Rubriky
Zprávy

Dálnice D8 může opět přijít o povolení

Dokončení dálnice D8 je znovu ohrožené. Aktivista Lubomír Studnička opět podal žalobu, kterou už jednou dokázal stavbu posledního úseku přes České středohoří zastavit.

„Společnost ochránců životního prostředí zastoupená panem Studničkou podala žalobu k 3. září,“ potvrdila mluvčí krajského soudu Irena Jeřábková.

Studnička žalobu podal kvůli tomu, že krajský úřad zamítl jeho odvolání proti stavebnímu povolení. Soud má nyní na vyřízení žaloby devadesát dnů. O jeho obdobné předchozí žalobě rozhodl zhruba za měsíc a půl.

S předchozí žalobou Studnička uspěl. Namítal, že studie EIA a SEA posuzující vliv dálnice na životní prostředí z 90. let jsou nezákonné. Spis z té doby už není kompletní a soud proto „z důvodu nepřezkoumatelnosti“ rozhodnutí krajského úřadu zrušil.

Krajský úřad poté Studničkovy námitky opět zamítl a stavební povolení začalo znovu platit. Stroje na dálnici vyjely v pondělí. Jak dlouho budou moci na posledním 4,7 kilometru dlouhém úseku pracovat, bude záležet na rychlosti a rozhodnutí soudu.

„O nové žalobě zatím nevíme. Zdůvodnění jsme ale koncipovali tak, abychom riziko, že případná další žaloba uspěje, snížili na minimum,“ poznamenal mluvčí krajského úřadu Zdeněk Rytíř.

Neustálé průtahy dálnici prodražují. Poslední odhad je, že bude stát o miliardu víc, než měla.
Autor: alh
Zdroj: http://usti.idnes.cz/