Rubriky
Zprávy

Pozor na podvodníky

policie_alesoDvě seniorky málem přišly o úspory
VARNSDORF – Krásnolipští a varnsdorfští policisté v uplynulých dnech zaznamenali dva případy podivného jednání neznámého muže. Volající muž telefonicky zkontaktoval seniorky z obcí ve Výběžku, kterým se představil jako jejich vnuk a požadoval po babičkách vydání finanční hotovosti. V prvním případě se jednalo o částku sto tisíc, v druhém případě o polovinu menší. Obě oslovené ženy o své peníze naštěstí nepřišly, jelikož v jejich dosahu se nacházely moudré a bystré příbuzné, které jim ve vydání peněz zabránily. Oba případy již prošetřují rumburští kriminalisté s ohledem na přečin podvodu.

Policisté by touto cestou chtěli vyzvat čtenáře k větší obezřetnosti. Pokud máte ve svém okolí seniory či osoby, které volně disponují s finančními prostředky a hrozí riziko jejich zneužití, apelujte na své nejbližší o požádejte je o velkou obezřetnost. Učiňte společně taková opatření, která Vaše nejbližší ochrání před nechtěnými ztrátami peněz. V případě, že někdo z V8s bude kontaktován možným podvodníkem, neváhejte se obrátit na nejbližší policejní oddělení či tísňovou linku 158.

Jak se vyhnout podvodu:
Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho bytu a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů jak vás okrást.
Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu.
Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.
Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout, Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené. Některé věci tak můžete vyřídit bezpečněji.
Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu apod.) nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.
Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte – v naprosté většině jde o podvod.
Udržujte dobré vztahy se sousedy v domě. Napiště si jejich telefonní čísla, v případě potřeby bývá jejich pomoc nejrychlejší.
Důležitá telefonní čísla (policie, lékař, hasiči aj.) mějte viditelně blízko telefonu, abyste mohli co nejrychleji přivolat pomoc.
Nepodvolujte se nátlaku ze strany rodinných příslušníků, natož cizích lidí, k podpisu závažných dokumentů např. k převedení bytu, domu nebo chaty nebo poskytnutí peněžních půjček. Vše si v klidu a pečlivě promyslete.
Závažná rozhodnutí o vašem majetku konzultujte s právníkem, nechte si poradit od dalších věrohodných osob. Většina institucí a nevládních organizací, která poskytuje pomoc seniorům, nabízí i bezplatnou právní poradnu.

Nevhodná návštěva
DĚČÍN – Děčínští policisté v listopadu loňského roku získali informace od seniora z Ludvíkovic, který údajně vlivem dámské návštěvy přišel o patnáct tisíc českých korun. Zdejší strážci zákona ztrátu finanční hotovosti prošetřili a výsledkem je zahájení trestního stíhání ve čtvrtek 14. května letošního roku. Obvinění z přečinu krádeže čelí čtyřiapadesátiletá návštěvnice seniora z Jablonecka, která měla vzít peníze v nestřeženém okamžiku ze skříně v obývacím pokoji.

Potyčka na diskotéce
DĚČÍN – Obvinění z trestného činu ublížení na zdraví a výtržnictví čelí od dvanáctého května letošního roku pětadvacetiletý mladík z Děčína. Jak vyplývá z policejních protokolů, v prosinci loňského roku se měl při návštěvě děčínského baru dopustit hrubého porušení zákona. Sklenice od limonády v jeho ruce měla způsobit zranění dalším dvěma návštěvníkům místního podniku. Následky řešili zdravotníci i policisté. Ti po prošetření všech okolností prosincového případu dospěli k závěru, že oznamovatel zákon překročil zákon hned dvakrát. Oba napadení protivníci si ze setkání s výtržníkem odnesli zranění, jež si vyžádalo pracovní neschopnost a škodu ve výši třinácti a půl tisíce českých korun.

Zlákaly ho brýle
RUMBURK – Při procházení se Třídou 9. Května v Rumburku se nechal zlákat vystavenými slunečními brýlemi v obchodě místního prodejce. Nezbytný módní doplněk v hodnotě osmdesáti českých korun přivedl devatenáctiletého mladíka až k přečinu krádeže, jehož následkům čelí od čtrnáctého května 2015. S ohledem na jeho minulost mu hrozí trest odnětím svobody až na tři roky. Na případu pracovali policisté z OOP Rumburk.

Kam ho dal, neřekl
VARNSDORF – Varnsdorfští policisté prověřovali okolnosti nedávné krádeže bílo-zlatého jízdního kola. K jeho zmizení mělo dojít u výrobní haly v rumburské truhlárně letos sedmého května odpoledne. Volně odložený horský bicykl zn. X Fact Full Suspension v dětském provedení velikosti „20“ majitel ohodnotil šestnácti sty českých korun. Skvělou prací policistů z Výběžku se podařilo o pár dní později zadržet třiadvacetiletého muže. Bohužel nový úkryt kola neprozradil, a tak se s ním jeho majitel může v budoucnu potkat za jiných okolností… Zadržený lapka vzápětí čelil sdělení podezření ze spáchání přečinu krádeže a byl po hlavním líčení ve čtvrtek 14.5.2015 eskortován do vazební věznice.

Děčín 15. května 2015
nprap. Petra Trypesová
Oddělení tisku a prevence Děčín