Rubriky
Zprávy

V Ústeckém kraji není velký zájem o značky na přání. Žádostí o ně jsou zatím jen desítky

doprava_decinOd ledna si můžete nechat vyrobit registrační značku k autu na přání. Na registrech motorových vozidel Ústeckém kraji se ale kvůli tomu zatím fronty netvoří. Lidé, kteří si o značky podle svého vkusu přišli žádat, preferují například křestní jména nebo kombinace číslic. Jsou ale i originálnější žadatelé, jako třeba starosta Rumburku Jaroslav Sykáček.

„Takže tady jsou ty SPZ, a tady vidíme už hotovou značku… Máme tady značku pro pana starostu,“ ukazuje Jitka Schmidtová z registru dopravních vozidel v Rumburku úplně novou espézetku.

Jaroslav Sykáček byl v Rumburku první z žadatelů o značku na přání. „Protože sem si hrozně přál, abych měl tu specifickou registrační značku a chtěl sem jí mít s konkrétním názvem Rumburk, protože jsem patriot Rumburku. Někteří fanoušci, třeba sportovních klubů, si vozí v autech vlaječky sportovních klubů – tak já tam mám vlaječku města Rumburk,“ vysvětluje Sykáček a dodává, že jeho nová SPZ je Rumburk 1.

V Děčíně si zatím podali žádost o registrační značku na přání jen tři řidiči

„Asi nejkurióznější je to, že se nám po Děčíně bude prohánět Ayrton Senna,“ konstatuje mluvčí magistrátu Markéta Lakomá.

To na Teplicku se lidé na možnost mít svou vlastní originální SPZ evidentně těšili, jak potvrzuje Karel Blaschke, vedoucí odboru správních činností teplického magistrátu.

„První den bylo asi deset lidí, k dnešnímu dni máme 16 zaplacených žádostí. 15 dní od zaplacení potom je na výrobu a dodání značky zpátky na úřad.“

Kromě lidí, kteří se chtějí vlastní SPZ odlišit od ostatních, tvoří velkou skupinu žadatelů sběratelé, potvrzuje Karel Blaschke.

„Chtějí třeba název značky, se kterou jezdí. Poslední, co jsme měli, tak byl trabant. Už na něj vyšlo bohužel asi 06, protože všechny trabanty předtím od jedničky už byly vybraný.“

Udělování značek na přání má svá pravidla

Zakázané jsou výrazy hanlivé, zkratky úřadů, např. NKÚ. Také to jsou výrazy, které se dotýkají náboženství, některých politických záležitostí, rasových a podobně. Nevhodná slova se mohou objevit, např. pokud je to příjmení dotyčného.

Autor: Daniela Pilařová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever