můj tým vůbec dobře nebránil, pořádně nedoskakoval. Dělali jsme hodně mentálních chyb, v té hlasité atmosféře se nám nic pořádně nedařilo. Když se kouknete na statistiky, tak všechny ukazatele jsou pro Děčín. Naše koncentrace nebyla dobrá a když hrajete takto, tak nebudete vyhrávat. Děčín hrál ale dobře a já bych byl alespoň trochu spokojen, kdybychom udrželi menší bodový rozdíl. Ale my jsme byli jako na výletě. Dostali jsme se na třináct bodů, ale už ne blíž. Potom nás zlomili a získali zápas. Domácím patří kredit, my se teď musíme vrátit, podívat se na video a rozebrat si chyby, které jsme dnes dělali. Doufejme, že se z toho můžeme poučit a dobře se připravit na sobotu na Levice.“

Základní sestavy:
Děčín – Pope, Stria, Alič, Landa, Sedmák
USK – Šotnar, Mareš, Slavík, Meno, Votroubek

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta