Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Skončil v dopravní značce
Podezřením z maření výkonu úředního rozhodnutí ve zkráceném přípravném řízení zakončili včera policisté z děčínského dopravního inspektorátu případ nedávné kolize třiatřicetiletého motorkáře z Mostu. Muž přecenil své schopnosti, když díky vysoké rychlosti dostal před odbočením do ulice Předmostí smyk a se svým strojem narazil do dopravní značky. Tím způsobil škodu zhruba za padesát tisíc korun, přičemž pětina padla na poškozené značení. A jak už napovídá úvodní věta, výtečník má platný zákaz řízení motorových vozidel a není ani vlastníkem řidičského oprávnění. Teď mu hrozí až tříleté odnětí svobody.

Alkohol není dobrý spolujezdec
Dalším z řidičů, kteří doplatili na to, že si před jízdou neodpustili pití, nebo po pití neodpustili jízdu, je třiačtyřicetiletý muž ze Šluknova. Včera ve velmi brzkých ranních hodinách ho ke kontrole zastavili, policisté a po opakované aplikaci přístroje na měření alkoholu v dechu bylo jasno. Nadýchal Přes jednu a půl promile. Jasno bylo i v případě dalšího postupu. Padlo podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky ve zkráceném přípravném řízení, s čímž je spojena hrozba až ročního odnětí svobody.

Zůstalo u spínací skříňky
Poškozenou spínací skříňkou skončil pokus o odcizení vozidla zaparkovaného v Jetřichovicích. I tak škoda poškozením činí kolem šesti tisíc korun. Po pachateli pátrají policisté z obvodního oddělení ve Hřensku.

Vyhýbal se trestu, ale marně
Včerejšího dne se hlídce šluknovských policistů podařilo vypátrat dvaadvacetiletého mladíka, na kterého vydal děčínský soud příkaz k dodání do výkonu trestu. Dnes po půlnoci se odebral do Litoměřické věznice.

Výtržník útočil
V pátek před půlnocí museli děčínští policisté na nábřeží zakročit proti pětadvacetiletému mladíkovi, který se dostal do křížku s o pár let starším mužem. Ten však nejenže neuposlechl výzvu, aby svého jednání zanechal, ale navíc jednoho ze strážců zákona fyzicky napadl. Jeho zranění si později vyžádalo lékařské ošetření. Agresora musela hlídka zpacifikovat a dopravit na služebnu. Tam mu naměřili přes dvě a půl promile. Nyní čelí obvinění z výtržnictví a násilí proti úřední osobě, za což mu hrozí až čtyřletý pobyt v nápravném zařízení.

To je k neuvěření
Devětapadesátiletou ženu z Děčína napadl včera večer přímo před vchodem do domu devětadvacetiletý muž. Po úderu pěstí vytrhl poškozené z ruky igelitovou tašku s francouzskou holí a dal se na útěk. Napadená tak přišla o ještě mobilní telefon a tisíc korun. Policisté z hlídkové služby byli k smůle výtečníkově pohotoví a zakrátko jej zadrželi. Nato si případ převzali kriminalisté a padlo obvinění z loupeže. To obnáší hrozbu až desetiletého vězení.

Vrtal a sál
Naftu za sedm set korun odčerpal tento víkend ze škodovky zaparkované na Letné v Děčíně neznámý lapka. Aby se k pohonné hmotě dostal, vyvrtal do nádrže otvor. Tím způsobil majiteli další škodu, zhruba čtyřikrát vyšší, než je hodnota odcizeného paliva. Případem se zabývají policisté z obvodního oddělení.

Vandal poničil automobil
Škodovku zaparkovanou v obci na Děčínsku poničil sobotního večera neznámý vandal. Nejprve vytloukl dvě boční okna a k dovršení všeho hodil na střechu popelnici. Majiteli zanechal škodu za zhruba osm tisíc korun. Pokud pachatele policisté polapí, může mu za poškození cizí věci hrozit až roční vězení.

Setkání se starosty i policií ve Varnsdorfu
Sedmadvacátého srpna proběhlo ve Varnsdorfu setkání starostů s občany v souvislosti s nespokojeností se současným stavem ve šluknovském výběžku. Akce začala podle plánu v deset hodin dopoledne v místním kině Panorama. Sešlo se na ní řádově několik stovek lidí, kteří zaplnili sál. Na akci byli přítomni i policisté v čele se zástupcem vedoucí Územního odboru Děčín plk. Mgr. Danielem Plechatým, kteří zde tuto složku reprezentovali. Ti se zapojili do přímé diskuze se shromážděnými, kdy celou situaci vysvětlili z pohledu Policie České republiky a reagovali na různé dotazy související s výkonem služby v rizikových lokalitách. Hlavně však vyzývali občany, aby nedopustili eskalaci násilí, čímž by se zhoršila již tak napjatá situace. Na závěr diskuze pak zhodnotili průběh včerejšího opatření. Kolem půl jedné byla akce ukončena a účastníci se rozešli. Během setkání nedošlo k žádným incidentům. Policie i nadále kritické oblasti monitoruje a je připravena v případě narušení veřejného pořádku situaci řešit.

Dvě shromáždění na Šluknovsku
Šestadvacátého srpna proběhly ve Varnsdorfu a Rumburku dvě protestní akce, na nichž se shromáždili především místní občané, aby vyjádřili svou nespokojenost s narůstající majetkovou a násilnou kriminalitou v těchto regionech. První z nich začala ve čtyři, druhá pak v pět hodin odpoledne.

Vzhledem k tomu, že nebyla vyloučena účast extremistických skupin, ani narušení veřejného pořádku, připravila policie na tuto akci bezpečnostní opatření. Jeho primárním cílem bylo působit preventivně a přesvědčit občany ke vzájemné toleranci. Tím zabránit i k dalšímu nárůstu již tak dost napjaté atmosféry v regionu. Od odpoledních hodin také kontrolovala automobily kvůli možné přítomnosti zbraní či předmětů jako zbraní použitelných. Na celém opatření se podílely více než dvě stovky policistů z děčínského okresu, pořádkové jednotky z Ústí nad Labem, Liberce a speciální pořádkové jednotky z Prahy. Ta zde již třetím dnem pomáhá při obchůzkové policejní činnosti v rizikových lokalitách. Podstatnou roli hráli při opatření policisté z antikonfliktního týmu, kteří uklidňovali situaci před setkáním, při něm i v případech narušení veřejného pořádku. Kromě služby pořádkové policie byli přítomni i policisté dalších služeb, dopravní či kriminální policie a vyšetřování.

Obě shromáždění začala podle předpokladu a proběhla bez vážnějších incidentů. Ve Varnsdorfu se počet shromážděných pohyboval v řádech desítek, v Rumburku stovek osob. Po ukončení se účastníci z obou náměstí rozešli. V Rumburku se po ukončení shromáždění vydal pochod občanů směrem k problematickým lokalitám. Později se z něho oddělila skupina agresivnějších osob, proti kterým bylo nutné zakročit. Hrozilo nebezpečí, že dojde ke střetu této skupiny s dalšími obyvateli města. Vzhledem k přítomnosti žen a dětí zvolili dobu a místo zákroku tak, aby minimalizovali riziko ohrožení nezúčastněných osob. Kolem půl deváté večer se situace zklidnila a poslední demonstrující se rozešli do svých domovů.

Během zákroku bylo na osobní svobodě omezeno několik osob z řad agresivní skupiny. Některé z nich byly předvedeny pro přestupky proti veřejnému pořádku, další zadrženy pro podezření ze spáchání trestného činu. Během kontrol bylo zadrženo pět předmětů použitelných jako zbraň. Policisté budou situaci i nadále monitorovat a v případě potřeby přijmou další opatření směřující k zajištění bezpečnosti v regionu.

Se dvěma promilem za volantem
Řidiče vykazujícího znaky podnapilosti zastavili včera v pozdních večerních hodinách policisté v Dolním Oldřichově. Při následné dechové zkoušce výtečníčkovi naměřili přes dvě promile alkoholu. Tím si čtyřiatřicetiletý muž zadělal na problém, neboť ještě týž den si vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může skončit ve vězení až na jeden rok.

Odcizený motocykl
Z areálu jednoho domu v Děčíně odcizil kdosi po odstranění části plotu motocykl včetně přilby vesty a brýlí. Po jeho odjezdu zůstala majiteli škoda přesahující pětatřicet tisíc korun. Policisté z železničního oddělení po pár dnech polapili třiadvacetiletého mladíka, který by měl mít tento skutek na svědomí. Včera si vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z krádeže vloupáním a porušování domovní svobody. Nyní čelí možnosti odebrat se za mříže až na dva roky.

Kabelkář dopaden záhy
K osmdesátileté ženě přistoupil zezadu včera dopoledne v děčínském městském parku dvaadvacetiletý mladík, vytrhl jí z ruky kabelku a dal se na útěk, kdy cestou odhodil vše, kromě peněz a legitimace na autobus. Policisté z obvodního oddělení ho však pohotově lapili bezprostředně po činu a nabídli mu pozvání na služebnu, které se nedalo odmítnout. Tam si vyslechl ve zkrácenku podezření z krádeže, které je v trestním zákoníku oceněné až dvouletým pobytem za mřížemi.

Výživné je nutno platit
Výživné ve výši necelých osmi tisíc korun dluží na svou dceru šestadvacetiletá žena ze Šluknova. Částka se nastřádala po necelém roce neplacení. Nezodpovědnou matku obvinili rumburští kriminalisté ze zanedbání povinné výživy. Za tento přečin je možné udělit trest až dvouletého odnětí svobody.

Okradli postiženého
O tom, že někteří pachatelé se nezastaví opravdu před ničím svědčí událost, která se odehrála včerejšího odpoledne ve Varnsdorfu. Čtveřice mladíků zde zcela bez skrupulí přímo na ulici okradla tělesně postiženého muže o ledvinkou, kterou měl připevněnou u pasu. S kořistí ihned utekli. Díky lapkům přišel poškozený o doklady, peněženku, platební kartu a přehrávač v celkové hodnotě zhruba dvanácti set korun. Na případu pracují policisté z místního obvodního oddělení.

Aktualizace 11:45 Policistům se dnes v dopoledních hodinách podařilo zadržet všechny čtyři pachatele. Jde o nezletilce, tedy případ bude pro nedostatečnost věku odložen.

Nezaplatil
Zboží za více než pět stovek si v jedné z děčínských drogerií do igelitové tašky uložil čtyřiatřicetiletý muž. Pak z obchodu odešel bez placení. Policisté z obvodního oddělení ale poměrně rychle zjistili, o koho se jedná, a včera si tento již za obdobnou činnost trestaný výtečník vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu krádeže. Hrozí mu tím pádem až tříletý pobyt ve vězení.

Místo práce kradl
Dvanáct tisíc korun na přestavbu zahradní chatky vylákal od jedné ženy z Děčína čtyřiadvacetiletý mladík. Když peníze přebíral, v nestřeženém okamžiku odcizil další čtyři tisíce ze skříně, odkud poškozená částku vybrala. V chatce však místo práce odcizil hliníkové nádobí a střešní krytinu. Policisté z obvodního oddělení muže pop pár dnech lapili a včera mu ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření pro podvod a krádež. 4elí tak hrozbě až dvouletého odnětí svobody.

Automobil stále není trezor
Dámskou kabelku s platební kartou, doklady, mobilním telefonem a šperky odcizil neznámý poberta ze zavazadlového prostoru automobilu zaparkovaného v Dolním Žlebu. Aby se k věcem dostal, rozbil tradičně okénko. Po sobě zanechal škodu přes deset tisíc korun.

por. Vojtěch Haňka
komisař
Preventivně informační skupina Děčín