Rubriky
Sport Zprávy

Preview před utkáním BK ARMEX Děčín – Geosan Kolín

Vzájemný zápas v závěrečném kole nadstavbové skupiny A1 bude pro basketbalisty Děčína a Kolína hodně zajímavý. Oba celky už totiž mají své postavení před play-off jisté, nemůže se nijak změnit, což znamená, že ve čtvrtfinále hraném na čtyři vítězství narazí opět na sebe. A jaké bude tedy úterní utkání? Budou se týmy šetřit před možná až sedm zápasů trvajícím čtvrtfinále? Nebo do toho půjdou naplno, aby si posílily sebevědomí před play-off? Z tábora Válečníků jasně zaznívá, že chtějí vyhrát, soupeř jistě nebude chtít rovněž dát svou kůži zadarmo, a tak se máme nač těšit.

Kolín začal sezónu sérií čtyř porážek, následovalo však šest výher v řadě, včetně té nad Děčínem. Pak se svěřencům trenéra Predraga Benačka dařilo střídavě a základní část skončili na 6. příčce s bilancí 11 výher a 11 porážek. V nadstavbové části prohráli šest prvních zápasů, poté ale nečekaně porazili domácí Pardubice a následně i USK Praha. V minulém duelu ovšem doma nestačili na Opavu, které podlehli 72:77 (nejlepší střelci Kolína: Bakič 16, Kerr 12, Dixon 11).

Kolínské táhne cizinecká legie v čele s americkým křídlem Lee Skinnerem, který v průměru dává 14,8 bodů, doskočí 6,5 míče a má téměř dvě asistence na zápas. Jen o kousek horší průměr bodů na utkání má černohorské křídlo Bojan Bakič (14,3). Třetím v pořadí je americký pivot Garret Kerr, jenž dává 12,8 bodů na zápas, k tomu doskočí 9,5 míče, umí také přihrát a je nejužitečnějším hráčem týmu. Dvouciferným střelcem je ještě český basketbalista David Machač (11,2). Nebezpeční jsou však i další hráči, např. Američané Dixon a Hunt či čeští borci Vocetka a Číž, který má nejvíce asistencí (3,5). Válečníky tedy čeká těžká generálka na play-off.

Názor BK Děčín
Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín:
„Poslední utkání nadstavbové části má již pro oba týmy formální charakter a vzhledem k tomu, že se potkáme s Kolínem v prvním kole play-off, bude tento duel jistou generálkou pro oba celky. Zdali se bude taktizovat nebo dostanou větší prostor náhradníci ukáže až samotné utkání, ale rozhodně chceme v tomto duelu hrát dobrý a poctivý basketbal, protože za týden začne vrchol sezóny. A na ten chceme být připraveni.“

Robert Landa, pivot BK ARMEX Děčín: „Ne nezajímavý zápas nás čeká toto úterý. Byť samotný výsledek utkání není pro další fázi letošní sezóny ničím určující, předvedená hra, přístup a taktický záměr jistě podnětný bude. Přistoupí Kolínští k prvnímu střetnutí série pěti až osmi vzájemných utkání v řadě s maximálním nasazením? Nebo v zápase, kde „o nic nejde“ pošetří síly a klíčové hráče? Skóruje poprvé v kariéře v NBL děčínský rodák Viktor Jezbera? My chceme doma jistě zvítězit a potvrdit, že v Děčíně se vyhrává jen výjimečně.“

Vzájemné zápasy v základní části KNBL:
Geosan Kolín – BK ARMEX Děčín 81:72 (nejlepší střelci: Kerr 22, Skinner 21, Bakič 16 – P. Houška 20, Pomikálek 13, Landa 10)
BK ARMEX Děčín – Geosan Kolín 80:71 (P. Houška 23, Vyoral 12, Pomikálek 10 – Skinner 19, Kerr 17, Vocetka 10, Číž 10)

Vzájemný zápas v nadstavbové části KNBL:
Geosan Kolín – BK ARMEX Děčín 73:81 po prodl. (Skinner 15, Dixon 11, Hunt 10, Horák 10 – Palyza 13, Pomikálek 12, Vyoral 12)

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta