Rubriky
Zprávy

Dálnice D8 má podruhé stavební povolení, stavět se přesto nezačalo

Ani po měsíční přestávce se na nedokončeném úseku dálnice D8 přes České středohoří stavební stroje nerozjely. Rozhodnutí krajského úřadu, který už podruhé zamítl odvolání ekologů, sice nabylo právní moci ve čtvrtek. Stavbaři však dokument obdrželi až v pátek odpoledne, a tak se začne stavět až v pondělí.

Práce se zastavily na konci července kvůli rozhodnutí ústeckého krajského soudu, který vyhověl námitkám ekologů. Krajský úřad musel povolení posoudit znovu a stavba „déosmičky“ se kvůli tomu musela zakonzervovat.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) bez potvrzení o právoplatnosti stavebního povolení stavět nezačne. „Po našich předchozích zkušenostech chceme zabránit byť sebemenšímu administrativnímu pochybení,“ vysvětlil za ŘSD František Zuckerstein důvody, proč dostavba zbývajících 4,7 kilometrů dálnice oficiálně nezačala.

„Potvrzení jsem dostal až nyní, stavba se rozběhne v pondělí,“ dodal Zuckerstein po 15. hodině. Na dálnici se však i nadále pracuje. V rámci zabezpečovacích prací se provedly sanace svahů, aby dále neujížděly. U Stadic mimo jiné proběhla stavba čističky odpadních vod.

„Zabezpečovací a udržovací práce provádíme dle požadavku investora tak, aby nedocházelo ke škodám na díle,“ uvedla Petra Kučerová, mluvčí společnosti Eurovia, která má na stavební zakázce největší podíl.

Poprvé se stroje „zakously“ do země na začátku května. Krajský úřad tehdy zamítl odvolání Společnosti ochránců životního prostředí. Sdružení ovšem napadlo rozhodnutí úřadu správní žalobou, aktivista Lubomír Studnička totiž namítal, že studie EIA a SEA posuzující vliv dálnice na životní prostředí z 90. let jsou nezákonné.

Soud námitku kvůli nekompletním studiím od ministerstva životního prostředí nemohl přezkoumat, a proto rozhodnutí krajského úřadu zrušil. Stavbaři nyní nechtějí čekat na to, až se ekologové obrátí na soud znovu, a začnou stavět ihned poté, co stavební povolení napodruhé nabude právní moci. Konzervace nedostavěné dálnice totiž stojí investora miliony korun.

Autor: oks
Zdroj: http://usti.idnes.cz/