Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci podlehli po slabém výkonu Olomoucku

Válečníci nepotvrdili svoji výhru v derby s ústeckou Slunetou a nečekaně podlehli po matném výkonu dosud nebodujícímu Olomoucku. Děčínu se vůbec nepovedl první poločas, a ve druhém už jen marně dotahoval. Nakonec z toho byla prohra o jediný bod.

Skóre utkání otevřel domácí kapitán Pomikálek, ale hostující Škranc ihned odpověděl trojkou, jeho americký spoluhráč Shaver přidal druhou a bylo to 2:6. Domácí se snažili, ale Američané v dresu Olomoucka se postupně dostávali do tempa,a po čtyřech minutách hosté vedli 8:12. Pak se Svobodovi povedlo pěti body překlopit vedení na stranu Válečníků a zdálo se, že by se mohl naplňovat scénář očekávaný domácími fanoušky. Jenže americká divize Olomoucka byla k nezastavení a první čtvrtina skončila 18:24. Ve druhé čtvrtce utekli host rychle na 18:28, a v polovině této části vedli 25:36. Pak sice trápící se Děčané snížili na 29:36, ale dvě minuty před koncem poločasu trefila nová posila Olomoucka, Hemphill, trojku, McBrayer přidal další dva body a bylo to 31:43. Poslední slovo měl sice Pomikálek, ale první poločas rozhodně nebyl tím, co chtějí Válečníci předvádět – 33:43.

Ani ve druhém poločasu se domácí nemohli dostat do herní pohody, míjeli střely z pole i šestky a soupeři tak stačilo sem tam dát nějaký koš, aby si stále udržoval náskok okolo deseti bodů. V polovině třetí části to 42:52. Necelé čtyři minuty před poslední přestávkou navýšili Butz trojkou a Škranc jednou šestkou náskok Olomoucka na 43:57 a Děčínu začalo být zle. Na to zareagoval Walton osmi body a Pomikálek pak po nesportovní chybě jedním trestným hodem snížil na 52:60. V poslední periodě skórovali jako první opět hosté, ale Válečníci začali konečně ukazovat, že basketbal hrát umí, a po trojce Pomikálka to bylo 61:64. Čtyři minuty před koncem pak Walton přidal svoji druhou trojku a upravil na 64:67. Bohužel, soupeř ihned kontroval rovněž tříbodovou střelou a následující minuty byly oboustranným střeleckým trápením. Na začátku posledních 60 vteřin však trefil Svoboda trojku, vzápětí si došel pro faul a z trestných hodů vykřesal naději – 69:70. Následoval taktický faul Cubbageho, McBrayer proměnil jen jednu šestku a Cubbage hned z protiútoku vyrovnal na 71:71. Bohužel, po oddechovém času Olomoucka se dopustil Šturanovič přešlapu autové čáry, dostal technickou chybu a Feštr jednu šestku proměnil. Pak proměnil další dvě po faulu Cubbageho a hosté vedli 71:74. Další trojka Svobody bohužel cíl nenašla, faulovaný McBrayer sice proměnil jen jeden trestný hod, ale to stačilo, protože už ani trojka Svobody nemohla skóre dorovnat – 74:75.

Utkání nebylo ze strany Válečníků vůbec povedené, trápili se střelecky a byť v koncovce mohutně dotahovali, nečekanou prohru neodvrátili. Hosté byli lepší ve střelbě dvojek i trojek, v šestkách sice vyhrál Děčín, ale zahodil jich hned osm. Na doskoku to byla remíza 40:40, Válečníci byli sice lepší v bodech z brejků (20:10), ale měli méně asistencí a jejich lavička podlehla té hostující vysoko 10:27.
Děčín táhl Svoboda s 21 body, Walton přidal 17 a Pomikálek 16 bodů (+ 10 doskoků). Dvojciferným střelcem byl ještě Cubbage (10), Šturanovič zapsal 7 bodů a v derby chválený Kroutil dal jen tři body. Nikdo jiný se už neprosadil.
Olomoucko se spoléhalo na Američany – McBrayer dal 17, Hemphill 14, Shaver 13, Bailey 11 a Butz 6. Exděčínský Feštr pomohl 7 body.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Gratulace Olomoucku. Dnešek se hodnotí velmi těžce, ale od začátku jsme si koledovali o průšvih. Přístup byl vyloženě špatný, prohrávali jsme přes třicet osm minut, z tohoto pohledu jsme prohráli naprosto zaslouženě. Obrovskou bojovností jsme se dokázali vrátit zpátky, ale dnes nám chyběla jakákoliv basketbalová kvalita, a to se projevilo na výsledku. My jsme hráli bez nasazení, bez intenzity. Určitě se na nás podepsalo derby v Ústí v neděli, což náš neomlouvá. My se teď musíme co nejdřív vzpamatovat a co nejlíp připravit na další zápas na Slavii.“

Andrew Hipsher, trenér REDSTONE Olomoucko: „Dnes jsem byl opravdu hrdý na naše kluky. Nikdy není lehké vyhrát venku, tím spíš na půdě úřadujícího finalisty. Kredit Děčínu a trenérům za to, jak bojovali až do konce. Ohledně nás si nemám nač stěžovat, vydrželi jsme dělat, co bylo třeba, abychom nakonec uhájili výhru.“

Hráči po utkání
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: „Gratulace Olomoucku. My si dnes zápas prohráli sami naší nedisciplinovaností a možná i podceněním soupeře. Nedali jsme tomu dneska dost respektu, který si soupeř zaslouží, pustili jsme je do dvouciferného vedení, které jsme celý zápas dotahovali, a to se pak těžko hraje v koncovce. To dotahování je náročné fyzicky i mentálně. Dnes si to Olomoucko zasloužilo, my se musíme poučit a nedovolit, abychom si prohrávali zápas takovým způsobem.“
Dominik Žák, křídlo REDSTONE Olomoucko: „Jsme rádi, že jsme zvládli zápas v Děčíně, kde je každý náročný. Vstoupili jsme do něj dobře, získali jsme náskok, vyhráli první poločas. Ve druhém nás domácí dotáhli, zlepšil hru, ale my dokázali zůstat nohama na zemi, hlavou ve hře a dokázali jsme to dotáhnout do vítězného konce.“

Základní sestavy
Děčín: Walton, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Šturanovič
Olomoucko: Shaver, McBrayer, Bailey, Žák, Škranc

BK ARMEX Děčín – BK REDSTONE Olomoucko 74:75
Body Děčína: Svoboda 21 (3x 3), Walton 17 (2x 3, 7 doskoků, 4 asistence, 7 získaných faulů), Pomikálek 16 (1x 3, 10 doskoků), Cubbage 10, Šturanovič 7, Kroutil 3, Macháč 0, Slowiak 0, Mach 0, Rozsypal 0.
Body Olomoucka: McBrayer 17 (1x 3, 8 získaných faulů), Hemphill 14 (2x 3, 8 doskoků), Shaver 13 (2x 3, 5 asistencí), Bailey 11 (1x 3, 7 doskoků), Feštr 7, Butz 6, Škranc 4 (1x 3), Źák 3 (1), Tkadlec 0.
Střelba za 2 body 18/44:20/41, za 3 body 7/23:8/23, TH 17/25:11/17. Doskoky 40:40 (útočné 9:7), asistence 10:14, ztráty 10:13, fauly 23:25.

Čtvrtiny: 18:24, 15:19, 19:17, 22:15

Rozhodčí: Baloun Jan, Jeřáb Jan, Musil Jan

Komisař: Šikner Roman

Diváci: 810

Zdroj: BK Děčín