Rubriky
Kultura Zprávy

Jak vypadaly strašidelné akce v Zoo Děčín a na zámku v Benešově nad Ploučnicí?

V pátek 31. 11. proběhla na zámku v Benešově nad Ploučnicí akce s názvem „Na zámku straší“ a v sobotu se děčínská zoologická zahrada proměnila ve strašidelné doupě! A jak obě dvě akce o dušičkovém víkendu dopadly?

zoo akceZoo Děčín:

Odpoledne plné strašidel, dýní a lampionů si nenechalo ujít téměř dvanáct set lidí. O báječný program se postarala strašidla v čele s bludičkami, bílou paní, šíleným vědcem, kostivci, upíry, bláznivým řezníkem nebo klekánicí a polednicí. Akce byla rozdělena do tří tematických částí. „Odstartovali jsme v 15 hodin dlabáním dýní v amfiteátru zoo. Kdo byl šikovný, ten mohl svůj výtvor přihlásit do soutěže o nejhezčí halloweenské dýňové strašidýlko,“ popsala mluvčí zoo Alena Houšková. V 16 hodin program pokračoval otevřením strašidelné stezky a poslední aktivitou Strašidelné zoo byl lampionový průvod potemnělým, loučemi nasvíceným areálem. Strašidelné odpoledne v zoo pomohlo připravit na pět desítek dobrovolníků.Další velkou akcí pro veřejnost bude 6. prosince Čertovský rej.

 

bene zamek akceZámek Benešov nad Ploučnicí:
Definitivní tečku letošní turistické sezoně dala na Státním zámku v Benešově nad Ploučnicí už tradiční akce s názvem „Na zámku straší“. Na zámek během pátečního podvečera zavítalo téměř pět stovek návštěvníků. Pro všechny příchozí byly nachystány strašidelné úkoly a nechyběla ani stezka odvahy. Na závěr se všichni mohli podívat do jinak nepřístupných zámeckých sklepení. „Návštěvnost byla opět vyšší než v roce předchozím,“ pochvaloval si kastelán Zdeněk Henig. Dodal, že obrovský podíl na úspěchu akce mají především dobrovolníci z benešovské Základní školy z tamního Mateřského centra Medvídek. „Bez pomoci dobrovolníků bychom v žádném případě akci takových rozměrů neuspořádali, doufám, že nám přízeň zachovají i v roce nadcházejícím,“ neskrýval vděk kastelán.Akce „Na zámku straší“ je už tradiční tečkou návštěvnické sezoně. „Návštěvníky na zámku uvítáme až na jaře roku 2015, do té doby budeme chystat a plánovat další novinky,“ dodal na závěr kastelán Zdeněk Henig.

Zdroje: Alena Houšková – Zoo Děčín, Michaela Hlinková – NPÚ Správa státního zámku Benešov nad Ploučnicí

Zdroj: www.idecin.cz