Rubriky
Kultura Zprávy

Odešel Igor Heinz. Výjimečný hudebník, spisovatel, básník a učitel.

Igor HeinzVarnsdorf– Igor Heinz zemřel v nedožitých 70 letech v neděli 4. ledna. Přestože se narodil na Slovensku, prakticky celý život aktivně prožil v severních Čechách.

„Jsem jen hudebník, který skládá mše, píše pohádky, články a občas ještě zaskakuje za nemocné učitele,“ charakterizoval sám sebe na konci minulého roku. V té době měl ještě rozpracováno hned několik projektů.

Igor Heinz byl hudebním skladatelem, badatelem, spisovatelem a učitelem hudby. V minulosti založil dětský sbor Červánky nebo komorní soubor Capella Adjuvantes.

Lidé v regionu znali Igora Heinze také jako dobrodruha, který po kostelních kůrech pátral a zachraňoval staré hudební partitury, které pak sám dopisoval a hrál se svými soubory. Složil také několik mší, přičemž ta neúspěšnější Svatováclavská z roku 1991 byla i studiově nahrána a byla uvedena v Chrámu sv. Víta v Praze. Igor Heinz úzce spolupracoval se saskými hudebníky, některé jeho komorní skladby mají ve svém repertoáru sólisté Drážďanské filharmonie.

Jeho posledním kusem je mše ke cti sv. Máří Magdalény. Její premiéra byla naplánována na letošní červenec v Krásné Lípě.
Na řadu měla přijít také kniha pohádek Červánek Pumpot, která je již připravena k vydání a která je inspirována starými pověstmi šluknovského regionu.

Odborná veřejnost ocenila zejména jeho knihu Z hudební minulosti Šluknovska, ve které Igor Heinz zúročil své několikaleté archivní bádání. Přeložena už byla i do němčiny a v říjnu minulého roku autor tento svůj počin přibližoval posluchačům na vlnách Českého rozhlasu – Vltava. Poslední rozloučení s Igorem Heinzem se uskuteční v sobotu 10. ledna od 10 hodin v kostele sv. Petra a Pavla ve Varnsdorfu.

Magdaléna Jenčíková
Foto: Antonín Tobiška