Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci dnes vyzvou na své palubovce Nymburk

Základní část Kooperativa NBL se pomalu blíží ke svému konci, a na Válečníky čekají tři těžké závěrečné duely. V tom prvním vyzvou na své palubovce Nymburk, kterému se sice minulá sezóna nevydařila, ale v té současné už opět patří k tomu nejlepšímu. Nyní mu patří už 1. příčka, když má vyrovnanou bilanci výher s druhou Opavou. Zápas se odehraje před TV kamerami v přímém přenosu na ČT Sport, po kterém bude v televizním vysílání následovat dokument BK ARMEX Děčín PLAY-OFF 22/23 se začátkem ve 21:05.

Nymburk po minulé nepovedené sezóně, která skončila „jen“ bronzem udělal řadu změn. Z týmu odešli američtí hráči Lockett, Watson, Boeheim, Autrey (nyní hraje v Ústí) a Gilyard, z českých borců skončili Benda, Palyza a Váňa (rovněž posílil Ústí), trenérské kormidlo převzal italský kouč Francesco Tabellini, jenž dorazil z USK Praha. Na soupisce tak zůstali Sehnal, Kříž, Kovář, Rylich, Tůma a Dávid Novák, ty pak doplnili američtí pivoti Sukhmail Mathon (přišel z Ostravy) a Thomas Bell, na rozehrávku dorazil další Američan, Jitaurious Gordon. Ze Slunety přišel křídelník Spencer Svejcar, z Německa se vrátil Jaromír Bohačík. Na konci října angažoval Nymburk dalšího Američana, a to rozehrávače Davida Collinse.

Nymburk začal sezónu drtivými výhrami nad Olomouckem a Slavií Praha, hned v prvním utkání se silnějším soupeřem ale klopýtl, když nestačil na domácí USK Praha 75:73. A v následujícím kole podlehl doma Brnu 69:72. Pak ovšem naskočili Nymburští na vítěznou vlnu a vyhráli sedmkrát v řadě. Tuto sérii jim přerušila ústecká Sluneta, jež je doma porazila 85:78. V dalších šesti duelech už prohrál Nymburk jen jednou, a to znovu s Brnem, a znovu těsně 81:79. V zatím posledním střetnutí doma přivítal v té době první Opavu (bez Šiřiny) a zdolal ji jasně 93:72 (nejlepší střelci Nymburku: Gordon 21, Svejcar 19, Rylich 13).

Svěřenci trenéra Tabelliniho se prezentují také ve FIBA Europe Cupu, kde zvládli šest zápasů v základní skupině G s jedinou porážkou a postoupili do osmifinálové skupiny M. Zde podlehli španělské Zaragoze 82:79, ale poté porazili turecký celek Manisa BBSK 84:62 (nejlepší střelci Nymburku: Gordon 20, Svejcar 18, Bohačík 11).

Nymburští mají za sebou už také zápas osmifinále Českého poháru mužů, kde porazili prvoligový SP Basket 80:98 (nejlepší střelci Nymburku: Bohačík 21, Mathon 13, Svejcar 11).

Nejlepším střelcem nymburského týmu je Gordon s průměrem 13,8 bodu na zápas, k tomu přidává 4 asistence a 2 zisky. Za ním jsou Svejcar (13,4) a Bohačík (13,1). Těsně pod hranicí deseti bodů jsou Mathon (9,9 + 7 doskoků) a Bell (9,5 + 6 doskoků). Ondřej Sehnal pomáhá téměř 9 body a má 5 asistencí na utkání.

Kromě nemocného Tomáše Randýska jsou všichni hráči k dispozici.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Nymburk se po výhře nad Opavou vrátil do čela ligové tabulky, takže to hovoří za vše. Budeme se pasovat s vynikající perimetrovou sestavou, kde hrají prim Gordon, Svejcar a Bohačík. Čeká nás velmi, velmi těžký zápas a my musíme být připraveni ve všech aspektech hry, abychom se mohli nymburského týmu držet.“
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Po novoroční výhře v Písku přijede na naší domácí palubovku Nymburk, který v posledním kole i přes absence dvou stěžejních hráčů porazil Opavu. Jak víme, Nymburk jezdí, obzvlášť do Děčína, velice dobře takticky připravený. Nicméně my máme za sebou úspěšnou sérii a uděláme vše pro to, aby stále pokračovala.. a samozřejmě nemůžu nezmínit i to, ze věřím, že opět vyprodáme Maroldovku a zvítězíme společně.“

Vzájemný zápas v zákl. části KNBL:
ERA Basketball Nymburk – BK ARMEX Děčín 94:75
Svejcar 14, Gordon 14, Mathon 14 – Šturanovič 19, Svoboda 18, Carter 11.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Přenos na ČT Sport ZDE.

Komisař: Hlaváček Pavel

Zdroj: BK Děčín