Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci předvedli proti Kolínu skvělý výkon

Válečníci předvedli proti Kolínu skvělý výkon, především obrana se musela líbit, a vyrovnali svou bilanci v tabulce na pět výher a pět porážek. Kromě parádních akcí i hodně povedenému výkonu Svobody mělo však utkání také jednu kaňku, když ve třetí čtvrtině odkulhal s bolestivou grimasou z palubovky kapitán domácích, Tomáš Pomikálek.
A byl to právě Pomikálek, který trojkou otevřel skóre zápasu, jenž začal s desetiminutovým zpožděním způsobený pozdním příjezdem Kolína, který stál hodinu v koloně. Na hostech ale toto zdržení nebylo příliš znát. Naopak se vrhli do trojkové kanonády, kterou Redparth, Smith a Číž odpověděli na druhou děčínskou trojku Waltona. Po dvou minutách tedy svítil na ukazateli stav 6:11. V polovině úvodní čtvrtky Svoboda otočil na 12:11, hosté však ihned kontrovali dalšími trojkami Smitha a Halady – 17:19. Po šesté trojce Kolína z rukou Stegbauera v této části to bylo 19:24, naštěstí Slowiak korigoval na 21:24. Druhou čtvrtku zahájila smeč Cartera, jehož výkon v obraně snesl přísná měřítka. Kolín pak ještě chvíli vedl, jenže přišel bodový uragán Svobody, který po asistencích  Waltona rychlými protiútoky trhal obranu soupeře, dokonce přidal také trojku a rázem to bylo 36:28, na což hostující lavička zareagovala oddechovým časem. Po něm se Kolín vzpamatoval a i díky dvěma trojkám Novotného vyrovnal na 40:40. Konec poločasu ale ovládli domácí. Carter po zisku vyzval ke smeči Pomikálka, po asistenci Waltona upravil Šturanovič na 44:40.

Druhou půlku odstartoval Svoboda dvěma body a ukázal, že všechno nevystřílel v prvním poločase. Válečníci přidali v obraně, nepouštěli Kolín do snadných zakončení, a po čtyřech minutách vedli 52:45. Medvědi se pak přitáhli na 52:48, ale vítr z plachet jim vzala trojka Svobody, stejný hráč o chvilku později zapsal ještě koš s faulem – 58:48. Na trojku Gogy odpověděl Kroutil rovněž trojkou, čímž se nadechl k povedenému finále. Poslední body domácích v této čtvrtce obstaral Slowiak po smeči, Halada ale upravil na 63:53. Poslední periodu zahájila trojka Kroutila, Walton po dalším zisku Cartera přidal dva body a trenér Benáček si vzal time-out. Ten ale nepomohl. Válečníci už byli v herní pohodě, dusili soupeře v obraně, pomáhali si také trojkami a drželi si pohodlný zhruba patnáctibodový náskok. V polovině této části si dokonce Slowiak v souboji rozehrávačů poradil snadno s Čížem, který jej ještě fauloval – 81:63. Po dalších čtyřech bodech Cartera to bylo už před dvacet (85:63) a bylo rozhodnuto. V závěru tak oba trenéři dali příležitost mladým hráčům z laviček a utkání po smeči Svobody a dvou bodech Halady skončilo 89:70.

Utkání mělo spád, rozhodčí nemuseli řešit žádné složité situace a celkem odpískali jen 32 faulů. Válečníci vyprodukovali celkem o deset střel více a především ve dvojkách drtivě vyhráli (25/48:14/33). Hosté dali naopak o tři trojky více, ale nedařilo se jim v šestkách. Děčín vyhrál na doskoku 43:40, na body z druhých šancí dokonce 16:7. Válečníci měli také více asistencí (21:18), výrazně méně ztrát (8:18), na zisky rozdrtili Kolín 14:5 a na body z brejků 26:9. V souboji laviček ovšem vyhrála ta kolínská 17:31.

Děčín už poněkolikáté v této sezóně táhl Matěj Svoboda, který těžil s geniálních přihrávek Waltona a díky své rychlosti unikal obraně. Nakonec nastřílel 29 bodů. V koncovce utkání se na 13 bodů vyšplhal Kroutil, který byl ale dlouhou dobu jen na dvou bodech. Zraněný Pomikálek stihl za 20 minut 12 bodů, Walton přidal double-double za 11 bodů a 11 asistencí. Carter dlouho trápil soupeře v obraně, o čemž svědčí hned 8 zisků! V závěru se pak prostřílel na 10 bodů. Šturanovič dal 7 bodů, když se mu pod košem příliš nedařilo a minul řadu tutovek. Drzý Slowiak zapsal rovněž 7 bodů, Mach měl 6 útočných doskoků a předvedl lepší výkon než minule. Macháč se sice vyfauloval už ve třetí čtvrtce a nedal žádný bod, ale v obraně si odvedl své.

Kolín začal dobře, ale postupně uvadal. Lídrem byl Novotný se 14 body, Goga a Halada přidali shodně po 11 bodech, Smith zapsal 10 bodů a ve druhém poločase už vlastně nehrál. Ani druhému Američanovi Redparthovi se nedařilo, Číž dal jen dvě trojky, Petráš leckdy zcela sám pod košem neustále hledal spoluhráče na perimetru a dal rovněž 6 bodů.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Pro nás těžký zápas, který jsme chtěli zvládnout. Kolín v první čtvrtce ukázal to, co ho zdobí a čeho jsme se nejvíce obávali, tedy trojková střelba. My jsme v obraně tak nějak pozičně byli, ale soupeř proměnil z osmi pokusů hned šest. První čtvrtinu jsme tedy prohráli, pak jsme si ale řekli, že musíme jít do obrany s mnohem větší intenzitou na hráče s míčem. To se nám povedlo a to byl vlastně hlavní důvod toho, proč jsme utkání zvládli. Naší mantrou je, že když budeme dobře bránit, můžeme hrát s kýmkoliv. Když ale soupeři necháme prostor, můžeme pro změnu s kýmkoliv prohrát.”

Predrag Benáček, trenér BC GEOSAN Kolín: „Dnes rozhodlo to, že jsme Děčínu nechali hodně útočných doskoků. Také jsme vyrobili dvacet ztrát, a z toho jsme dostali kolem čtyřiceti bodů. Ve druhém poločase hrál Děčín výborně, převálcoval nás a zaslouženě vyhrál. Naše zdržení v koloně nemělo vliv, rozhodovalo se ve druhém poločase. Ale možná nás to ovlivnilo v nekoncentrovanosti v první čtvrtině.”

Hráči po utkání
Tadeáš Slowiak, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „První poločas byla taková tahaná. Když jsme si konečně vytvořili zhruba pětibodový náskok, povolili jsme, nechali soupeři nějaké volné střely a on toho využil. Druhý poločas byl ovšem z naší strany výborný. Přitáhli jsme v obraně, nenechávali Kolínu tolik otevřených trojek. Tady jsme opravdu předvedli slušný výkon, od toho se musíme odpíchnout.”

Adam Číž, rozehrávač BC GEOSAN Kolín: „Dnes bude hodnocení velmi jednoduché – úplně nám došel dech. Měli jsme náročný program a bohužel jsme vůbec nedokázali zregenerovat. Dnes to od nás byla jedna veliká trápená. Ano, přijeli jsme později a měli jsme méně času na rozcvičku, což nám také nepřidalo, ale začali jsme překvapivě dobře. Jenže domácí byli lepší co se týkalo nasazení nebo bojovnosti. My jsme prostě úplně odešli. Největší potíže nám dělala agresivní obrana, tomu jsme se nedokázali přizpůsobit. Byli jsme všude o krok později, z toho pak pramenilo množství našich ztrát. Také nás zlobily útočné doskoky Děčína. My se snažili, ale neměli jsme na to dnes fyzicky.”

Základní sestavy

Děčín: Walton, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Šturanovič
Kolín: Číž, Novotný, Redparth, Smith, Petráš

BK ARMEX Děčín – BC GEOSAN Kolín 89:70
Body Děčína: Svoboda 29 (3x 3), Kroutil 13 (3), Pomikálek 12 (2), Walton 11 (1x 3, 11 asistencí), Carter 10 (8 zisků), Slowiak 7, Šturanovič 7 (8 doskoků, 6 získaných faulů), Macháč 0, Mach 0, Rozsypal 0, Randýsek 0, Bobek 0.
Body Kolína: Novotný 14 (3x 3), Halada 11 (1x 3, 8 doskoků), Goga 11 (2x 3, 5 asistencí), Smith 10 (2x 3), Stegbauer 7 (1), Petráš 6 (7 doskoků), Číž 6 (2x 3, 5 asistencí), Redparth 3 (1x 3), Novák 2, Štěpán 0.
Střelba za 2 body 25/48:14/33, za 3 body 9/26:12/31, TH 12/15:6/12. Doskoky 43:40 (útočné 15:13), asistence 21:18, ztráty 8:18, fauly 16:16.

Čtvrtiny: 21:24, 23:16, 19:13, 26:17

Rozhodčí: Blahout Petr, Jeřáb Jan, Ulrych Lukáš

Komisař: Šikner Roman

Diváci: 1 180

Zdroj: BK Děčín