Rubriky
Sport Zprávy

Z Hané bohužel i letos odjíždíme s prázdnou…

BK Prostějov vs BK Děčín94:77 (20:19, 43:36, 71:53)
Naše hráče čekal po úspěšném středečním zápase na půdě bratislavského Interu již o dva dny později další souboj, tentokráte s obhájcem stříbrných medailí z Prostějova. Orli i přes před zápasem zmiňovaný pohárový neúspěch v lize zatím válí a svou kvalitu potvrdili i v zápase proti našemu celku. 

Podle zápasových statistik se zdá, že před sezonou výrazně obměněný kádr Orlů se již naplno sehrává a prim v ofenzivě domácích hrály právě hlavně nové posily – Peterson, Eitutavicius, Venta a Smith, ke kterým se přidala i loňská opora, obrovitý pivot Nicholson. Děčínský tým v ofenzivě nejvíce drželo duo Sanders – Pavel Houška, kterému ještě sekundovali dva „dvouciferáci“ Alič se Striou. 
Hanáci v utkání zvítězili díky lepší produktivitě za dva body (28-23 – a to měli přitom Děčané o deset pokusů více!) i plusovým sedmi bodům z trestných hodů, než kolik jich nasbírali Děčané. Na trojky bylo utkání vyrovnané (6-6) a náš celek měl i trochu překvapivě převahu pod oběma koši (doskoky 39:31, útočné 16:9), ale ani to bohužel nakonec na lepší výsledek nestačilo… 
Lodivod domácích Zbyněk Choleva nemohl v utkání počítat se službami pivota Rostislava Pelikána. Na děčínské straně chyběl dlouhodobě nemocný Míra Soukup, ale do zápasu poprvé zasáhla staronová akvizice, Tarvis Williams. Tento atletický pivot si při obnovené premiéře v našem dresu připsal za deset minut hry čtyři body a stejný počet doskoků. 

Základní sestavy: Prostějov – Eitutavicius, Bohačík, Prášil, Peterson, Nicholson
                                    Děčín – Boyer, Stria, Alič, Landa, P. Houška 
Průběh zápasu: 
Od úvodního rozskoku se na hřišti odehrával velmi vyrovnaný boj, kde prim hrály hlavně pevné obrany. Nastolenému trendu utkání odpovídalo na konci 4. minuty po koši Jakuba Houšky i průběžné skóre – 6:6. Až do poloviny první desetiminutovky bylo skóre stále vyrovnané; až poté se do menšího trháku dostali naši hráči, kteří v polovině 8. minuty vedli po dvou trestných hodech Pomikálka o šest bodů – 10:16. To se ale Orlům pranic nelíbilo a během necelých dvou minut dokázali strhnout vedení na svou stranu, když první čtvrtinu na 20:19 uzavíral dvěma šestkami Nicholson. 

Začátek druhého kvartálu byl jasně v režii děčínského celku – naši hráči výborně bránili a během necelých dvou minut otočili díky sérii 6:0 z 20:19 na 20:25. Těsné vedení jsme drželi ještě na konci 17. minuty, ale stejně jako na konci první čtvrtky se Orli vyznamenali i v závěru té druhé – ofenzivní vlnu domácích táhl hlavně Jamar Smith a tečku za první půlí udělal jeho americký kolega Peterson, jehož trojka čtyři vteřiny před sirénou stanovila poločasový stav na 43:36. 

Po zřejmě bouřlivější poločasové debatě nastoupili do druhé dvacetiminutovky sebevědoměji Děčané, kteří se po necelé minutě hry opět přiblížili na dostřel tří bodů – 43:40 – jenže to byla bohužel také konečná…Stupňující se tlak Orlů se začal rychle projevovat i na průběžném skóre – na začátku 15. minuty se prosadil na 51:42 Bohačík (a následoval okamžitě děčínský time-out), ale ani ten ofenzivní smršť svěřenců Zbyňka Cholevy neotupil a v polovině 18. minuty nám Orli „uletěli“ až na patnáctibodový rozdíl! po další Petersonově trojce – 64:49. Orli se na vlně euforie dovezli až do konce třicáté minuty, po které na tabuli svítil pro náš velmi nepříznivý stav 71:53. 

Osmnáctibodové manko, které jsme si přenesli do poslední čtvrtiny, bylo opravdu vysoké a proti silnému prostějovskému celku téměř neřešitelným rébusem – i když se našim hráčům nedá upřít snaha, na zvrat už neměli síly ani dostatek času. Poklidný průběh ze strany hostitelů podtrhuje i průběžné skóre z poslední desetiminutovky – ve 34. minutě po dvou trestných hodech Venty byl stav 81:62 a v polovině 37. po koši Aliče 85:71. Úplný závěr zápasu se již víceméně jen dohrával a po závěrečném hvizdu se Prášil a spol. mohli začít radovat ze zaslouženého vítězství 94:77…

Statistické údaje:
Body: Peterson 19 (+ 9 doskoků), Nicholson 18 (+ 6 získaných faulů; střelba 2 b. 9/7 a validita 25), Eitutavičius 14 (+ 5 asistencí), Smith 12, Venta 12 (TH 6/6), Prášil 8 (+ 6 doskoků), Bohačík 7, Švrdlík 4 – Sanders 17, P, Houška 14 (+ 7 doskoků), Alič 11, Stria 10 (+ 6 získaných faulů a 5 zisků), J. Houška 8, Pomikálek 7 (+ 7 doskoků a 6 získaných faulů), Boyer 4, Williams 4, Pištěcký 2; střelba 3 b.: 17/6 – 14/6; střelba 2 b.: 46/28 – 56/23; TH: 26/20 – 16/13; doskoky: 31:39 (útočné 9:16); chyby: 17:25.

Pozápasový komentář děčínského kouče Pavla Budínského:
„Gratuluji soupeři k vítězství. Myslím, že o naší porážce rozhodla větší úroveň a kvalita hry Prostějova a jednotlivých hráčů. A také větší pestrost v útoku, čtení naší obrany a s tím i vysoká produktivita, díky níž jsme obdrželi 94 bodů.“

Ladislav Faltin
Foto: Roman Valenta
Zdroj: www.bkdecin.cz