Rubriky
Kultura Zprávy

Návrat sv. Marka na Chlum

Nebývale rušné bylo nedělní odpoledne 15. dubna 2012 v děčínské místní části Chlum. Více než stovka lidí se nenechala odradit sychravým počasím a dorazila sem na slavnost u příležitosti návratu sochy sv. Marka.

Socha evangelisty Marka stála v obci již od roku 1817. V 80. letech 20. století byla ale přesunuta do Děčína ke kostelu sv. Kříže, kde tehdy vznikla v nově vybudované pěší zóně galerie soch světců svezených z různých částí okresu Děčín. V souvislosti s opravou spojovací chodby z Růžové zahrady do kostela sv. Kříže a s obnovením průchodu z Křížové ulice do Dlouhé jízdy byla instalace soch v roce 2009 zrušena. Umělecká díla tak mohou být postupně vracena do svých původních obcí a lokalit.

Již v roce 2010 byl umístěn sv. Florián do areálu zemědělské školy Libverdě. V roce 2011 se vrátil k obecní kapli v Horních Březinách sv. Matouš. V brzké době poputuje zpět do Křešic sv. Jan Evangelista a doufejme, že se podaří vrátit též sv. Antonína do Šluknova a sv. Jana Nepomuckého do Brtníků.

Nedělní slavnost na Chlumu byla nepochybně mimořádnou událostí, a to nejen pro místní obyvatele. Kromě desítek poutníků z blízkého okolí navštívila Chlum také asi dvacetičlenná skupina německých krajanů, kteří mají na Chlumu své kořeny. Upřímný dík patří všem, kteří se na návratu sv. Marka podíleli. Zejména městu Děčín, které v rámci svého programu péče o památky zaplatilo restaurování sochy v ateliéru akad. soch. Ivana Hamáčka, dále Valdemaru Grešíkovi a jeho rodině za organizaci a také občerstvení ve formě koláčů, teplého čaje a děčínské jeřabinky.

Vojtěchu Suchému SJ z křesťanské základní školy Nativy v Křešicích, který sochu požehnal, Hermannu Wagnerovi z děčínsko-podmokelského krajanského spolku, jenž ve své řeči připomněl historické souvislosti Chlumu, Děčínskému chrámovému sboru pod vedením MUDr. Pavla Kozlíka za hudební doprovod a v neposlední řadě Karlu Steinovi, který dvojjazyčnému publiku tlumočil do obou historických zemských jazyků.

Obyvatelům Chlumu přejeme, aby našli ve sv. Markovi svého přímluvce a aby se jejich obci dobře dařilo.

Otto Chmelík
Psáno pro Princip, 16. dubna 2012