Rubriky
Zprávy

Výstavba zátěžových bariér nad Hřenskem zahájena

Bariera zajiteni skalHřensko, 14. 11. 2014 − Na skalách nad obcí Hřensko v národním parku České Švýcarsko byla zahájena výstavba vysokozátěžových bariér, které mají ochránit obec před řícením drobnějších kamenů či kmenů stromů. Bariéry budou vystavěny na skalách nad obcí podél toků Labe a Kamenice v celkové délce zhruba 1,5 km. Projekt je rozdělen do dvou částí. Předání staveniště pro část nad pravým břehem Kamenice proběhlo 23. 10. 2014[1], staveniště v úseku podél toku Labe bylo předáno dne 14. 11. 2014. Firmy realizující dílo v současné době připravují terén tak, aby bylo možné v příštích měsících vysokozátěžové bariéry instalovat.

„Projekt vysokozátěžových bariér byl v přípravě několik let, hledali jsme pro něj také zdroje financování,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko, a dodává: „Hřensko je z hlediska řícení skal velice exponovanou oblastí, od projektu si slibujeme, že obci uleví zejména od řícení relativně malých bloků, případně také stromů.“

Projekt Zabezpečení nestabilních skalních svahů nad obcí Hřensko s využitím vysokozátěžových ochranných bariér je financován ze státního rozpočtu a operačního programu Životní prostředí. Dokončení stavby je předpokádáno v červenci 2015. Bariéry pak budou obec Hřensko chránit před řítícími se skalními bloky, přičemž nejsilnější bariéra udrží blok o objemu až 5 m3, což odpovídá hmotnosti zhruba 10 tun. Realizace projektu probíhá v části národního parku, která je z hlediska péče o území vymezena jako trvale zásahové území, a to z důvodu ochrany zdraví a majetku osob.

V souvislosti s výstavbou žádá Správa národního parku České Švýcarsko o pochopení omezení vstupu do oblastí, kde budou bariéry instalovány.

Poznámky:
[1] Dodavatelem stavby pro úsek podél toku Kamenice jsou firmy AZ SANACE a.s. a STRIX CHOMUTOV, a.s.
[2] Dodavatelem stavby pro úsek podél toku Labe je firma ARCADIS CZ a.s.

Zdroj: www.npcs.cz