Rubriky
Sport Zprávy

Na výhru proti Ústí jsme se nadřeli. I po čtvrtém letošním derby však jednoznačně kralujeme severu!

sluneta-usti-nad-labemDěčínský celek do utkání nastoupil s dvanácti hráči – avšak již bez Petera Sedmáka, který v tomto týdnu odešel do Interu Bratislava, a také Vojty Čonky, který zůstal mimo sestavu. Hostující kouč musel oželet služby mladého point guarda Jana Dvořáčka.

Průběh utkání:
Válečnící vstoupili do zápasu proti Pandám naladění na ofenzivní vlnu a již na konci 2. minuty jsme po nájezdu Admira Aliče vedli 8:3. Hráči Slunety však velmi rychle přepnuli na vyšší rychlostní stupeň – a bylo z toho nejen brzké srovnání stavu na 8:8, ale na začátku 8. minuty po Ptackově průstřelu dokonce čtyřbodové vedení Pand – 14:18. V závěru úvodní periody však opět tahali za delší konec provazu děčínští hráči, kteří navíc díky úspěšnému obloučku Patricka Popea těsně před sirénou strhli vedení na svou stranu – 22:20.

Stejně dobře jako v prvních minutách zápasu si Sanders a spol. počínali i zkraje druhého kvartálu. Od stavu 24:22 jsme se zásluhou šňůry 10:0 korunované košem Honzy Jiříčka po rychlém protiútoku odpoutali od svého soka na rozdíl dvanácti bodů – stav 34:22 platil konkrétně na počátku 15. minuty. Jenže děčínská radost neměla dlouhého trvání. Nápor soupeře odšpuntoval dvěma trojkami Ličartovský; následovali ho čtyřmi body Lewandowski a dvěma Reese – a rázem bylo na začátku 19. minuty opět srovnáno – 34:34. Zbývající necelé dvě minuty do konce první půle nám však opět vyšli podle plánu, takže do kabin se nakonec odcházelo za příznivého stavu 41:36.
V úvodní dvacetiminutovce bylo na děčínské straně nejproduktivnější duo Levell Sanders (10 bodů) a Jakub Houška (9). V ústeckém celku měli nejpřesnější mušku Štefan Ličartovský (13 punktů) a Robert Ptacek, kterých jich přihodil 8.

Začátek druhého poločasu byl velmi vyrovnaný a Pandy se v celém průběhu třetího kvartálu držely na dostřel. Jasně to podtrhuje i průběžné skóre: v polovině 25. minuty trefil dlouhou dvojku Reese – 47:46 a o dvě minuty později se střelou přes hlavu nemýlil Horák – 52:51. Čtvrtinu, ve které se oba týmy přetahovaly o každý bodík, nakonec uzavřel trefou z pole exděčínský forward Hrubý – po jeho koši svítil na tabuli stav 58:57, který tak predikoval ještě velké drama s těžko rozluštitelným rébusem…

Lépe poslední čtvrtku řádné hrací doby rozjeli hosté, když pod košem doslova zapomenutý Krakovič otáčel na 58:59. Postupně však dění na obou stranách hřiště začali jednoznačně ovládat borci v bílých dresech, kteří se díky bodové sérii 16:2! započaté na konci 32. minuty košem Luboše Strii a uzavřené v polovině minuty 39. dvěma úspěšnými šestkami Ella Sanderse dostali do rozhodující trháku – a za stavu 79:63 tak již nebylo o vítězi pochyb! V úplném závěru ještě hosté kontrovali osmi body, ale na děčínské výhře, která má konečnou hodnotu 79:71, se již nic nezměnilo.

Body: Houška 16 (+ 11 doskoků – z toho 6 útočných – > double-double; užitečnost 21), Sanders 16 (+ 4 zisky a 6 F+; TH 6/6), Alič 14 (trojky 4/2), Pope 10, Stria 7, Jiříček 6, Landa a Soukup po 5 – Ličartovský 15 (+ 6 doskoků, 5 asistencí a 6 získaných faulů), Lewandowski 15, Ptacek 12, Reese 11 (TH 6/6), Horák 8 (+ 6 doskoků), Hrubý 8, Krakovič 2; střelba 3 b.: 23/5 – 17/4; střelba 2 b.: 36/18 – 41/20; TH: 33/28 – 20/19; doskoky: 38:28 (útočné 16:8!); fauly: 22:25; ztráty: 16:21; týmová validita: 88:67; počet diváků: 970; nejlepší hráč zápasu: Jakub Houška (Děčín).

Základní sestavy:
Děčín – Sanders, Stria, Jiříček, Alič, Houška
Ústí nad Labem – Ličartovský, Pištěcký, Reese, Horák, Lewandowski

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský (Děčín): „Děkuju za gratulaci. Já nejsem moc spokojený s dnešním výkonem, ale jsem moc spokojen s výhrou. Řeknu proč – já myslím, že jsme od začátku chtěli hrát naším stylem, hrajeme doma, chtěli jsme použít celé hřiště k tomu, abychom vytvářeli nátlak na soupeře. Řekl bych, že soupeř, který na to nenašel nějakou protizbraň, udělal pár ztrát, tak jsme z toho získávali nějaké benefity, ale nedotáhli jsme je do konce. Pak tam byly takové hloupé a naivní chyby, kdy jsme nezakončovali jeden na nula nebo jeden na jednoho, nedávali jsme dvojtakty a zbytečně jsme z toho dělali drama. Pochopitelně když jsme se dostali na dvanáctibodový náskok někde na přelomu 13. minuty, tak jsme o něj rychle přišli naší lehkovážností. Pak už to utkání bylo trochu jiné, nicméně ve hře pět na pět jsme mohli tvořit, vytvářet si střelecké pozice, ale nedávali jsme střely z dálky, což nás trochu znervózňovalo. Navíc dobít hradbu těl Ústí bylo někdy těžké, ale aktivita na útočném doskoku Jakuba Houšky, Honzy Jiříčka a všech ostatních, kdy jsme si zkrátka řekli fajn, máme jeden z těch dní, kdy nám to nepadá nebo kdy vymýšlíme nějaké nesmyslné kombinace a nejsme schopní dobře číst hru proti jednomu systému. Přesto jsme vytvářeli aktivitu na útočném doskoku – jak říkal Peter, 16 útočných doskoků, to byl klíč k tomu, že jsme si zkrátka vytvořili druhou, třetí šanci, někdy jsme vytvořili doslova zámek. Špatně jsme ale četli hru a měnili její tempo; dneska mi to připadalo, jako když chytáte rybu ve vaně a ona vám vyklouzává z rukou. Nebyli jsme schopní chytit to utkání pořádně pevně do rukou, ale závěr jsme si pohlídali tím, že jsme posledních 5, respektive 7 minut byli jasně lepší a tam jsme rozhodli o naší výhře, byť jsme nechali hosty ještě trochu zkorigovat výsledek. Takže s výsledkem jsem velmi spokojen.

Peter Bálint (Ústí): „Nejprve gratuluji domácímu trenérovi i družstvu k vítězství. To vítězství bylo zasloužené. V poslední čtvrtině jsme udělali několik chyb a to nás dneska stálo dobrý výsledek. Myslím si, že jsme odvedli celkem dobrý výkon – a to jak na obranné, tak na útočné polovině. To vše asi ve 35 minutách, posledních 5 minut jsme se vrátili k tomu, co nás trápilo u mého příchodu, a to pohyb míče a spolupráce hráčů. Tohle se najednou vytratilo ze hry a my jsme začali hrát každý sám, chtěli jsme porazit soupeře individuálními činnostmi – a to se dneska nevyplatilo, takže z toho pohledu si myslím, že z naší strany to byl takový krok zpátky. Ale 35 minut si myslím, že jsme odvedli to, co jsme chěli, zastavili jsme soupeře na trojkové střele, a i když měl střely otevřené, tak je dneska nedával. Snažili jsme se udělat maximum, ale to, co nás porazilo, byl útočný doskok Děčína, který byl excelentní – 16 útočných doskoků, nebyli jsme schopni zastavit Jakuba Houšku na útočném doskoku. To byl jeden problém – a druhým jsou naše ztráty. My máme znovu 21 ztrát, což je počet, se kterým se nedá vyhrát zápas.

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta