Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

policie_alesoBez elektřiny
ČESKÁ KAMENICE – V sobotu osmého listopadu se část domácností v Kytlicích u České Kamenice ocitla bez přívodu elektrické energie. Na vině bylo poškození místní trafostanice, do které se s největší pravděpodobností vloupal neznámý vandal či skupinka vandalů. Z napadeného objektu zmizelo přes dvě stě kilogramů transformátorového oleje, což zapříčinilo výpadek energie so okolních domácností a ztrátu signalizace u blízkého železničního přejezdu. Nedostatky se podařilo zasaženým společnostem odstranit brzy a bez tragických následků. Škoda se pohybuje na půlmiliónové hranici. Českokameničtí strážci zákona začali sobotní výpadek prověřovat především s ohledem na přečiny krádeže, poškození cizí věci, obecné ohrožení a poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení.

Svedlo ho pokušení?
DĚČÍN – Během několika hodin odhalili děčínští policisté muže, jenž nyní čelí sdělení podezření ze spáchání přečinu krádeže. K danému kroku se měl uchýlit letos 10. listopadu v areálu soukromé společnost v Děčíně, kde se toho dne ztratil volně odložený kufr s elektrickým kladivem. Majitel ohodnotil ztracené nářadí na dvacet tisíc českých korun. Muž se odmítl k prověřované události vyjádřit. O dalším vývoji ohlášeného případu rozhodne děčínský státní zástupce. Mlčícímu mládenci hrozí až dvouletý trest odnětím svobody.

„A mají po srandě“
RUMBURK – Zdejší policisté se od jedenáctého listopadu letošního roku zabývají případem zmizení dvou kamer a wifi vysílače, který fotbalistům zmizel ze stožáru u kabin. Majetek příspěvkové organizace v hodnotě dvanácti tisíc českých korun hledají policisté z obvodního oddělení v Rumburku. Úterní událost z rumburského fotbalového hřiště v Rumburku je prověřována především s ohledem na přečin krádeže.

Munice z Mikulášovic
VELKÝ ŠENOV – Při rekultivaci rybníku v Mikulášovicích nalezli pracovníci sjednané firmy v bahně šest ostrých granátů a dvě nevybuchlé dělostřelecké střely. Na místo nálezu byli v úterý jedenáctého listopadu povoláni pyrotechnici z Milovic, kteří zajištěnou munici v nedalekém bezpečném prostředí odstřelili. Zákrok se obešel bez jakýchkoliv ztrát. Navíc byli přítomní pracovníci poučeni policejními odborníky o dalším postupu při provádění další činnosti.

Malá nepozornost
DĚČÍN – Zákaznice obchodního domu v děčínské Uhelné ulici si po nákupu v místním krámě zapomněla ve vozíku zavěšenou kabelku. Když si celou věc uvědomila, začala kabelku hledat, leč bezvýsledně. Dámská kabelka s celým obsahem zmizela během několika málo minut. Žena se tak vmžiku ocitla bez mobilního telefonu, osobních dokladů a finanční hotovosti a dalších věcí, vše v celkové hodnotě téměř pěti a půl tisíce českých korun. Možnou krádeží se zabývají policisté z obvodního oddělení v Podmoklech.

V případě, že jste zasažení krádeží osobních dokladů, mobilního telefonu či platební karty, snažte se v co nejkratší době zamezit zneužití chybějících věcí. Je třeba vyrozumět operátora poskytujícího telefonické služby a zajistit blokaci Vaší SIM karty. Je možné zablokovat i odcizený telefonní přístroj. Také je nutné obvolat banku, která se stará o Vaše finance. Její pracovníci zajistí blokaci postrádané platební karty a zamezí neoprávněnému přístupu k uloženým penězům. Úřadům, které vydávají osobní průkazy ( řidičský průkaz, osobní průkaz, pas, pas ZTP a další ), oznamte ztrátu vašeho dokladu také. Nezapomeňte i na zdravotní pojišťovnu, která má v kompetenci blokaci a výdej zdravotních průkazek. V případě, že se v nadcházejících dnech či měsících přeci jen přes veškerá možná opatření objeví zneužití odcizených dokladů a věcí, dostavte se na nejbližší policejní útvar a své zjištění jim oznamte. Jedině tak se můžete vyhnout nepříjemným následkům, které se někdy stávají, ať už v podobě sjednaného úvěru či odběru telekomunikačních služeb či nákupu věcí, které jste sami nepořizovali…

Děčín, 12. listopadu 2014

nprap. Petra Trypesová
Oddělení tisku a prevence Děčín