Rubriky
Zprávy

Fotopast nečekaně natočila orla mořského

České Švýcarsko, 23. 5. 2014 Díky fotopasti krátkodobě umístěné v lese v národním parku České Švýcarsko za účelem monitoringu zvěře se pracovníkům správy parku podařilo neplánovaně natočit velice zdařilé záběry orla mořského. Vzhledem k brzké ranní hodině jsou záběry pořízeny v infračerveném spektru, veškeré detaily jsou však na snímcích dobře patrné.

“Fotopasti nám pomáhají při zpřesňování odhadu stavů a druhového zastoupení zvířat v národním parku, občas přispějí i k potvrzení výskytu zvláště chráněných druhů, jako tomu v minulosti bylo například u rysa ostrovida,” říká Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko, a dodává: “Poznatek, že k nám orel mořský občas zavítá od nedalekého Velkého rybníka, máme již z dřívějška. Proto neplánovaně pořízené záběry vnímáme jako milou zvláštnost.”

Na záběrech se orel pohybuje přímo před objektivem fotopasti a zvědavě zkoumá hlávku červeného zelí, kterou sem umístili pracovníci správy jako lákadlo pro zvířata. Orel mořský se v přírodě do značné míry živí uhynulými či slabými živočichy a plní v přírodě tzv. sanitární funkci. Do jeho jídelníčku mohou patřit jak mrtvé či oslabené ryby, tak i úhyny v lese či zvířata sražená v silničním provozu. Dokáže však ulovit i potravu zcela zdravou. V České republice patří mezi kriticky ohrožené druhy. V širší oblasti Českého Švýcarska, tedy na Děčínsku a Šluknovsku, v současné době žijí 3 až 4 páry tohoto vzácného dravce.


Orel mořský: Fotopast nainstalovaná krátkodobě za účelem monitoringu zvířat jej zaznamenala zcela neplánovaně. Snímek a záběry: Kateřina Kolářová

Zdroj: www.npcs.cz