Rubriky
Turisti Zprávy

Děčín má první nádraží národního parku v Česku

České Švýcarsko, Děčín, 31. 3. 2017 Děčínské hlavní nádraží dnes oficiálně obdrželo značku Nádraží národního parku České Švýcarsko. Jedná se o první nádraží v České republice, které toto označení nese. V první etapě byly do nádražní budovy instalovány velkoformátové fotografie Českého Švýcarska a mapa regionu. Postupně budou přibývat další interiérové i exteriérové prvky, které návštěvníkům regionu Českého Švýcarska přiblíží jeho jedinečnost. Pro tuzemské i mezinárodní návštěvníky přijíždějící vlakem je právě děčínské hlavní nádraží místem prvního dojmu z celého regionu.

Nově vzniklé Nádraží národního parku do užívání předali Patrik Konopásek ze Správy železniční dopravní cesty, primátorka Marie Blažková za statutární město Děčín a ředitel Správy národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. Správa parku a Správa železniční dopravní cesty při této příležitosti také podepsaly Memorandum o partnerské spolupráci při rozvoji značek Nádraží národního parku a Dráha národního parku České Švýcarsko.

„Kultivované prostředí nádraží je pro nás všechny velmi důležité. V návštěvnících města zanechává první dojem. To, že nyní ukazuje krásy naší krajiny je prvním krokem k větší propagaci nejen národního parku, ale také celého regionu,“ řekla Marie Blažková, primátorka města Děčín.

Budova nádraží je národní kulturní památkou, která prošla celkovou rekonstrukcí v roce 2004. Je také významnou železniční stanicí na síti českých železnic. „Uzavřeli jsme partnerskou dohodu o spolupráci s národním parkem, jejíž cílem je vzájemná spolupráce při prezentaci parku v prostorách výpravní budovy a navázali jsme tak na partnerskou dohodu národního parku České Švýcarsko s Českými drahami a. s.,“řekl Patrik Konopásek, ředitel Správy osobních nádraží Ústí nad Labem. V budoucnu se předpokládá ještě rozšíření spolupráce na výpravní budovu železniční stanice v Krásné Lípě.

Děčín je bránou do Českého Švýcarska. Okolí Labského kaňonu, Tiské stěny a Děčínský Sněžník jsou v posledních letech stále vyhledávanějšími turistickými cíli.„Nádraží, které klenoty okolí odráží, jistě přispěje k lepší propagaci a k šíření pozitivního obrazu našeho regionu,“ doplnil Zbyněk Linhart, předseda správní rady OPS České Švýcarsko.

„Udělení značky Nádraží národního parku je důležitým milníkem v naší dlouhodobé podpoře cestování veřejnou hromadnou dopravou v regionu Českosaského Švýcarska,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko, a dodává: „Stále více návštěvníků si kromě příjemných prožitků z naší krajiny odváží také zkušenost, že právě osobní automobil může být zásadní překážkou v jejím poznávání.“

Značky Nádraží národního parku a Dráha národního parku mají mezinárodní přesah a na české straně je rozvíjí Správa národního parku České Švýcarsko, Obecně prospěšná společnost České Švýcarsko, Správa železničních a dopravních cest a statutární město Děčín. Dráha národního parku propojuje České a Saské Švýcarsko, přičemž na Saské straně již vznikla dvě nádraží národního parku, a to v Bad Schandau a Sebnitz. Vlakové spojení se pak vrací na české území, kde je plánován vznik dalšího nádraží národního parku v Krásné Lípě.


První v České republice: Hlavní nádraží v Děčíně se pátek, 31. 3. 2017 stalo Nádražím národního parku České Švýcarsko: Foto: Tomáš Salov

Zdroj: www.npcs.cz