Rubriky
Turisti Zprávy

Dvě nové rozhledny ozdobí České Švýcarsko

rozhledna-janov-V Janově získají místní lidé a turisté nejen krásný výhled do kraje, ale především toužebně očekávaný kvalitnější mobilní signál. Janovský starosta počítá s tím, že nová rozhledna by mohla přilákat do malé obce v Českém Švýcarsku další turisty, pro které chtějí vybudovat i potřebné zázemí. „Bude tu přístup přímo z obce, z Hájenek a ze soutěsek povede turistická stezka. Připravujeme i záchytné parkoviště, aby nám turisté neblokovali parkování přímo v obci. Na parkoviště si seženeme nějakou dotaci,“ přibližuje starosta Janova František Zachula.

Z nové rozhledny by měl být parádní výhled. „Měl by být vidět Sněžník, krásný výhled bude na Stříbrné stěny a Pravčickou bránu, na okolní obce. Samozřejmě bude vidět na Růžák, dobře budou vidět Lužické hory. Vidět bude samozřejmě i na Saské Švýcarsko, například na Königstein. Za dobrého počasí by měl být vidět i Ještěd,“ řekl starosta Janova.

Pozadu nezůstane ani Hřensko, na Mezné vyroste 30 metrová rozhledna
Správa Národního parku České Švýcarsko v současné době pracuje na podkladech pro stavební úřad, poté bude usilovat o finanční zajištění projektu z fondů EU.

Rozhledna bude mít výšku 30 metrů, 11 pater, dvě schodiště. Postavena bude ze dřeva a kovu. Turisté z ní uvidí Křídelní stěny, hřenské soutěsky, Růžák i obec Hřensko. Přístupná bude po celý rok.

Zdroj: České Švýcarsko, o.p.s.