Rubriky
Zprávy

Nevšední setkání s plchem velkým

České Švýcarsko, 7. 7. 2016Nevšední setkání s plchem velkým zažili pracovníci strážní a informační služby při jedné ze svých rutinních činností, kterou je vyvážení odpadků z nádob umístěných u vybraných turistických přístřešků v národním parku České Švýcarsko. Plch se právě věnoval paběrkování po návštěvnících a prostředí koše nehodlal opustit. Přesvědčit se ho podařilo až po několika minutách, kdy se zkratkou přes informační tabuli vydal zpět do lesa. Plši velcí patří ke druhům, které blízkost lidí a jejich skladů potravin i vyhledávají, například na Jetřichovicku patří k relativně častým spoluobyvatelům chalup.

Odpadky do přírody nepatří: Co jste přinesli, také odneste!

Práce strážní a informační služby národního parku České Švýcarsko je různorodá, zahrnuje činnosti od dohledu nad dodržováním pravidel chování v národním parku přes podávání informací návštěvníkům, údržbu turistické infrastruktury až po monitoring výskytu rostlin a zvířat. Odvoz odpadků po návštěvnících z některých exponovaných míst přitom patří k těm méně atraktivním pracím.

„K poslání národních parků patří rovněž vytváření takového prostředí, které umožňuje návštěvníkům být v kontaktu s přírodou, poznávat její zákonitosti i to, jak lidské zásahy tyto zákonitosti ovlivňují,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko, a dodává: „Jednou z věcí, které návštěvníkům připomínáme, je fakt, že lidmi produkované odpadky představují pro přírodu nepřirozený prvek a pokud je v ní budeme odkládat, budou mimo jiné lákat zvířata.“

Odpadky odložené v přírodě, ať už ve sběrných nádobách či jinak, nemusí lákat jen plchy. Atraktivní jsou také pro lišky, divoká prasata a další druhy. Kromě toho, že je vyšší šance se s těmito druhy na daném místě setkat, mohou být odpadky ohrožující také pro zvířata, pokud pozřou je nebo například obaloviny. Proto správa národního parku návštěvníky žádá, aby své odpadky odnášeli zpět „do světa lidí“.

Nečekané setkání: Plch velký v odpadkovém koši v národním parku České Švýcarsko. Záběry: Miroslav Rohlík
Zdroj: www.npcs.cz