Rubriky
Sport Zprávy

Děčín dvakrát v utkání vedl o dvě branky, nakonec odešel poražen po samostatných nájezdech

taborPo delší pauze přivítali hokejisté Děčína celek z jihu Čech, a to Tábor. Ten byl v utkání favoritem, neboť je v tabulce na prvním místě. Děčínští ale odehráli s Kohouty velmi slušnou partii, kdy dokonce dvakrát vedli o dvě branky. Nakonec ale získali jeden bod, když prohráli po samostatných nájezdech.

Od počátku utkání byl k vidění oboustranně velmi rychlý hokej, který se divákům musel líbit. Několik šancí si vytvořili jak domácí tak i hosté z Tábora. Byl to ale Děčín, kdo otevřel skóre sobotního utkání. V šesté minutě se v přesilové hře prosadil LUKÁŠ ZIKA, který hostujícího brankáře prostřelil z vrcholu pravého kruhu a poslal Medvědy do vedení – 1:0. O chvíli později ale zahrozili Táborští, když se Matušík dostal do samostatného úniku. Formánek v brance Děčína proti němu uspěl svým skvělým zákrokem. Na konci desáté minuty se dostal do slibné šance Zika, který se vrátil z trestné lavice zpět do hry, ale tváří v tvář Pancovi neuspěl. Po něm to dvakrát zkoušel také Pořický, ale též bez gólového efektu. V závěru prvního dějství přežili Medvědi téměř dvouminutovou přesilovou hru Tábora 5 na 3, když své oslabení zahráli více než skvěle a hosté se tak nedostali do pořádného zakončení. První třetina tak skončila jednobrankovým vedením Děčína, kterému se tak poprvé do kabin šlo rozhodně lépe.
Děčínští na počátku druhé třetiny dohrávali přesilovou hru, kterou přerušil konec třetiny první. A pouhou sekundu před vypršením trestu hostujícího hráče Medvědi přesilovku využili. TOMÁŠ FAIGL se díky Lukáši Zikovi, který ho poslal do samostatného úniku, nemýlil a své sólo dokázal přetavit ve druhou branku Děčína – 2:0. Jenže o pět minut později bylo vyrovnáno. Domácí totiž v rozmezí pouhých padesáti vteřin dvakrát inkasovali a své vedení ztratili. Nejprve se prosadil FILIP KOLOMÝ, který se nemýlil v těsné blízkosti Formánkovi – 2:1. Hned po vhazování pak vyrovnal MARTIN MAŘÍK, jenž se v úniku na Formánka dokázal prosadit a blafákem puk poslal za jeho záda – 2:2. Ve 31. minutě se dva na jednoho řítili hosté na Formánka, ten ale bravurním zákrokem šanci hostí zneškodnil. Děčínští si ale vrátili své vedení zpět na svou stranu ve 36. minutě, když opět využili přesilovou hru. DAVID MERTA doklepl takřka do odkryté klece nahození žabičkou od Jakuba Pořického a Medvědi znovu vedli – 3:2. V závěru druhé třetiny ještě z otočky pálil Seidl, domácí brankář ale puk vyrazil svým levým betonem. Po druhé třetině tak šli opět do kabin spokojenější domácí, kteří vedli o jednu branku.
Své vedení navýšili Medvědi ve 43. minutě zásluhou VÁCLAVA RACKA, který zužitkoval překrásnou kombinaci své formace v další branku a Děčín šel opět do dvoubrankového vedení – 4:2. Ale stejně tak, jako ve druhé třetině, tak i v té třetí o něj brzy přišli. MICHAL KLÍMA snížil na rozdíl jediné branky, když se dostal k odraženému puku a poté pro něho nebyl problém poslat ho do odkryté klece – 4:3. Hned po buly se zblízka přesně trefil JAKUB ŠIMÁK a bylo znovu vyrovnáno – 4:4. Děčínští pak přežili další dlouhé vyloučení, nejprve hosté hráli 4 na 3 a pak skoro minutu a půl také 5 na 3. Jenže Medvědi se ubránili a další branku neinkasovali. V 59. minutě přežili Táborští obrovskou skrumáž před svojí brankou, kdy zejména Panec svůj tým podržel. No a z následného protiútoku se o chvíli později hosté dostali poprvé v utkání do vedení. MARTIN MAŘÍK zužitkoval přesný pas od Matušíka a strhl vedení na stranu svého celku – 4:5. Po další šanci Tábora dokonce zazvonila tyč děčínské branky. Medvědi si chvíli před koncem třetí třetiny vyžádali oddechový čas a následně se odhodlali k powerplay. Tento tah se jim vyplatil. V čase 59:49 se totiž MICHAL OLIVERIUS dostal k puku, objel branku hostí a zasunul ho za brankovou čáru – 5:5. Utkání tak došlo do prodloužení.
Prodloužení žádnou branku nepřineslo, a tak na řadu musely přijít samostatné nájezdy. K tomu prvnímu se postavil Mařík, kterému nájezd ale nevyšel. Puk se zastavil a Mařík se pro něj vrátil. Jenže v té době byl Formánek už vyjetý z branky v domění, že nájezd nebude platit, neboť to vypadalo, že došlo k přerušení hry zastavením puku, ale hostující hráč poté kotouč poslal do branky, protože sudí hru nepřerušil a ten pak také branku uznal. Táborští pak proměnili i druhý nájezd, Medvědi naopak nedali ani jeden. A tak si druhý bod do tabulky nakonec připsal Tábor.
HC Děčín – Hockey Club Tábor 5:6 po sam. nájezdech (1:0;2:2;1:2 – 0:0)
Branky a nahrávky: 6. Zika (Oliverius), 21. Faigl (Zika), 36. Merta (Pořický), 43. Racek (Kuchynka), 60. Oliverius – 25. Kolomý (Kellner), 26. Mařík (Matušík, Klíma), 44. Klíma (Mařík, Matušík), 45. Šimák (Zayml), 59. Mařík (Matušík), rozh. náj. Mařík
Sestava HC Děčín:
Formánek (Šticha) – Hříbal, Procházka, Saska, Molnár, Motejlek, Müller, Nikl, Stezka – Faigl, Oliverius, Zika – Pořický, Merta, Kuchynka – Racek, Chládek, Vacek – Došlý, Šetka

Vendula Zdražilová, HC Děčín