Rubriky
Sport Zprávy

TERMO Děčín slaví Den Země v Bynově

Již 4. ročník Dne otevřených dveří TERMO Děčín a.s. proběhne u příležitosti Dne Země, tentokrát v areálu teplárny v Bynově. „Právě Bynov díky kompletní přestavbě v roce 1996 ušetřil již téměř 100 tisíc tun emisí CO2. Určitě je proto vhodným místem k oslavě tohoto svátku,“ upřesnil Ing. Petr Šimoník, předseda představenstva TERMO Děčín a.s. Partnerem letošního ročníku bude opět BK Děčín. Akce se koná v pondělí 23. dubna 2012 mezi 14:00 a 18:00 hod.

Na návštěvníky čeká prohlídka centrálního zdroje tepla (CZT) zásobujícího tepelnou energií sídliště Bynov. Partnerem letošního ročníku je BK Děčín. Návštěvníci tak kromě prohlídky teplárny budou mít příležitost zasoutěžit si s hráči prvoligového týmu v různých basketbalových dovednostech a v rámci autogramiády získat i podpis děčínských sportovních idolů. Také jsou připraveny zábavné soutěže pro děti.

CZT Bynov je první teplárnou v Děčíně, která byla plynofikována nahrazením původně spalovaného hnědého uhlí. Její přestavba byla dokončena v roce 1996. Díky této přestavbě se v lokalitě Děčín IX-Bynov podstatně snížily emise oxidů síry a množství polétavého prachu, které byly do té doby v této lokalitě sevřené v údolí Jílovského potoka vážným problémem čistoty ovzduší. V kontextu dnešního důrazu na omezování emisí skleníkového plynu CO2 je pak zajímavé, že od roku 1996 až do roku 2011 došlo k úspoře emisí CO2 v porovnání s předchozí výrobou tepla z hnědého uhlí o téměř 100 tisíc tun. To je takové množství CO2, které by vyprodukovalo osobní auto, kdyby 14 500krát objelo zeměkouli po rovníku.

Kogenerační teplárna v Bynově tak výrazně zvyšuje kvalitu životního prostředí nejen v místní části Děčína IX, ale vzhledem k převažujícímu proudění vzduchu vlastně v celém Děčíně. Proto je vhodným místem pro oslavu Dne Země, který je ekologicky motivovaným svátkem upozorňujícím veřejnost na dopady ničení životního prostředí. Prohlídky teplárny budou organizovány s odborným výkladem tak, aby každý účastník akce měl možnost dozvědět se co nejvíc detailů a zajímavostí z jejího provozu. Díky doprovodnému programu je akce vhodná pro rodiče s dětmi.

Zdroj: www.bkdecin.cz