Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Zpovídal se z krádeží
BENEŠOV NAD PLOUČNICÍ – Sklouzl na protilehlou stranu zákona. Svými nezákonnými počiny připravil majitele odcizených věcí o bezmála třináct tisíc českých korun. Během posledních tří měsíců uplynulého roku se na několika místech na Benešovsku snažil proniknout do uzamčených prostor obytných domů, odkud si odnášel různé věci. Jednou sáhl po třech párech dětských sportovních bot, po druhé mu padly do oka kamna na tuhá paliva. Ze sklepa v Českolipské ulici si odnesl s sebou odloženou motorovou pilu a z komory o pár domů dál sáhl pro změnu po počítači a krabici mléka. Za své přešlapy v podobě přečinů krádeže a porušování domovní svobody může vzhledem ke své minulosti očekávat přísnější trest, kterým se může připravit o svobodu až na několik let.

Chvilka nepozornosti
DĚČÍN – Patnáctého listopadu loňského roku projížděl ulicí Čsl. Mládeže jednatřicetiletý muž z Děčína. Když se se svým vozem Opel Sintra blížil k přechodu, po kterém kráčel chodec, přibrzdil a nechal ho bezpečně přejít. Nevšiml si přitom ale osoby, jež se rozhodla přecházet na protilehlé straně tohoto místa, a tak se kola jeho vozu střetla s přecházející ženou. Provedenou zkouškou na přítomnost alkoholu u řidiče nebylo zjištěno, že by řidič vozu před jízdou požil alkohol, a tak si za svou nedbalost „vysloužil“ sdělení obvinění pro přečin ublížení na zdraví z nedbalosti, která ho může připravit o svobodu v délce až dvanácti měsíců či zákazem činnosti.

S alkoholem v krvi
KRÁSNÁ LÍPA – V úterý pátého února letošního roku vyjížděla hlídka dopravní policie k dopravní nehodě v katastru obce Rybniště. Jednačtyřicetiletá řidička Škody Felicie vjela na silnici II. třídy č. 263 do protisměru, kde se nedokázala vyhnout projíždějícímu nákladnímu vozidlu Iveco Eurocargo, které ji po střetu s tímto vozidlem odmrštilo dál po vozovce, ze které po projetí železničního přejezdu sjela vpravo z vozovky a narazila do dopravní značky. Tu vlivem nárazu vyvrátila. Jak se později ukázalo, zraněná žena řídila vůz pod vlivem alkoholu.
Nepříjemná zkušenost se neobešla bez následků. Škoda dosáhla hranice 232.000,- Kč. Řidička ovlivněná požitím alkoholu byla převezena k ošetření do rumburské nemocnice, ostatní účastníci dopravní nehody zraněni nebyli. Na vozidlech byly v době střetu namontovány zimní pneumatiky, jež splňovaly zákonem stanovené normy. Nepříjemná zkušenost bude mít pro účastnici dohru v podobě trestního stíhání probíhajícího na svobodě s ohledem na spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což jí hrozí trest odnětím svobody v délce od šesti měsíců až do tří let, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Posvítil si na auta
VARNSDORF – Dvanáctého února letošního roku si mladý muž ve věku devatenácti let vyslechl ústy policejního vyšetřovatele sdělení obvinění pro přečiny poškození cizí věci a krádeže, kterých se dopustil začátkem letošního února na území Varnsdorfu. Jeho cílem se stala zaparkovaná odstavená vozidla v ulicích Žitavská, Husova a Legií, ze kterých si po násilném vniknutí odnesl ve dvou případech nainstalované autorádio. V jednom případě došlo pouze k poškození dveří vozu, jejichž škodu vyčíslila majitelka napadeného prostředku na šest tisíc českých korun. Obviněnému mladíkovi hrozí trest odnětím svobody v délce od šesti měsíců až do dvou let.

Vybral kůlnu i restauraci
DĚČÍN – Na začátku tohoto případu bylo zmizení osmi kusů hliníkových disků včetně pneumatik z kůlny v obci Kámen na Děčínsku. Ty začal postrádat jejich majitel sedmého února letošního roku, když zjistil, že se nenacházejí ve stodole, kam si je před časem uskladnil. Ztrátu vyčíslil na devadesát tisíc českých korun. Do případu se vložili děčínští kriminalisté společně s českokamenickými policisty. Souběžně s tímto oznámením českokameničtí policisté přijali oznámení provozovatele restaurace v Jetřichovicích, do které se vloupal z neděle na pondělí 4.2.2013 smělý raubíř, který si z místa činu odnesl příruční trezor s finanční hotovostí společně se čtyřmi lahvemi alkoholu. Poškozený podnikatel vyčíslil škodu na částku přesahující dvacet tisíc českých korun. Dvanáctého února letošního roku stanul v kanceláři policejního komisaře jednatřicetiletý obyvatel Děčína, kde si vyslechl sdělení obvinění ze spáchaných přečinů krádeže, poškození cizí věci a porušování domovní svobody. O potrestání se bude rozhodovat na půdě děčínského soudu.

Přišel o cirkulárku
ŠLUKNOV – Nepříjemného překvapení se dožil majitel cirkulárky ze Šluknova, který v úterý dvanáctého února 2013 krátce po půl sedmé ráno zjistil, že mu na pozemku za domem chybí jeho ručně vyrobená okružní pila. Jak uvedl do policejního protokolu, cení si ji na sedm tisíc českých korun. Jaké okolnosti stojí za jejím zmizením je nyní v rukou šluknovských strážců zákona, kteří pátrají nejen po zmizelém pracovním stroji, ale i nezbedníkovi, který o ni připravil i jejího majitele. V případě, že se naplní podezření jejího majitele a policisté odhalí dostatek důkazů v neprospěch konkrétní osoby, může být na konci tohoto vyšetřování i sdělení podezření pro přečin krádeže a porušování domovní svobody.

Odnesl si šroubovák
DĚČÍN – Děčínské muže zákona v těchto dnech zaměstnává případ vloupání do garáže v Krokově ulici na Děčínsku. Nezvaný host se vloudil se po odstranění uzamčeného jistícího řetízku do zdejší garáže, odkud si odnesl pouhý plastový šroubovák v hodnotě deseti českých korun. Oprava poškozeného rozbitého okna vyjde jejího majitele na tři sta šedesát korun českých. Oznámení poškozeného majitele šetří strážci zákona z Obvodního oddělení oline v Tržní ulici.

nprap. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín