Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci vstoupili do nadstavbové skupiny A1 smolnou domácí prohrou s Pardubicemi

Válečníci vstoupili do nadstavbové skupiny A1 smolnou domácí prohrou s Pardubicemi, když tvrdou a vypjatou bitvu rozhodlo trojka Chatmana v poslední vteřině. Děčín se musel vyrovnat s virózou, jež se prohnala jeho kabinou a podepsala se například na zdravotním stavu Šturanoviče či Macha. Hosté postrádali zase Burdu a Svojanovského.

První body zápasu obstaral domácí Svoboda, který pak odpovídal na trefy Chatmana a Marshalla, takže třech minutách byl stav 6:6. Hosté se ale postupně rozehráli k velmi dobrému výkonu, byli produktivní v útoku, pomáhali si trojkami a Děčín neustále jen dotahoval. Po trojce Ogundirana to bylo 13:17, minutu před první přestávkou po koši Waltona 21:26 a úvodní desetiminutovka skončila výsledkem 21:29. V té druhé zlepšili Válečníci obranu a na palubovce se rozhořela tuhá bitva, v níž nebyla nouze o emoce. Hostům se však stále dařilo držet si náskok, který necelé dvě minuty před poločasem byl už dokonce dvojciferný – 34:44. Poslední vteřiny ale vyšly lépe Děčínu, když Ogundiran, který inkasoval v této části nesportovní faul po rozmíšce s Vyoralem, proměnil obě šestky, poté dal jeden trestný hod také Macháč a nakonec vše uzavřela trojka Waltona – 40:44.

Druhý poločas bodově odšpuntoval Chatman, pak hrály prim především obrany , které nedovolovaly změnu skóre. Děčín se prosadil až po třech minutách zásluhou Waltona, v polovině této čtvrtky to bylo po koši s faulem Svobody 45:47. Pardubičtí pak díky trefám Škifiče a trojce Šafarčíka utekli na 46:53, ovšem Svoboda ihned kontroval trojkou a košem a vzápětí po zisku míče vybídl ke skórování Ogundirana. Tím bylo srovnáno na 53:53 a hosté si vzali oddechový čas. Po něm se vedení překlopilo zpět na stranu soupeře, jenže koše Macháče a Ogundirana poslaly po dlouhé době do vedení Válečníky – 57:56. Pak ovšem přišel jeden z klíčových okamžiků, kdy Ogundiran upadl po dalším souboji s Vyoralem, rozhodčí se rozhodli, že filmoval, dali mu technickou chybu a americký rozehrávač tak musel opustit palubovku. A navíc Vyoral jednou šestkou vyrovnal na 57:57. V závěrečné periodě vyburcovala domácí fanoušky trojka Waltona, Vyoral však ihned snížil na 60:59. Pak se dvě minuty skóre neměnilo, protože obrany obou týmů byly bezchybné. Následně Svoboda zvýšil na 62:59, jenže Šafarčík s Pekárkem trojkami otočili – 62:65. Po koši Pomikálka a trojce Kroutila to bylo opět veselejší (67:65), jenže Chatman trefil trojku – 67:68. Pak Svoboda proměnil jen jednu šestku ze dvou, naopak Vyoral dal všechny tři – 68:71. Svoboda ovšem odpověděl trojkou, Vyoral se trefil rovněž za tři, ale Pomikálek dvěma body a Kroutil košem s faulem otočili na 76:74. Bohužel, Chatman další útok Pardubic přetavil ve dvě šestky, další trojka Svobody už cíl nenašla a Chatman v poslední vteřině vypálil těžkou trojku, která propadla děčínskou obroučkou – 76:79.

Děčín byl sice v utkání střelecky aktivnější a měl přesnější dvojky (20/32:17/31), ale hosté dali o čtyři trojky více (7/29:11/26). V trestných hodech byl znovu aktivnější Děčín, škoda že nebyl přesnější (15/21:15/17). Na doskoku to byla takřka remíza (33:34), na body z druhých šancí ale vyhráli hosté 3:7. V asistencích byli lepší Válečníci (22:16), měli také více zisků (10:2) a drtili soupeře body z brejků (27:5). Oba týmy si vážily míče a na ztráty to bylo 12:16. Souboj laviček vyhrála ta domácí 20:16, ale přesto se z výhry radovali hosté.

Děčín opět táhl Matěj Svoboda s 24 body a 4 zisky. Ogundiran do svého vyloučení stihl dát 15 bodů a jeho absence v závěru byla citelná. Walton dal 15 bodů a měl 9 asistencí. V závěru dávali důležité body Kroutil s Pomikálkem, Šterba bojoval na doskoku, Bohužel, nemocný Šturanovič odehrál jen minutu, Mach sice více, ale zůstal na nule stejně jako Slowiak.

Pardubice, které už poněkolikáté v sezóně ukázaly, že umí vyhrávat vyrovnané koncovky a věří si do nich, se opíraly o Vyorala (19 bodů + 10 doskoků), hrdinou byl Chatman s 18 body. Šafarčík pomohl 13 body, Švrdlík 9 a Škifič 7. Marshall se vyfauloval už ve třetí čtvrtině.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Prohráli jsme střelou v poslední vteřině. Na to, že jsme nehráli vůbec dobře, jsme svojí bojovností dostali zápas až do koncovky. Tam jsme několikrát vedli o dva nebo tři body, ale nedokázali jsme výhru urvat. Je to obrovská škoda, protože domácí zápasy ztrácet nechceme. Pardubicím dnes vyšlo, to že postavily zónovou obranu a my jsme nebyli schopni se dostat do trochu volnějších střeleckých pozic. A když už jsme je měli, nedali jsme je. To je náš celosezónní problém a body z trojek nám chybí.”

Vanja Miljković, trenér BK KVIS Pardubice: „“Chci pogratulovat svému týmu, Děčín je těžký soupeř, nikdy se nevzdává, hrají do poslední minuty a to předvedl i dnes. Taky bych chtěl pogratulovat trenérovi, který odvádí výbornou práci, je velmi emotivní. Plná hala a atmosféra byla opět výborná. Jsem velmi šťastný, že jsme hráli dobrou obranu, to je hodně podstatné. Prošli jsme si těžkým obdobím, teď vše vypadá naopak výborně. Ukázali jsme, že můžeme hrát s každým, nemusíme se nikoho obávat, jsme zpátky na cestě a pozici, kde jsme chtěli být a chceme mířit co nejvýše.“

Hráči po utkání
Tadeáš Slowiak, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Přišlo mi, že celý zápas jsme neplnili pokyny, které jsme si řekli, že plnit budeme. Bohužel, soupeři padla poslední těžká střela. Nechci říct, že jsme si nezasloužili vyhrát, ale celý zápas jsme tahali za kratší konec provazu. Něco nám tam dnes chybělo, teď nedokáži říct přesně co, ale musíme se z toho poučit do dalších zápasů.”

Karel Švrdlík, pivot BK KVIS Pardubice: „Byl to zajímavý zápas. Byly tam sice hluché úseky, kdy to nebylo o útočné kráse, ale o bojovnosti, které jsme se dnes Děčín uvyrovnali. A díky tomu jsme byli na konci šťastnější, protože nemohu říct, že bychom byli lepší. Dali jsme o jednu střelu více, jsme za to moc rádi, protože jsme tím natáhli naši šňůru výher.”

Základní sestavy
Děčín: Walton, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Štěrba
Pardubice: Vyoral, Šafarčík, Chatman, Škifič, Marshall

BK ARMEX Děčín – BK KVIS Pardubice 76:79
Body Děčína: Svoboda 24 (2x 3, 4 zisky), Walton 15 (2x 3, 8 doskoků, 9 asistencí), Ogundiran 15 (1x 3, TH 6/6), Kroutil 8 (1x 3), Pomikálek 6 (8 doskoků), Macháč 5, Štěrba 3 (1x 3, 8 doskoků), Šturanovič 0, Mach 0, Slowiak 0.
Body Pardubic: Vyoral 19 (3x 3, 10 asistencí, 6 získaných faulů), Chatman 18 (3x 3), Šafarčík 13 (3x 3, 7 doskoků), Švrdlík 9 (7 doskoků), Škifič 7 (1x 3), Marshall 6, Pekárek 5 (1), Potoček 2.
Střelba za 2 body 20/32:17/31, za 3 body 7/29:11/26, TH 15/21:12/17. Doskoky 33:34 (útočné 8:6), asistence 22:16, ztráty 12:16, fauly 19:21.

Čtvrtiny: 21:29, 19:15, 17:13, 19:22

Rozhodčí: Vyklický Robert, Scholze Michal, Pazourek Jaroslav

Komisař: Andrle Petr

Diváci: 1 053

Zdroj: BK Děčín