Rubriky
Turisti Zprávy

Po objevu granátu našli pyrotechnici v Českém Švýcarsku dvě tuny munice

municeDvě tuny munice objevili pyrotechnici v okolí České silnice v národním parku České Švýcarsko. Prohlídku lokality nařídilo vedení parku poté, co tam loni v létě narazil jeden z dělníků na nevybuchlý granát.

Správa parku za prohledání území nad Vysokou Lípou u Jetřichovic zaplatí kolem dvou set tisíc korun. „Pamětníci uvedli, že krátce po druhé světové válce vojáci v těchto místech likvidovali munici, která tu zbyla po Němcích. Proto jsme věděli, ze kterých míst by mohlo návštěvníkům nebezpečí hrozit,“ vysvětil mluvčí národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Odborníci prohledávali za pomoci speciálních detektorů plochu velkou zhruba pět hektarů. Nebyla přímo u frekventované turistické stezky, ale hlouběji v lesích a ve skalách. „Turisté by do těchto míst nejspíš nepřišli, ale obavy jsme měli z hledačů, pro které by munice mohla být nebezpečná,“ řekl pyrotechnik Jiří Chládek, který vlastní firmu specializující se na vyhledávání munice. V národním parku pracoval dva týdny.

Místu, kde pyrotechnici munici objevili, místní lidé dodnes říkají U bomb, a oprávněně. „Našli jsme tu nejen skoro dvě tuny nefunkčních zbytků, ale i čtyřiadvacet kusů munice, která by mohla být potenciálně nebezpečná. Byly to ruční granáty, dělostřelecké granáty, nálože, ale i fragmenty munice, v nichž by mohla být trhavina,“ řekl Chládek. Dodal, že pokud taková věc leží nehybně v mechu v lese, je téměř jisté, že sama nevybuchne.

Po munici se bude pátrat zase na jaře
„Jenže jsou lidé, kteří munici cíleně vyhledávají, a místo toho, aby nález ohlásili, odnesou si ji domů a manipulují s ní. Znám případ, kdy nevybuchlý granát zabil nálezce i jeho matku, když se ho pokoušeli rozebrat,“ upozornil Chládek.

Polovinu nálezů policejní pyrotechnici odpálili na místě, zbytek odvezli k likvidaci jinam. Jejich práce v národním parku nekončí. Na jaře se tam vrátí.

„Pamětníci tvrdí, že takových míst, kde by mohla být stará německá munice, je tam víc. Přesná místa právě kvůli hledačům samozřejmě neprozradím,“ dodal pyrotechnik.

O tom, že park munici skrývá, svědčí i náhodné nálezy. Například před dvěma roky našli dělníci opravující hráz v Edmundově soutěsce na říčce Kamenici nevybuchlý granát. Tehdy odborníci uvedli, že to je munice pravděpodobně francouzská a pochází už z první světové války. Granát byl plně funkční. Pyrotechnici ho odpálili v nedalekém řopíku, bunkru předválečného opevnění.

Autor: Alice Klaubenschalková
Zdroj: http://usti.idnes.cz/
Foto: Správa NP České Švýcarsko