Rubriky
Zprávy

Mladí ochránci přírody vyráběli krmítka pro ptáky

OLYMPUS DIGITAL CAMERAČeské Švýcarsko, 29. 11. 2013 – Téměř dvě desítky dřevěných krmítek pro ptáky vyrobily v rámci své schůzky děti z oddílu Junior Ranger při Správě národního parku České Švýcarsko v Krásné Lípě. Při montáži připravených stavebnic jim pomáhali také rodiče. Účastníci schůzky se také dozvěděli, jak krmítka nejlépe umísťovat a jaká krmiva ptákům nejvíce pomohou přečkat mrazivá zimní období. Krmítka se nyní stanou součástí zahrad či balkónů jednotlivých členů oddílu Junior Ranger a usnadní přezimování mnoha ptačím druhům kulturní krajiny. Akce proběhla v rámci projektu Přírodní zahrada Českého Švýcarska, podpořeného Ministerstvem životního prostředí.

“Každý člověk může do určité míry pomoci udržet v naší krajině ptačí druhy, které jsou v souvislosti se změnami v jejím využívání i posunem našeho životního stylu od vesnického k městskému na ústupu, stačí v podstatě jen umístit krmítko na dobré místo a pak jej pravidelně doplňovat vhodným krmivem,” říká Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko, a dodává: “Odměnou za tuto pomoc jsou fascinující náhledy do pestrého ptačího světa i radost z pomoci živočichům, kteří v zimním období nacházejí potravu jen obtížně.”

Přikrmování ptáků v zimním období není nijak složité, ale každý, kdo se pro pomoc rozhodne, by měl respektovat několik málo pravidel. Pokud má být krmítko umístěno na zahradě, mělo by se nacházet nejméně metr a půl nad zemí a dva metry od nejbližšího stromu, aby ptáci nebyli snadnou kořistí koček domácích či kun. Krmítka lze také zavěšovat na větve stromů nebo je umístit na méně frekventovaných balkónech, opět mimo dosah potenciálních predátorů.

Při přikrmování je třeba dbát zejména na pravidelnost, aby se ptáci zbytečně nevysilovali letem na místo, kde pro ně není žádná potrava připravena. Probíhat by mělo od listopadu zhruba do konce března. Mezi vhodná krmiva patří téměř veškeré druhy semen či jader, řada druhů nepohrdne strouhankou, na kousky nakrájeným masem, sádlem či lojem. Zcela nevhodnými krmivy jsou naopak kuchyňské zbytky, zejména těstoviny, slané a kořeněné výrobky či přepálený lůj, které mohou vést až k úhynu ptáků.

Zdroj: www.npcs.cz