Rubriky
Zprávy

Ředitelka děčínské zoo na vlastní žádost končí, město připravuje výběrové řízení

K 31. prosinci 2023 skončí v čele ZOO Děčín, příspěvkové organizace města její ředitelka Kateřina Majerová. Zoo vedla od roku 2007, pracuje v ní od roku 1997. Město Děčín proto chystá výběrové řízení na jejího nástupce. Nového ředitele či ředitelku vybere komise.

„Rozhodla jsem se skončit ze zdravotních důvodů. Bylo to náročné a dlouhé rozhodování, odchází se mi strašně těžko. Jsem na zoo velmi pyšná, stejně jako na celý kolektiv zaměstnanců,“ uvedla Kateřina Majerová.

„Velmi si vážím toho, jak skvělou práci paní ředitelka v naší zoo odvedla. Zaslouží si veliké poděkování a respekt. Je to uznávaná odbornice a najít adekvátní náhradu bude velmi těžké. Její rozhodnutí samozřejmě lidsky chápu, přeji jí proto pevné zdraví a pohodu v životě,“ říká primátor města Jiří Anděl (ANO).

Podle Majerové se zoo daří, podařilo se jí překonat i období covidu.
„Zrealizovali jsme spoustu nových věcí a vím, že zoo předám svému nástupci v dobré kondici. Je čas myslet také na sebe a své zdraví,“ dodává s tím, že skončit chtěla již před několika lety.

Žádost o uvolnění z funkce ředitelky zoo podala Kateřina Majerová v srpnu. Na první říjnové radě vzali radní města její rezignaci na vědomí. Pokud nový ředitel či ředitelka po proběhnutí výběrového řízení nenastoupí 1. ledna 2024, vedením zoo rada pověřila zoologa Romana Řeháka.

Zoologická zahrada na Pastýřské stěně v Děčíně byla otevřena roku 1949 (jako druhá v severních Čechách). Dnes chová přibližně 450 kusů zvířat ve více než 150 druzích. Jejím hlavním záměrem je chov vzácných a málo známých druhů zvířat, se kterými se v naší zemi jinde nesetkáme. Zoo je přímo uzpůsobena rodinám s dětmi a díky svému umístění v lesoparku na Pastýřské stěně patří k nejunikátnějším zařízením tohoto typu v Čechách. Oddělenou expozicí děčínské zoo jsou Rajské ostrovy. Ve čtyřech patrech nabízí návštěvníkům unikátní pohled na vybrané světové oblasti a druhy živočichů a rostlin. Do Zoo Děčín zavítalo v roce 2022 celkem 133 968 návštěvníků.

Zdroj: Magistrát města Děčín